آوینی از چیزی كه خواست خدا نباشد، منقطع بود

خبرگزاری شبستان: جمعی از هنرمندان و پژوهشگران كشور همزمان با سالروز شهادت سید مرتضی آوینی با حضور برسر مزار این شهید مقام او را گرامی داشتند.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از حوزه هنری، محمد رجبی، پژوهشگر حوزه فلسفه، تاریخ و فرهنگ در مراسم یادبود شهید مرتضی آوینی كه در كنار مزار این شهید در بهشت زهرا و توسط حوزه هنری برگزار شد، با بیان این كه شهید آوینی سخن حضرت علی (ع) مبنی بر این كه بمیرید، پیش از آن كه شما را بمیرانند را تحت عنوان هنر اعلا كه همان هنر زندگی است نوشته است، عنوان كرد: این نكته كلیدی و مهمی است و اوج حكمت دینی در این جمله نهفته است.


وی ادامه داد: در زندگی دنیایی دو گونه خواست داریم، یكی خواست حقانی و رحمانی و دیگری خواست شیطانی و خواست و اراده ما در نوع فهم و دانایی مان تأثیر می گذارد و این كه می گوییم نفهمیدم یعنی كه نخواستم بفهمم. همچنین امور خیر از جانب خداوند است و آنچه از خیر به ما می رسد و از ما صادر می شود، امر الهی است و ما آیینه ای شده ایم تا خیر الهی را منعكس كنیم.


رجبی گفت: زندگی انسان ها دو بخش الهی و شیطانی دارد كه بخش الهی همه اش خیر است و بخش شیطانی سرزده از نفس است. مردن از قسمت دوم، یعنی بخش شیطانی به این معنا است كه كسی كه تمام وجودش الهی و خیر باشد. شهید آوینی نمونه ای از این موضوع بود و منقطع بود از چیزی كه خواست خداوند نباشد و امیدواریم خداوند به ما در پیروی راه این شهید توفیق دهد.

زرشناس: به روحیه مقابله با تهاجم فرهنگی و جنگ نرم نیاز داریم


شهریار زرشناس، پژوهشگر حوزه ادبیات، فرهنگ، سیاست و فلسفه نیز درباره وجه معنوی شهید مرتضی آوینی گفت: ایشان یك انسان كاملا تكلیف مدار بود و به سراغ هیچ چیزی نمی رفت مگر آن كه احساس می كرد در نسبت انقلاب اسلامی و ولایت تكلیفی دارد.


وی ادامه داد: چیزی كه امروز بیش از هر زمان دیگری به آن نیاز داریم روحیه مقابله با تهاجم فرهنگی و جنگ نرم است. اگر به چهره های فرهنگی دهه نخست انقلاب اسلامی نگاه كنیم، می بینیم اندیشمندان و هنرمندان و اهل قلم در مسیر ترویج آرمان های انقلاب اسلامی حركت می كردند اما مرتضی آوینی متفكر دوران گذار بود و به عنوان یك مجاهد بصیر در مقابل تهاجم فرهنگی ایستاده بود و این ویژگی او را متفاوت می كرد.


زرشناس با اشاره به این كه مرتضی آوینی متفكر دوران بود، عنوان كرد: غرب در قرن بیستم به سمت بحران انحطاط رفته است و آوینی این موضوع را فهمیده بود و در آثارش بارها به آن اشاره كرده بود و این دوران گذار نیازمند این است كه به خود آگاهی برسیم و آوینی از افرادی است كه به این مساله اندیشید.


این محقق و پژوهشگر خاطرنشان كرد: تمام حیات آوینی در تمام حوزه ها، در متن همین دوران گذار است. اعتقاد دارم از سال 60 به بعد نطفه یك جریان فرهنگی بر ضد نظام گذاشته شد و درست است كه پرچم خود را از همان زمان بالا نبردند، اما تاثیرگذار بودند. در سال 60 آثار بسیاری از متفكران نئولیبرال كه شاخصه اصلی اندیشه شان آرمان گریزی و تعهد گریزی است در كشورمان به ناگاه ترجمه و روانه بازار شد و از این دست افراد می توان به آثار هانا آرنت، اریك فروم، فرانتس كافكا، جورج اورل و ... اشاره كرد كه مضمون مشترك تمام این آثار این بود كه به مردم بگویند از انقلاب دست بكشید و به شرایط موجود راضی باشید و آرمان خود را كنار بگذارید.

مسئله مقابله با تهاجم فرهنگی مسئله مرگ و زندگی است


وی با تاكید بر این كه امروز روح انقلابی در مدیریت حوزه هنری زنده شده است، اظهار كرد: پیش از این حتی در حوزه هنری اجازه نداشتیم بر روی این گونه مسائل و تهاجم فرهنگی تحقیق و بررسی كنیم. مسئله مقابله با تهاجم فرهنگی مسئله مرگ و زندگی است و اگر در عرصه مبارزه در این حیطه شكست بخوریم تمام هستی انقلاب اسلامی را از دست داده ایم. امروز تحرك نیروهای نئولیبرال در كشور بسیار زیاد شده است و این تحرك در بازار كتاب از دوران اصلاحات هم بیشتر است.


در این مراسم وحید یامین پور مدیر پژوهشكده فرهنگ و هنر اسلامی سخنان كوتاهی گفت و محمدحسین قدمی، نویسنده دفاع مقدس و مستند ساز نیز خاطراتی از شهید آوینی روایت كرد.


همچنین محسن مومنی شریف رییس حوزه هنری، علیرضا قزوه مدیر مركز آفرینش های ادبی حوزه هنری و خسرو زینال پور معاون آموزش و پژوهش حوزه هنری از دیگر حاضران در مراسم بودند.

 

پایان پیام/

کد خبر 450141

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha