کامران پارسی نژاد از نویسندگان و پژوهشگران کشورمان که تاکنون دبیری جشنواره های ادبی مختلف چون کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، جلال آل احمد، کتاب سال دفاع مقدس، کتاب فصل و یوسف را بر عهده داشته است به مناسبت روز هنر انقلاب اسلامی در پاسخ به این سوال که کدامیک از مضامین هنر انقلاب مغفول مانده است به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: در حوزه ادبیات داستانی که قرار است به فلسفه، رویکرد و آثار انقلاب اسلامی اختصاص یابد با کم لطفی مواجه بودیم.
پارسی نژاد وقوع جنگ را یکی از علل مهم مغفول ماندن مضامین انقلاب دانست و افزود: وقتی انقلاب اسلامی به پیروزی رسید ما با جنگ مواجه شدیم. بروز جنگ باعث شد توجه نویسندگان به جنگ معطوف شود و تحت تأثیر شرایط حاکم بر جامعه در دوران جنگ، داستان بنویسند، آنچنان که توجه به رویداد انقلاب، نحوه شکل گیری و تاثیرات انقلاب صورت نگرفت.
وی با اشاره به طولانی بودن دوران دفاع مقدس، اظهار داشت: اگر با جنگ یک ساله مواجه بودیم نویسندگان بعد از جنگ، آمادگی خلق اثر در حوزه انقلاب را داشتند اما جنگ طولانی بود. 8 سال گذشت زمان باعث فراموشی این ژانر ادبی شد و تعداد اندکی از نویسندگان به مسئله انقلاب پرداختند.
این نویسنده و منتقد ادبی با بیان اینکه جریان ادبی بزرگی در زمینه انقلاب اسلامی شکل نگرفت، عنوان کرد: اگر همان آثار اندک در زمینه انقلاب را نقد و بررسی می کنیم، متوجه می شویم که خیلی از مضامین و درون مایه های انقلاب در آن داستان ها مطرح نشده است.
پارسی نژاد با اعتقاد بر اینکه داستان های انقلاب رنگ و بوی کلیشه گرفته است، بیان کرد: در اکثر داستان های انقلاب شاهد یک ساواکی خشن و نوجوان یا جوانی هستیم که شبانه اعلامیه پخش می کند یا بر دیوارها شعار می نویسد، در حقیقت در داستان های انقلاب به رویدادهای ساده پرداخته شده است. لازم است که در مورد مسایل کلیشه ای داستان های انقلاب تجدیدنظر شود.
دبیر سیزدهمین دوره جشنواره قلم زرین خاطرنشان کرد: ابعاد پیچیده کار در داستان های انقلاب مطرح نشده است. در این داستان ها فقط یک مبارزه ساده مطرح است و هیچ پیچشی در بستر داستان نیست که مخاطب دغدغه آن را نداشته باشد، در صورتی که یکی از مسایل مورد توجه نویسندگان باید نیاز مخاطب روز باشد.
وی با بیان اینکه نویسنده داستان انقلاب باید در خلال داستان و رمان خود، لایه های پنهان انقلاب را بر نسل امروز آشکار کند، گفت: جوان امروز انقلاب را تجربه نکرده است و در ذهن خود سوالاتی دارد. نویسنده موظف است در داستان و رمان خود مسایل مربوط به انقلاب را پردازش و فلسفه وقوع انقلاب و نحوه شکل گیری و آثار انقلاب را تبیین کند.
این پژوهشگر با تاکید بر لزوم تحقیق گسترده در مورد انقلاب برای خلق آثار داستانی ماندگار، تصریح کرد: در زمینه داستان انقلاب نیازمند خلق آثار پژوهشی عمیق در حوزه های علوم اجتماعی، سیاسی، روانشناسی، فلسفه و تاریخ هستیم. در این صورت می توان یک داستان و رمان منسجم انقلابی خلق کرد.
پارسی نژاد ایجاد یک جریان ادبی در زمینه خلق آثار داستان از سوی متولیان فرهنگی و مسئولان را ضروری دانست و افزود: در این زمینه نیازمند آسیب شناسی هستیم. باید از نویسندگان دعوت به عمل آید تا راهکار مناسب برای ایجاد جریان ادبی در زمینه انقلاب ارایه شود. در این صورت شاهد حساسیت نویسندگان به این مقوله در خلق آثار انقلاب قابل توجه خواهیم بود.
این نویسنده با بیان اینکه داستان قابلیت آشکارسازی لایه های پنهان تاریخ را دارد، عنوان کرد: تاریخ مسایل کلی را بیان می کند اما لایه های پنهان می تواند از طریق داستان مستقل شود، به عنوان مثال در مورد جنگ جهانی اول، تاریخ مسایل کی را بیان می کند اما رمان نویس حوادث پنهان جنگ را آشکار می کند و مخاطب را از آنها مطلع می سازد. ما این کمبود آثار را در مورد انقلاب داریم و باید رویدادهای انقلاب، فلسفه و تاثیرات آن و سوالات مردم در این زمینه را در قالب رمان و داستان پاسخگو باشیم.
پایان پیام/
نظر شما