اعتکاف؛ فرصتی برای رهایی از بندهای دنیوی

خبرگزاری شبستان: اعتکاف، فرصتی برای رهایی از همه بندهای دنیوی، درک حلاوت و شیرینی انس با معبود و لحظه های ناب با خدا بودن و چشیدن لذت بندگی خداست.

به گزارش خبرگزاری شبستان از هرمزگان، آیین معنوی اعتکاف؛ عبادتی همراه با تفکر و اندیشه است که باعث تحول و دگرگونی در انسان می شود، لذت جویی، خودمحوری و خود بزرگ بینی را مهار و خدامحوری را در نهاد بشر حکمفرما می سازد.

 

انسان معتکف، پس از اعتکاف، نگرشش تغییر می کند، دنیا را جور دیگری می بیند و در همه حال و همه جا حضور پررنگ خالق هستی را حس می کند.

 

محمد زارعی، یکی از کسانی که سال گذشته در آیین اعتکاف دانشجویی شرکت کرده بود، گفت: اعتکاف، بریدن از خود و وصل شدن به مبدا هستی است.

 

وی افزود: فاصله گرفتن از هیاهوی زندگی مادی و فراهم شدن زمینه ای برای اندیشیدن به خدا و فلسفه بندگی، یکی از نیازهای اساسی بشر به ویژه در قرن اخیر است.

 

این دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، اعتکاف را بهترین فرصت برای محاسبه، اسغفار، توبه و زدودن غبار غفلت از قلب دانست و گفت: انسان معتکف پس از اعتکاف، خدا را در همه جا شاهد اعمال و رفتار خود می بیند و از گناه دوری می کند.

 

وی با اشاره به اشتیاق جوانان دانشجو برای شرکت در آیین اعتکاف، عنوان کرد: متاسفانه به علت عدم وجود زیر ساخت های لازم، این آیین تنها در مساجد دانشگاه هرمزگان و دانشگاه آزاد بندرعباس برگزار می شود و با توجه به محدویت فضا، تعداد محدودی از دانشجویان می توانند در اعتکاف شرکت کنند.

 

سیده آمنه سجادی، بانوی خانه داری که به گفته خودش پنج سال است که هرساله در اعتکاف شرکت می کند، هنگامی که درباره اعتکاف با او سخن می گویم؛ اشک در چشمانش جمع می شود و می گوید: برای شرکت در اعتکاف لحظه شماری می کنم.

 

وی افزود: در ایام اعتکاف، انسان از هر چه غیر خداست دل می کند و با رها شدن از تعلقات دنیوی،  احساس رهایی و آزادی را با تمام وجود لمس می کند.

 

سجادی یادآور می شود: اعتکاف و خلوت کردن با خدا، قلب آدمی را جلا می دهد و زاویه دید انسان را عوض می کند و از آثار اعتکاف این است که باعث می شود فرد معتکف در برخوردش با دیگران منصف و خیرخواه باشد.

 

ابوذر سالاری که سال گذشته برای اولین بار در اعتکاف شرکت کرده، گفت: حضور سه شبانه روزی در مسجد و ارتباط با خدا و در کنار بندگان صالح خدا بودن، بهترین و زیباترین بخش زندگیم بود و دوست دارم هرساله آن را تجربه کنم.

 

حجت الاسلام تقوی، رییس نهاد رهبری دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان از برگزاری آیین اعتکاف در مساجد دانشگاه هرمزگان و آزاد اسلامی بندرعباس خبر داد و گفت: این دو مسجد به عنوان پایگاه اعتکاف دانشجویی در نظر گرفته شده و به قید قرعه 400 دانشجو جهت حضور در این آیین انتخاب می شوند.

 

وی افزود: مسجد دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس ویژه خواهران و مسجد دانشگاه هرمزگان نیز ویژه برادران است.

 

به گفته تقوی؛ به دلیل محدودیت فضا، به قید قرعه 200 خواهذ و 200 برادر می توانند در آیین معنوی اعتکاف دانشجویی شرکت کنند.

 

وی عنوان کرد: هزینه هر نفر جهت شرکت در این آیین 500 هزار ریال است که 400 هزار ریال آن از سوی دفتر نهاد پرداخت می شود و دانشجو تنها 100 هزار ریال پرداخت می کند.

