انجمن های میراث فرهنگی فعال می شود

خبرگزاری شبستان: معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور از تشکیل مجدد انجمن های میراث فرهنگی خبر داد و افزود: از مشارکت مردم برای حفاظت از بناهای تاریخی غفلت کرده ایم.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری کشور در نشست خبری به مناسبت روز جهانی بناها، بافت ها و محوطه های تاریخی اظهار داشت: سال گذشته 590 کارگاه ملی مرتبط با مرمت بناهای تاریخی برگزار شده که 400 کارگاه مرمتی استانی نیز در کنار آن داشته ایم.

 

وی با اشاره به اقدامات و برنامه های انجام شده در حوزه حفظ و مرمت بناهای تاریخی در سال گذشته خاطرنشان کرد: برگزاری 312 کارگاه مشارکتی، 26 کارگاه مرمت در محدوده میراث جهانی از جمله اقدامات در این حوزه بوده است.

 

طالبیان با بیان اینکه در برگزاری کارگاه های مشارکتی از اعتبار مشارکت 10 تا 70 درصدی استفاده کرده ایم، اظهار داشت: بیش از 260 مورد بناها مسکونی بوده و 40 مورد نیز کاربری شان تغییر کرده است که صندوق حفاظت و احیا 10 مورد را به بهره برداری رسانده و کارهای مرمتی 4 مورد نیز در حال انجام است.

 

ضرورت استفاده از سرمایه های اجتماعی برای احیا و مرمت بناهای تاریخی

 

معاون سازمان میراث فرهنگی با تأکید بر ضرورت استفاده از سرمایه های اجتماعی برای احیا و مرمت بناهای تاریخی عنوان کرد: میراث فرهنگی به تنهایی قادر به حفاظت از بناهای تاریخی نیست بلکه همه آحاد جامعه در این امر مشارکت داشته باشند.

 

طالبیان با بیان اینکه برای نهادینه شدن حفاظت درست از بناهای تاریخی و فرهنگی فاصله داریم، اظهار داشت: از سال گذشته تلاش هایی انجام داده ایم تا انجمن های میراث فرهنگی مجددا فعال شوند.

 

وی با بیان اینکه در سال 84 بالغ بر 16 هزار نفر عضو انجمن های میراث فرهنگی بودند، تصریح کرد: برای عضوگیری مجدد در این انجمن ها از اعضای قدیمی دعوت به عمل آورده ایم.

 

معاون میراث فرهنگی ادامه داد: تمام نهادهای مرتبط با سازمان میراث فرهنگی در مراکز استان ها به عضویت انجمن های میراث فرهنگی درخواهند آمد که جلساتی برگزار نموده و افراد بانفوذ محلی و مورد اعتماد شناسایی و برای عضویت در این انجمن ها دعوت می شوند.

 

افزایش ظرفیت های اجتماعی با احیای انجمن های میراث فرهنگی

 

طالبیان با بیان اینکه تشکیل مجدد انجمن های میراث فرهنگی به استفاده از ظرفیت های اجتماعی برای حفاظت، مرمت و احیای بناهای تاریخی کمک خواهد کرد، تصریح کرد: برای تقویت یگان حفاظت فیزیکی میراث فرهنگی برنامه هایی در سال جاری تدوین کرده ایم.

 

وی با بیان اینکه در مناطقی مثل خوزستان، یزد و اصفهان امکان سنجی انجام شده است، اذعان داشت: در خوزستان تلاش می کنیم تا یک ساختمان تاریخی را به موزه منطقه ای تبدیل کنیم. همچنین در یزد 5 خانه تاریخی در مجموعه امیرچخماق به موزه تبدیل خواهد شد.

 

وی با بیان اینکه سیستم الکترونیکی گزارش دهی را در بحث حفظ و احیای بناهای تاریخی تقویت می کنیم، اظهار داشت: با ارتقای شیوه های گزارش دهی و نقشه های ماهواره ای می توانیم در حفاظت از بناهای تاریخی برنامه ریزی کنیم.

 

طالبیان با تاکید بر ضرورت اولویت قرار دادن توسعه همکاری های بین المللی در بخش حفاظت از بناهای تاریخی خاطرنشان کرد: در این راستا هفته جاری گروهی از ایتالیا برای انجام فعالیت های باستان شناس در مجموعه پایگاه داده پاسارگاد حضور می یابند.

 

وی با اشاره به اینکه در اصفهان خشکسالی را پیش رو داریم و به دلیل کاهش آب های زیرزمینی برخی بناها نشست پیدا کرده اند، افزود: در راستای استحکام بخشی و حفاظت از بناهای تاریخی این منطقه 2 هیئت اروپایی برای مشارکت در احیا و حفاظت از بناهای تاریخی و میراثی استان اصفهان به ایران سفر می کنند و باستان شناسان و محققان ایرانی نیز در این طرح مشارکت خواهند داشت.

 

معاون سازمان میراث فرهنگی با بیان اینکه 31 هزار و 200 اثر ملموس در فهرست آثار ملی قرار دارد، یادآور شد: که از این تعداد 2300 اثر ملموس تعیین حریم شده اند. همچنین یک هزار و 160 میراث ناملموس داریم و حدود 10 اثر منقول نیز به ثبت رسیده است.

 

طالبیان با بیان اینکه اقبال 14 کشور برای تبدیل ایران به عنوان مرکز میراث ناملموس بیانگر اهمیت و جایگاه آثار فرهنگی و تاریخی کشورمان است، اظهار داشت: کشورهای زیادی تمایل دارند ایران به عنوان مرکز میراث ناملموس تقویت شود.

 

کاهش تعداد استادکاران در حوزه مرمت بناهای تاریخی

 

وی اذعان داشت: آسیب شناسی انجام شده در استان ها بیانگر آن است که استادکار ماهر در بخش مرمت بناهای تاریخی در حال کاهش است.

 

طالبیان از راه اندازی دفاتر فنی در 31 استان کشور خبر داد و افزود: 2 تا 3 تیم استادکاری نیز در حوزه مرمت و حفاظت از بناها، بافت ها و محوطه های تاریخی تشکیل می شود.

 

معاون میراث فرهنگی با اشاره به ارسال پرونده بیابان لوت و قنات ایرانی به یونسکو برای ثبت جهانی تاکید کرد: تلاش می کنیم بیابان لوت در سال 2016 ثبت شود و پرونده قنات ایرانی که شامل 11 قنات است از این منظر مورد توجه است که تجربه نیاکان مان برای مقابله با خشکسالی در آن به تصویر کشیده است.

 

وی با بیان اینکه امسال نیز 2پرونده در حوزه میراث ملموس برای ثبت جهانی به یونسکو معرفی می شود، تصریح کرد: پرونده شهر یزد و مجموعه میراث فرهنگی ساسانی استان فارس جهت ارایه به یونسکو در حال آماده سازی است.

 

طالبیان با اشاره به آثار ارسالی به یونسکو در حوزه میراث ناملموس خاطرنشان کرد: پرونده کمانچه با همکاری خانه موسیقی، تدوین و ارسال شده است. همچنین امسال پرونده بادگیر و پرونده چوگان را آغاز کرده ایم و پس از پایان مراحل نهایی برای بررسی جهت ثبت به عنوان میراث جهانی به یونسکو ارسال خواهد شد.

 

وی با اشاره به اقدامات انجام شده برای ضابطه مند کردن ساخت و ساز در عرصه طوس اظهار داشت: شورای احیای طوس تشکیل شده است و گروهی برای انجام پژوهش و کاووش به منطقه اعزام شده اند.

 

طالبیان ادامه داد: ساخت و سازهایی که توسط افراد محلی در حریم طوس انجام شده مورد اعتراض ما نیز می باشد که البته نسبت به سال گذشته این روند کنترل شده است.

 

وی افزود: باید تلاش کنیم تا افراد به صورت خودجوش نسبت به حفاظت از بناهای تاریخی اقدام کنند. همچنین باید حضور بیشتری در این منطقه داشته باشند و کار معرفی شود و تعامل و همکاری با دستگاه های ذیربط گسترش یابد.

 

معاون میراث فرهنگی با اشاره به بازدیدهای انجام شده از جاده ولایت اظهار داشت: حدود 5-6 کاروانسرای منحصر به فرد در این مسیر وجود دارد و در واقع کریدور ولایت است و باید دستگاه ها کمک کنند تا برخی از اعتباراتی که برای جاده سازی تخصیص می یابد برای مرمت آثار تاریخی موجود در این محدوده هزینه شود.

 

وی با بیان اینکه طوس و حوزه نفوذی که این منطقه دارد خیلی مهم است، تاکید کرد: باید از ظرفیت های دستگاه های ملی و محلی برای احیا و بازسازی این منطقه استفاده کنیم تا جاذبه گردشگری مطلوبی در این منطقه ایجاد شود.

 

طالبیان با بیان اینکه از مشارکت مردم برای حفاظت، مرمت و بازسازی بناهای تاریخی غافل شده ایم، تاکید کرد: مردم باید نسبت به داشته ها و ثروت های فرهنگی خود آگاه شوند که در این راستا از انجمن های میراث فرهنگی و بسیج کمک گرفته ایم.

 

وی با بیان اینکه با اقدامات صرفا نظامی نمی توانیم در حوزه حفاظت از آثار فرهنگی موفقیت کسب کنیم، خاطرنشان کرد: در راستای ارتقای آگاهی مردم باید موزه ای از اشیای تقلبی راه اندازی کنیم.

 

در ادامه، دکتر محمدرضا کارگر، مدیر کل اداره موزه ها و اموال منقول فرهنگی- تاریخی با بیان اینکه حدود 95 تا 98 درصد اشیایی که با آنها برخورد می کنیم آثار تقلبی است، اذعان داشت: سودجویان با استفاده از ناآگاهی مردم با روش های مختلف آثار تقلبی را وارد بازار می کنند.

 

وی افزود: مردم علاقه مند به خرید و فروش آثاری مثل سکه، مجسمه و اشیایی که از طلا ساخته شده است، می باشند که اینها از محوطه های تاریخی کاووش نمی شوند بلکه عمده یافته های باستان شناسی، ظروف سفال، آثار معماری، چوب و اشیایی نظیر اینها می باشد.

 

مسئول یگان حفاظت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیز در این نشست با ارایه آماری از همکاری های غیرمجاز طی سال های 92 و 93 اظهار داشت: 427 مورد حفاری غیرمجاز در سال 92 و 428 مورد نیز در سال 93 ثبت شده است.

 

وی افزود: یگان حفاظت با تمام توانی که دارد فعالیت های خود را انجام می دهد و با پیگیری های انجام شده ارتقای سازمان در دستور کار قرار دارد که به دنبال آن نیروهای جدید جذب، آموزش و در یگان حفاظت بکارگیری می شوند.

 

پایان پیام/

 

 

 

 

 

 

کد خبر 451895

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha