به گزارش خبرگزاری شبستان پرونده اتمی ایران، سرزمینی در مرکز خاورمیانه سابقه ای 58 ساله دارد. این پرونده پس از تحولات متعدد بلاخره در روز سیزده فروردین سال 1394 با بیانه ای لوزان وارد مرحله تازه ای از حیات خود شد. به همین جهت نگاهی اجمالی به روند این پرونده و حاشیه های آن می تواند جالب توجه باشد . این پرونده در دوره های مختلف تاریخی با توجه به روسای جمهور ایران و زمامداران کاخ سفید سرنوشت ها و افق های متفاوتی را در مقابل خود دید تا بلاخره محمد جواد ظریف و هیات کارشناسی او توانستند با طرف غربی به رهبری آمریکا و ریاست جان کری این پرونده پیچیده و چند وجهی را وارد فضای تازه کنند.
در طول هجده ماه گذشته قدرت های جهانی به همراه ایران مذاکرات فشرده ای را پشت سر گذاشتند تا بلاخره ادعاهای که در خصوص غیر صلح آمیز بودن برنامه اتمی تهران بود برطرف شد و اکنون ایران و شش کشور مذاکره کننده اتمی قرار است تا تیر ماه 1394 توافق نامه جامع ای را تنظیم و به مرحله اجرا بگذارند.
1957: محمد رضا پهلوی توافق اتمی را با آمریکا در چهار چوب برنامه اتم برای صلح به امضا رساند.
1967: نیروگاه تحقیقاتی تهران برای نخستین بار فعالیت خود را آغاز کرد.
1968 : ایران پیمان منع و گسترش سلاح های اتمی را امضا کرد .
1973: آلمان غربی ، نامیبیا ، آمریکا ، آفریقای جنوبی و فرانسه پیمان همکاری های مشترک اتمی را امضا کردند.
1974 : شرکت های آلمان غربی ساخت نیروگاه اتمی برای ایران را آغاز کردند. شاه در آن زمان گفت : ایران سلاح های اتمی خودش را خواهد ساخت اما بعدا از این موضع گیری عقب نشینی کرد .
1979 : با پیروزی انقلاب اسلامی ایران متخصصان اتمی غربی و عمدتا آمریکایی ایران را ترک کردند. این در حالی بود که گروگان گیری کارمندان سفارت آمریکا در تهران منجر به لغو تمامی همکاری های تهران واشنگتن شد. آمریکایی ها بعد از این تحول هیچ کدام از تعهدات خود را اجرا نکردند.
1980-88: ایران مذاکرات خود را با آلمان غربی در خصوص آینده برنامه اتمی اش آغاز کرد اما این گفتگو برای بازسازی تاسیسات و فعالیت دوباره نیروگاهی که عراق بمباران کرده بود عملا بی نتیجه پایان یافت .
1989 : بعد از رحلت آیت الله خمینی رهبر ایران آیت الله خامنه ای بر کرسی رهبری تکیه زد .
1995 : تهران و مسکو برای ساخت نیروگاه تحقیقاتی بوشهر به توافق رسیدند. این سرآغاز فعالیت اتمی روس ها در خاک ایران بود. این نیروگاه بلاخره در سال 2010 بعد از وقفه ها و تاخیرهای طولانی به بهره برداری رسید.
1996 : بیل کلینتو رئیس جمهور آمریکا تحریم هایی را علیه تهران وضع کرد . علت این تحریم ها تلاش های تهران برای دستیابی به سلاح اتمی عنوان شد .
1999: محمد خاتمی اولین رئیس جمهور ایران که پس از انتقلاب سال 1979 به عربستان سعودی سفر می کرد با ملک فهد پادشاه سعودی در ریاض دیدار کرد.خاتمی و فهد در خصوص سلاح های اتمی اسرائیل ابراز نگرانی کردند.
2002 : ایران قرارداد جدیدی را برای تکمیل نیروگاه بوشهر با روسها که ولادیمیر پوتین رئیس جمهور این کشور شده بود امضا کردند.
2003 : آمریکا حمله به عراق را به بهانه وجود تسلیحات کشتار جمعی آغاز کرد. در همین دوره آژانس انرژی اتمی اعلام کرد ایران پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای را در خصوص غنی سازی اورانیوم نقض کرده است .
2004 : ایران در گفتگوی مشترک میان انگلیس ، فرانسه و آلمان موافقت خود را با تعلیق موقت غنی سازی اعلام کرد.
2005 : محمود احمدی نژاد روند جدیدی را در سیاست خارجی ایران آغاز کرد به طوری که تهران برنامه اتمی اش را سرعت داد و نیروگاه آب سنگین اراک را راه اندازی کرد .
2006 : سازمان ملل متحد تحریم های جدیدی را علیه ایران وضع کرد. این تحریم ها شامل خرید و فروش تجهیزات نیروگاه های اتمی و موشک های بالستیک می شود .
نظر شما