 

حجت الاسلام علی اکبر انصاری راد، معاون فرهنگی، آموزشی و پژوهشی تبلیغات اسلامی هرمزگان با بیان اینکه نام نویسی از متقاضیان شرکت در آیین اعتکاف از 31 فروردین در مساجد استان آغاز و تا دهم اردیبهشت ماه جاری ادامه دارد، گفت: هزینه ثبت نام هر نفر 450 هزار ریال است.

 

وی با بیان اینکه سال گذشته 11 هزار و 690 نفر در 123 مسجد استان معتکف شدند، پیش بینی کرد که امسال بیش از 12 هزار نفر از هرمزگانی ها در این آیین معنوی شرکت کنند.

 

انصاری راد  با بیان اینکه شرکت های آب و برق باید نسبت به رفع مشکلات احتمالی مساجد مجری آیین اعتکاف اهتمام ورزند، از رسانه ها به ویژه صدا و سیما خواست تا نسبت به برنامه ریزی جهت پوشش برنامه های قبل، حین و بعد از برگزاری اعتکاف اقدام کنند.

 

وی، اجرای طرح قرآن در زلال اعتکاف، اعزام مبلغ، برپایی گفتمان های دینی، جلسات پرسش و پاسخ، تشکیل حلقه های صالحین، توزیع کتب احکام اعتکاف، مسابقات فرهنگی و ... را از برنامه های تبلیغات اسلامی ویژه آیین اعتکاف برشمرد.

 

حجت الاسلام سید شکرالله زندوی، مدیرکل تبلیغات اسلامی هرمزگان نیز با بیان اینکه اعتکاف در فرهنگ اسلامی، علاوه بر بهره برداری از فیض معنوی آن، جهاد مقدس نیز محسوب می شود، گفت: این آیین معنوی، نقش موثری در رویارویی با نفوذ فرهنگ بیگانه دارد.

 

وی، اعتکاف را یک ظرفیت و موقعیت طلایی برای مسئولان فرهنگی دانست و افزود: بیشترین جمعیت معتکفین را جوانان تشکیل می دهند و از این رو می توان با آگاهی بخشی به آنان پیرامون هجمه های فرهنگی دشمن، آنها را در برابر آسیب ها واکسینه کرد.

 

معنی اعتکاف

اعتکاف در لغت؛ یعنی توقف در جایی، گوشه نشینی و عزلت و در اصطلاح بریدن از خلق و نزدیک شدن به حق و در اصطلاح فقهی به معنای ماندن در مسجد به قصد عبادت خداوند است.

 

اعتکاف در اسلام؛

پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) در دهه آخر ماه مبارک رمضان، بستر خواب خوبش را در آن ایام جمع می کردند و خیمه ای برای عبادت برپا می نمودند و  در مسجد معتکف می شدند و اعتکاف دهه آخر ماه رمضان را معادل 2 حج و 2 عمره بر می شمردند.

 

زمان اعتکاف

مهمترین ایام برای اعتکاف، ایام البیض(روزهای سیزدهم، چهاردهم و پانزدهم ماه رجب) و یا 10 روز آخر ماه رمضان است؛ البته فضیلت ماه رمضان بیشتر است.

 

مکان اعتکاف

بنا بر روایات؛ اعتکاف باید در مسجد جامع شهر برگزار شود.

 

نیت اعتکاف

اعتکاف باید با نیت و قصد قربت و از هرگونه ریا، خود نمایی و قصد غیر الهی به دور باشد؛ زمان نیت اعتکاف، وقت شروع این آیین که طلوع فجر است.

 

ارکان اعتکاف

نیت، توقف در مسجد به مدت سه روز و روزه داری در این ایام از ارکان آیین معنوی اعتکاف است.

 

محرمات اعتکاف

مجادله و مناقشه، بوییدن عطر و هر نوع بوی خوش و گیاهان معطر به قصد لذت بردن، پرداختن به امور جنسی، خرید و فروش و چیزهای که روزه را باطل می کند از محرمات اعتکاف است.

 

آثار فردی اعتکاف

آیین اعتکاف آثار معنوی فراوانی به همراه دارد که پاک شدن از گناهان و دوری از عذاب الهی یکی از این برکات است؛ پیامبر(صلی الله علیه و آله) می فرمایند: «وقتی معتکف اعتکافش تمام می شود، به او می گویند: از گناه خویش خارج شو، همانند روزی که از مادر متولد می شوی».

 

پایان پیام/

 

 

 

 

کد خبر 454509

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha