روستای برغان با قدمتی تاریخی/ نگاهی به مسجد جامع برغان

خبرگزاری شبستان: روستای قدیمی برغان که مسکونی بودن آن به هزاره دوم پیش از میلاد تخمین زده می شود، با جاذبه های بی نظیر یکی از مناطق دیدنی در استان البرز به ویژه در ایام نوروز است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از البرز؛ روستای برغان منطقه خوش آب و هوایی است، که قدمت مسکونی بودن آن را به هزاره دوم پیش از میلاد تخمین زده اند، برای رسیدن به این روستا 2 راه وجود دارد، یکی جاده کردان – برغان و دیگری از پل اتوبان تهران به سمت قزوین و عبور از شهرک کردان و گذشتن از دره کردان و گذشتن از رودخانه ای سیلابی می توان،  در خیال خوش پرنده ای خوش الحان به نام چرخ ریسک آرام گرفت.

 

به روستای برغان که می رسی، پیش از دیدن حسینیه اعظم برغانی ها و یا پل باستانی و قدیمی که به دوره صفویه و قاجار می رسد، قدم در مسجد جامع برغان می گذاری، مسجدی که بر سر در آن نوشته شده است: « تاریخچه مسجد جامع برغان، این مسجد از جمله مساجدی است، که پیش از صفویان به دست پادشاه شیعه مذهبی بنا شده است، و سرگذشت آن نیز جالب و شنیدنی است. نخستین بنیانگذار آن، کیومرث از ملوک رستمدار طبرستان است.

وی از سلسله پاد و سپانان و مرکز حکومتش در قلعه نو، نزدیک نور مازندران بود. پدرش در سال 787 هجری قمری به دست اسماعیلیان کشته شد و کیومرث به مازندران گریخت (گفتنی است، به دلیل ریخته شدن سنگ نوشته ها مطالب درج شده خوانا نبود) موسس این مسجد با دیدن تمایل مردم به حضور در نماز جمعه و شرکت بسیار آنان مسجد جامع برغان را احداث کرد.

 

 

این مسجد محل نذورات مردم است، مردم برای طلب حاجت های خود به صحن این مسجد می آیند و در وسعت مهمانی یک درخت چنار هزار ساله که با تنه ای خالی با شعاع 12 متری قرار گرفته است، برای حاجات خود دخیل می بندند.

 

قدمتی تاریخی برغان نشان می دهد، در گذشته دارای اماکن اداری. حکومتی. نظامی بوده است، وجود مقبره ملا محمد ملائکه (پدر شهید ثالث ملا محمد تقی برغانی) وجود پل قدیمی در ورودی روستا مربوط به دوره صفویه که هم اکنون نیز برای رفت و آمد از آن استفاده می شود، اما همواره مسجد و درختی که در ضلع شمالی آن قرار گرفته بیش از جاذبه های دیگر این روستا مورد نظر گردشگران قرار می گیرد.

 

رودخانه شاهرود و سنج از کوه‌های البرز مرکزی سرچشمه می‌گیرد و از کنار این روستا می‌گذرد، پل سنگی باستانی و قدیمی این روستا به عهد صفویه برمی گردد.

 

روستای برغان یکی از فرصت های بی نظیر گردشگری در استان البرز است، در کنار جاذبه های طبیعی این منطقه دیدن گلزار شهدا و فاطمیه روستای برغان نیز خالی از لطف نیست.

 

اما، آن چه آوازه برغان را بلند کرده است، حسینیه اعظم است، جایگاه تعزیه که به ثبت ملی نیز رسیده است، بر سر در آن که به قرن پنجم هجری می رسد، کتیبه سنگی قرار گرفته است.

 

همه ساله  با فرا رسیدن ماه محرم شور و حال حسینی مانند همه جای ایران روستای برغان را هم در بر می گیرد.

 

تعزیه خوانی در برغان قدمتی دیرینه دارد. حسینه اعظم برغان که حسینیه ای تاریخی می باشد بیانگر این موضوع است.این حسینه تقریبا از زمان صفویه بنا شده و مراسم عزا داری سید الشهدا(ع) در آن جا برگزار می شود.

 

حسینیه اعظم برغان از بناهای تاریخی است که جزء میراث فرهنگی ایرن است، بر سردر این حسینیه که در سال ۶٧ تجدید بنا شده است، تاریخی درج شده که طبق آن قدمت این بنا حدوداً مربوط به ۵۶٠ سال پیش می باشد.

 

لازم بذکر است در محله پایین نیز یک حسینیه تاریخی با معماری قدیمی وجود داشته است که در سالیان گذشته تخریب شده و بنای دیگری جای آن ساخته اند که به سبک معماری جدید می باشد.

 

پایان پیام/

کد خبر 448054

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha