خبرگزاری شبستان: ماه رجب، آغاز ماه های سه گانه نیایش (رجب، شعبان و رمضان) است و فضیلت های بسیاری برای آن نقل کرده اند. برای اطلاع دقیق تر از اهمیت و فضیلت این ماه و اعمال آن گفتگویی با حجت الاسلام مسعود تاج لنگرودی کارشناس دینی و خطیب شهیر داشتم که تقدیم می شود.
چرا خداوند فرصت ها، ایام و مکان های مخصوصی را برای استغفار و توبه بندگان قرار داده است؟
خداوند از باب لطف و رحمت فرصت ها، زمان ها و مکان هایی را برای بندگان فراهم کرده تا آنها بتوانند از طریق استغفار، توبه، نیایش و ذکر از پیامدهای گناهانشان رها شوند و به خداوند نزدیک تر شوند. یکی از این فرصت ها، ماه رجب است که رسول خدا (ص) آن را "ماه خدا" نامیده است؛ ماهی که یک روز روزه در آن انسان را از آتش جهنم مصون می دارد. در اهمیت این ماه سخنان بسیاری نقل شده از جمله اینکه پیامبر اسلام (ص) در حال عبور از قبرستانی بودند که برای فردی دعا کردند؛ سپس گفتند: او آمرزیده شده اما ای کاش تا زنده بود در رجب، روزه می گرفت!
مهمترین اعمال ماه رجب چیست؟
روزه، استغفار و نمازهای مخصوص از جمله اعمال این ماه است و دعاهایی بسیار لطیف نیز برای ساعات مختلف شب و روز این ماه نقل شده است. رجب از نسیم های زودگذری است که اگر کسی خود را در مسیر آن قرار ندهد ضعف از اوست:
گر گدا کاهل بود تقصیر صاحب خانه چیست
این ماه آنقدر مهم است که در نظر برخی از بزرگان، اهمیت آن پهلو به ماه مبارک رمضان می زند.
درباره لیله الرغائب و اهمیت نماز این شب توضیح دهید.
اولین شب جمعه ماه رجب معروف به لیله الرغائب است و نبی مکرم اسلام (ص) این شب را بسیار محترم می داشتند. در اولین پنجشنبه این ماه روزه، غسل و همچنین نمازی به این کیفیت توصیه شده است:
کیفیت نماز بین مغرب و عشا در ليله الرغائب: روز پنج شنبه را روزه گرفته و بين نماز مغرب و عشاء دوازده ركعت نماز دو ركعتى به ترتيب زير بخواند:
در هر ركعت بعد از حمد، سه مرتبه سوره قدر و سيزده مرتبه سوره اخلاص خوانده شود؛ بعد از نماز بگوید: "اللهم صل على محمد النبى الامى و آله". سپس سجده كرده و هفتاد مرتبه بگوید: "سبوح قدوس رب الملائكه و الروح"؛ سپس از سجده برخاسته و قرائت شود: "رب اغفر و ارحم و تجاوز عما تعلم انك انت العلى العظيم". بار ديگر به سجده رفته و هفتاد مرتبه بگوید: «سبوح قدوس رب الملائكه و الروح»؛ و در خاتمه نيازهای خود را از خداوند بطلبد.
این نماز حائز اهمیت و فضیلت های بسیاری است از جمله اینکه در لحظه تنهایی و وحشت قبر که انسان به انس نیاز دارد این نماز به فریاد انسان می رسد. چند روز پس از درگذشت شیخ عبدالنبی نوری که از علمای تهران بودند، پسرش خواب ایشان را دید و از پدر درباره احوالاتش پرسید و شیخ گفت: بعد از مردنم جنازه ام را می دیدم و حضور افراد را مشاهده می کردم. سخت ترین لحظاتم پس از مرگ زمانی بود که می خواستند مرا در قبر قرار دهند و آن زمان، معنای و حشت و تاریکی را درک کردم. لحظه ای بعد از دور یک گروه نور حاضر شدند که مرا از وحشت و تنهایی قبر خارج کردند. پرسیدم چه کسانی هستید؟ گفتند: نمازهای لیله الرغائب تو هستیم.
اگر کسی پس از نماز جماعت مغرب بخواهد نماز لیله الرغائب را بخواند احتمالا از فیض نماز جماعت و عشا باز می ماند. تکلیف او چیست؟ در واقع چگونه عمل کند که صاحب فیض نماز جماعت و همچنین فیض نماز بین مغرب و عشاء لیله الرغائب شود؟
برای اینکه انسان از فیض نماز جماعت نمازهای واجب و همچنین فیض نماز بین مغرب و عشا لیله الرغائب باز نماند، باید برای نماز عشا، نیت قضا کند و پس از آن، نماز لیله الرغائب را بخواند و سپس نماز عشای خود را بجای آورد.
پایان پیام/
نظر شما