مسجد تجلی ‌آیین خدایی است

خبرگزاری شبستان: طبق نظریه جامعه پذیری معماری ماهیت ساخت و سازها، کیفیت و در نتیحه سیمای فضای کلان مصنوع متناظر و متناسب با هویت و ماهیت اجتماعی است. مسجد در یک شهر تجلی آیین خدایی اسلام است.

خبرگزاری شبستان: برای کشف معنای مسجد بازگشت به زمان و مکان پیدایش اولین مساجد به فرمان پیامبر اسلام زمینه کافی را در درک معنا از شکل به دست می دهد. از این رو از طریق متون دینی تاریخی و روایات و سفرنامه ها می توان سعی در یافتن معناهای دیروزین داشت و بخش های معناهای دیگر را نیز که به ازای زمان ها و مکان به اثر افزوده شده، شناخت و در این راه شکل نیز ممکن است یا عین دیروز باشد یا از الحاقی در تاریخ خود برخوردار شده باشد. معماری دینی تعدادی از سبک ها و شیوه های معماری باستانی را چون معماری عصر حجر، معماری باستانی مصری، معماری سومری در بر گرفته است. ساختمان های دینی باستان به ویژه معابد اغلب به عنوان محل سکومت خدایان در نظر گرفته می شدند و محل ارایه نذورات و قربانی های مختلف بودند.

 

وجود مقبره ها و ساختمان های محل تدفین در گذشتگان نیز نمونه ای از ساختارهای معماری است که انعکاس دهنده اعتقادات دینی آن جامعه محسوب می شود.معبد کارناک در شهر (تیز) مصر طی یک دوره 1300 ساله ساخته شد و معابد متعدد روی هم رفته شاید بزرگترین بنای دینی را که تاکنون در جهان سخته شده را تشکیل دهد. معماری دینی مصر در عهد باستان از مدت ها باستان شان، معماران و عموم مردم را به خود جلب کرده بود. حدود ششصد سال پیش از میلاد ستون های چوبی معبد هرا در المپیا جایگزین ستون های سنگی شد.

با گسترش این فرایند به دیگر ساختمان های نیایشی تعداد معدودی از ساختمان های سنگی طی قرون باقی ماند. معماری یونانی از معماری یونانی های باستان و رومن ها پیشی گرفت، در ش رایطی که معماری رومن ها تنها تقلید سبک یونانی ها بود. از آنجا که معابد تنها ساختمان هایی محسوب می شوند که از آن دوران باقی مانده اند قسمت اعظم ایده کارشناسان در باره معماری کلاسیم بر اساس همین ساختمان های دینی قرار دارد. معبد پارتننون که به عنوان ساختمان خزانه داری و ستایش خدایان مورد استفاده قرار می گرفت بارزترین نمونه معماری کلاسیک محسوب می شوند.

مسجد تجلی آیین خدایی

طبق نظریه جامعه پذیری معماری ماهیت ساخت و سازها، کیفیت و در نتیحه سیمای فضای کلان مصنوع متناظر و متناسب با هویت و ماهیت اجتماعی است و همان طور که «روژه باستید» می نویسد: «انسان آفریننده زیبایی است، اما زیبایی آفریده نمی شود مگر در واکنشی که هنرمند در مقابل کنش اجتماعی محیط زندگی اش از خود بروز می دهد» پس باید در این راستا و برای آشنایی با معماری هر دوره به زمینه های فرهنگی و اجتماعی آن دوره رجوع کرد.

 

اسلام و معماری ایران

گاهی از معماری دینی با عنوان فضای مقدس یاد می شود. (نورمن ال. کونس) از معماران نامی معاصر اظهار داشته است که هدف معماری دینی روشن کردن مرز میان ماده و ذهن، جسم و روح است. رابرت شولر از کشیشان پروتستان اشاره کرده که اگر انسان بخواهد از لحاظ روانی سالم بماند باید از فضای طبیعی بهره گیرد، فضایی که برای ما به عنوان انسان در نظر گرفته شده هوای آزادی چون یک باغ است.

معماری دینی عرصه ای است که به طراحی و ساختارهای اماکن نیایشی چون مسجد، کلیسا، کنیسه و معابد می پردازد، بسیاری از فرهنگ ها منابع قابل توجهی از منابع خود را به معماری دینی اختصاص داده اند. به طور کلی اماکن نیایشی را می توان در میان تاثیرگذار ترین و پایدارترین عمارت هایی دانست که تاکنون به دست بشر ساخته شده است.

 

منبع: تحلیل معماری مساجد ایران

پایان پیام/

کد خبر 452572

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha