جنگ یمن تزلزل در جبهه داخلی سعودی ها را به دنبال داشته است

جنگ یمن تاکنون نه تنها دستاوردی برای سعودی ها به دنبال نداشته است بلکه تزلزل جبهه داخلی آنها را موجب شده است و خنثی سازی طرح تروریستی در ریاض گواه این مدعاست.

 به گزارش خبرگزاری شبستان، عبد الباری عطوان از تحلیلگران عرب می نویسد: ظاهرا طوفان قاطعیت متوقف شده است و با بازگشت امید عوض شده است و این در بیانیه ای رسمی از سوی سعودی ها در سه روز قبل اعلام شد اما آنچه از نظر عملی رخ داد تغییر نام بود و اوضاع در سطوح سیاسی و نظامی تغییری نکرده است.

گفتگو شروع نشده و طرح عمان هنوز طرح نشده است و بمباران هوایی ادامه دارد و درگیری های زمینی درمناطق مختلف میان نیروهای مردمی با مخالفان ادامه دارد.

هیچ شاخصه ای وجود ندارد و نمی دانیم که اولی کی تمام شد و دومی کی شروع شد و نهایت کار چگونه است تا بتوان ارزیابی کرد.اما آنچه از روند تحولات می توان حدس زد این است که طوفان قاطعیت با تمام شدن و شروع عملیات بازگشت امید در واقع ائتلاف عربی اسلامی که بر اساس آن طوفان شکل گرفته بود پایان داده شده است و سعودی ها به تنهایی بار دور دوم را به دوش می کشند.

به نظر می رسد که طوفان قاطعیت با رسیدن به مرحله دوم برخی کشورها از جمله اردن و مصر و پاکستان و ترکیه معاف کرده است به ویژه که آنها معذوریت داشتند و از ورود به جنگ زمینی دوری می کردند و علت عدم اعلام مشارکت هیچ کشوری در مرحله دوم این بود.

شاید این به دلیل بار سنگینی است که مرحله دوم ایجاد می کند و بر اساس تعهدات باید میلیاردها هزینه شود تا یمن از کشورهای فقیر خارج شود و بازسازی شود و سرمایه های زیادی باید به آن تزریق شود.

عطوان می نویسد: گرچه سعودی به دنبال رساندن پیام هایی به ایرانی ها و همپیمانان آنها در یمن بودند اما طولانی شدن حملات تاثیرات این پیام را کم کرد. به اعتقاد ناظران امور سعودی ها نباید جنگ را طولانی می کردند و اصولا نیازی به آن نداشتند.

بحران یمن به مرور زمان بحران های سعودی را در وهله اول و آمریکایی ها و همپیمانان غربی اش را در وهله دوم سخت می کند و این بحران ها با گذشت زمان پیچیده تر از قبل می شوند.

اگر با سعودی ها شروع کنیم در واقع تعلل همپیمانان آن در ملحق شدن به سعودی ها برای جنگ زمینی تنها ناامیدی نبود بلکه از عدم ارزیابی از میزان وفاداری آنها و در واقع نادیده گرفتن حمایت مالی و سیاسی سالهای گذشته سعودی ها بود.منظورما اردن و مصر و پاکستان است.

مهمتر این که برخی از همپیمانان سعودی ها به اختلاف علنی با سعودی ها کشیده شدند خواه از نظر دیکته ها یا ورود آنها به طوفان قاطعیت و اینکه مشورتی با آنها در بیشتر حالات نشده است و در واقع موافقت آنها به شکل عمل انجام شده قرار گرفتن آنها بوده است.

شاید ورود به جنگ منطقه ای در سایه تهدیدات متراکم جبهه داخلی تمرکز سعودی و امنیتی و نظامی به جبهه را از بین برد و این از زبان منصور الترکی سخنگوی وزارت کشور عربستان سعودی مطرح شد و اینکه یک طرح تروریستی را خنثی کرده است گواه این مدعاست.به ویژه که سه خودرو از هفت خودرو مربوط به باند کشف شده شامل خودرو بمبگذاری شده بوده است.

اما اگر بخواهیم به آمریکا که حامی حملات سعودی ها از نظر نقشه و اطلاعات بود بنگریم به خوبی پی برد که القاعده در جزیره العرب استفاده کننده اصلی از این طوفان بود.القاعده بر شهر المکلا مسلط شد و زندانیان خود را آزاد کرد و همه اموال و پولهای بانکها را غارت کرد.بر بنادری دست یافت و دهها تن سلاح را به چنگ آورد موضوعی که یادآور تسلط داعش بر موصل در تابستان گذشته بود.

ما نمی دانیم که سعودی ها چگونه از بحران خارج خواهند شد اما ادامه حملات هوایی با نام بازگشت امید تاکنون نتایج عکس داشته است و  بر تعداد کشته و زخمی شدگان افزوده است اما مانع از پیشروی های حوثی ها نشده است به ویژه که اخباری درباره حمله زمینی احتمالی از سوی حوثی ها مشابه آنچه در سال 2009 انجام شد دارند که بیرون کردن آنها دست کم به سه ماه زمان نیاز دارد.

شاید قطعنامه اخیر شورای امنیت درباره تحریم تسلیحاتی حوثی ها طوق نجات سعودی ها باشد اما تا این لحظه امیدی به عملیات بازگشت امید وجود ندارد و فقط نا امیدی و نگرانی بر همه طرفهای این بحران سایه افکنده است.نه طوفان قاطعیت این قاطعیت را دارد و نه عملیات بازگشت امید نتیجه بخش است و با توجه به نبود هر دو نمی توانیم که خوش بین باشیم.

پایان پیام/

 

کد خبر 453414

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha