به گزارش خبرگزاري شبستان از قم، روز هنر انقلاب اسلامي گره خورده با نام شهيد اهل قلم شهيد مرتضي آويني است كه تلاشهاي گستردهاي در اين عرصه داشته است.
به همين مناسبت به سراغ مجدالدين معلمي رئيس حوزه هنري قم رفته و با وي به گفتگو نشستهايم آنچه در ادامه ميخوانيد گفتگوي شبستان با وي است.
نظر شما در خصوص هنر انقلاب اسلامي چيست و چه مسائلي را دنبال ميكند؟
روز هنر انقلاب اسلامي به واسطه شهادت مرتضي آويني در 20 فروردين به نام هنر انقلاب نامگذاري شده است، شهيد آويني حق بزرگي گردن هنر انقلاب دارد به واسطه اينكه هم يك راه جديد را براي توليد آثار خوب و عامه پسند و انقلابي و راه جديدي را باز كرد و هم الگويي خوبي براي هنرمندان بود و نسل خوبي را تربيت كرد و زمينه ساز رشد و پيشرفت و شكوفايي عرصه جديدي در عرصه هنر شد. مثلا فيلم مستند كه قبل از شهيد آويني و بعد از آن بود و تاثير بسياري در همه عرصه هاي هنر داشت.
به نظر ميرسد كه آنگونه كه بايد و شايد به موضوع هنر انقلاب اسلامي توجه نميشود
البته با توجه به اينكه تازه اين روز انتخاب شده هنوز آنچنان توجهات اصحاب دولت و قدرت و هنري را به سمت خودش جذب نكرده است. پرچمي كه شهيد آويني دست گرفت هنوز دست ما است و مشاهده مي شود و زايشهايي كه در عرصه هنري اتفاق مي افتد حتما اين علم و پرچم را حفظ كرده و باقي مانده است ولي آسيبهايي نيز متوجه است كه اگر توجه نكنيم اين موضوع را كمرنگ كرده و علم هاي جديدي را براي ما ايجاد مي كند.
در اين عرصه متاسفانه بي توجهي هايي ميشود و قطعا آسيبهايي وجود دارد نظر شما چيست؟
شايد مهمترين آسيب، فاصله ايجاد شدن بين هنرمندان جديد و پيشكسوتان عرصه هنري است، امروز به دليل توسعه ابزار هنري و سهل شدن هنر خيلي از افراد با حداقل امكانات خود را هنرمند فرض مي كنند و هنوز ياد نگرفته اند كه هنر ابزاري براي انتقال پيام است و متاسفانه به گمراهي و عدم ارتباط با مردم كشيده مي شوند.
خيلي موضوع هنر براي هنر را مطرح ميكنند، شهيد آويني با اين موضوع چگونه برخورد كرد؟
مهمترين درگيري شهيد آويني همين موضوع هنر براي هنر است و ايشان همواره مي گفتند كه هنر براي مخاطب و نسلي را با اين افكار پروش داد و هنري كه مخاطب نداشته باشد هنر نيست اين حرف هايي بود كه در آن زمان شهيد آويني بيان كرد. كسي شايد باور نمي كرد كه از فيلم عروس بهروز افخمي تقدير كند ولي به دليل اينكه توانست ارتباط خوبي با مخاطب ايجاد كند اثر بخش بود هرچند كه در خصوص آن فيلم انتقادهايي در خصوص آرايش هنرمندان و... داشت. هنر ديني هنري است كه بتواند خوب حرف بزند و بتواند پيام خود را انتنال دهد.
استان قم براي گسترش هنر ديني چه اقدامي انجام داده است؟
استان قم علاوه بر استان فرهنگي يك استان هنري است و تاكيد مي كنم كه يك استان هنري است و بزرگان عرصه هنر در قم بوده اند و قمي هستند پرچمداري بچه هاي قم در تائتر آييني را نمي توان منكر شد و هنر آييني كشور بدون بچه هاي قم معني ندارد و قم مركز شده است. در حوزه گرافيك بزرگترين گرافيست ها مثل استاد نجابتي در قم هستند. در شعر آييني مگر از استاد مجاهدي بزرگتر داريم و جالب اين است كه افراد بسياري را نيز تربيت كرده اند از جله شرافت، برقعي و....
از سوي ديگر در حوزه طنز و رمان نيز بيشترين آثار را گرفته ايم و اين نشان مي دهد كه در همه رشته ها قم در عرصه هنر حرفي براي گفتن دارد.
مهمترين آسيب و مشكل هنرمندان امروز در قم چيست؟
آسيبي كه الان وجود دارد اين است كه توجه به زيرساخت هاي فرهنگي و توجه به تكريم هنرمندان بايد ايجاد شود. الان زيرساخت مناسب براي عرضه توليدات نداريم و به همين دليل بسياري از هنرمندان جايي براي كار ندارند، مثلا سال هاست كه جايي كه بخواهيم تدائتر ايجاد كنيم ندارند و فضاهاي هنري گرفته شده است.
ما فرهنگسراهاي بسياري در سطح شهر داريم اما متاسفانه آنگونه كه انتظار است فعاليت نميكنند.
فرهنگسراي قم همه در مناطق محروم هستند اما هيچ كدام فعال هستند، فرهنگسراي فعال يعني فرهنگسرايي كه آموزش و توليد و عرضه دائم باشد و فقط براي يك فصل نباشد، برخي فرهنگسراها تبديل شده به محلي اداري زيرا نمي توانند كار كنند. مثلا پرديسان با 120 هزار نفر جمعيت كه همواره در حال گسترش است ولي يك فضاي فرهنگي ندارد.
يكي از آسيبهايي كه متاسفانه شاهد آن هستيم موضوع عدم ارتباط پيشكسوتان با هنرمندان جوان است، نظر شما چيست؟
ارتباط بين پيشكسوت استان و كساني كه جوانان نوظهور هستند يك آسيب است كه متاسفانه ارتباط وجود ندارد و يك بخشي به دليل اين است كه پيشكوست استان احساس تكريم نمي كند و در فضا نمي آيد و يك بخشي هم به اين دليل است كه جوانان ما به دليلي تسلطي كه به روي ابزار دارد احساس نياز ندارند و اين فاصله روز به روز در حال گسترش است و باعث مي شود كه آن آثار فاخر از بين برود و دجار فرم زدگي شويم.
مراكز فرهنگي هنري كه موازي كاري ميكنند در استان زياد داريم آيا اين آسيب نيست؟
آسيب تعدد مراكز تصميم گيري و فعال در عرصه هنري جدي است، الان بيش از 10 مركز در قم وجود دارد كه در خصوص هنر ديني فعاليت مي كنند و هيچ ارتباطي بين اينها نيست و موازي كاري صورت مي گيرد. مديريت عالي استان زمينه ارتباطي با فعالان فرهنگي و هنري ايجاد كند و از موازي كاري جلوگيري كند و بيش از ده ها جلسه در استان شركت كردم كه به آسيب هاي اجتماعي مي پردازد و براي جلوگيري از آسيب هاي فرهنگي بايد مباحث فرهنگي را گسترش دهيم و شهر نفس كش هاي فرهنگي اشغال و يا تعطيل شده است. كاري كه حوزه هنري سال قبل شروع كرد و امسال پررنگ تر خواهد بود دو وظيفه آموزش و توليد با سياست گذاري توجه به افكار عمومي و مخاطب پسندي و استفاده عموم مردم از فضاي هنري رقم بزنيم، يعني مي خواهيم سطح ارتباط با مردم را افزايش دهيم هم در آموزش و هم در موضوع توليدات كه علاقه مندان را بتواند جذب كند.
نظر شما در خصوص برگزاري تعدد جشنوارهها چيست؟
يكي از مشكلات فضاي استان تعدد جشنواره ها كه دستگاه هاي دولتي انجام مي دهند و بدون اينكه توجه كند كه چه توليداتي دارد و به دليل اينكه براي مديران شيرين است يك اتفاق شيرين براي فضاي اداري و مديريتي است اما هيچ جا نمايش داده نمي شود، توجه توليدات استان بيش از آنكه متوجه استان باشد متوجه خارج استان است و توجهي به خود مردم اين شهر ندارد.
پايان پيام/
نظر شما