ویژگی امام جماعت در لسان حضرت علی(ع)/آیا هر کسی می تواند امام مسجد شود؟

خبرگزاری شبستان: پژوهشگر و سیره پژوه اهل بیت (علیه السلام) با بیان اینکه امام جماعت باید از ویژگی هایی برخوردار باشد، اظهار کرد: حضرت علی (علیه السلام) ویژگی های متعددی را برای یک امام جماعت واقعی برشمرده اند که امروز باید بیش از همیشه نسبت به آن توجه داشته باشیم.

«محمدرضا رمزی اوحدی»، پژوهشگر و سیره پژوه در گفت وگو با خبرنگار سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان با اشاره به ویژگی های امام جماعت از نگاه حضرت علی(علیه السلام) گفت: در لسان امیرالمومنین علی (علیه السلام) مسجد و امام جماعت مسجد از جایگاه مهمی برخودار هستند و حضرت برای هر دو ویژگی های متعددی را ذکر کرده است.

 

وی ادامه داد: امام علی(علیه السلام) برای مسجد جایگاه علمی و گره گشایی قایل بودند، این در حالی است که در حال حاضر مساجد ما تنها زمان نماز باز می شوند، که این کارکرد مسجد در نگاه قرآن و دین نیست. درب مسجد باید 24 ساعته باز باشد و این اتفاقی است که در زمان ظهور امام زمان(عج الله تعالی فرجه الشریف) رخ می دهد یعنی از حرکت هایی که حضرت دارند این است که مسجد را از این حالت خارج می کنند.

 

رمزی اوحدی با بیان اینکه مسجد را باید از افراط و تفریط دور نگه داریم، تصریح کرد: باید با توجه به این مسئله آنچه که سیره اهل بیت (علیه السلام) در رابطه با کارکرد مساجد بوده است احیا شود تا بتوانیم مسجدی علوی را در جامعه داشته باشیم.

 

این سیره پژوه گفت: حضرت علی(علیه السلام) در مورد امام جماعت قایل به این هستند که هرکسی نمی تواند امام جماعت باشد، در ادبیات فقهی ما نیز تصریح شده است که امام جماعت باید عادل باشد و از گناه کبیره پرهیز کند، حتی برخی آیات عظام همچون آیت الله بهجت معتقدند که حتی امام جماعت نباید اصرار به گناه صغیره داشته باشد.

 

رمزی اوحدی ادامه داد: امام علی(علیه السلام) در مورد اینکه امام جماعت در راه حق باشد و هرگز به راه باطل نرود اشاره کرده اند،.در زمان حضرت علی(علیه السلام) عده ای تحت عنوان« زهاد ثمانیه» شکل گرفتند که برخی از آنها آدم های خوبی بودند و برخی منحرف، کار آن ها این بوده است که فقط عبادت می کردند اما بین شان آدم های منحرف هم حضور داشتند، فرد صالح میان آنها «اویس قرنی» بوده است که در جنگ صفین در رکاب حضرت علی (علیه السلام) شهید شد، حسن بصری نیز جزو آنان بود و در زمان حضرت علی(علیه السلام) امام جماعت بود و به عنوان قطب معنوی منطقه خود شناخته می شد و می درخشید، در آن زمان ابوموسی اشعری نیز امام جماعت مسجد کوفه بود.

 

وی افزود: حضرت علی(علیه السلام) صرفا نماز خواندن و عادل بودن را شرط امام جماعت مسجد نمی داند، یعنی اینکه بگوییم امام جماعتی عادل باشد اما از نظر مشرب سیاسی گمراه باشد مساله ای نیست که مورد تایید حضرت باشد، لذا امیرالمومنین علی (علیه السلام) به حسن بصری می گوید: تو سامری این امت هستی.

 

این محقق گفت: همچنین حضرت به ابوموسی اشعری که در آن زمان امام جماعت مسجد کوفه بود در قنوت نمازهایشان لعنت می فرستادند، ابوموسی اشعری کسی بود که در ماجرای سفین از عمروعاص رو دست خورد و سرش کلاه رفت، بنابراین صرف اقامه نماز نیست و ملاک صراط مستقیم از دیدگاه امام علی(علیه السلام)برای امام جماعت مسجد این نیست که او فقط بیاید و نمازی اقامه کند، امام جماعت مثل یک کشتی است که وقتی بکشند عده ای را همراه خود به زیر آب می برد.

 

وی با تاکید بر اینکه امام جماعت باید از نظر مشرب سیاسی نیز سالم باشد، گفت: افراطی گری و مسیر حق را تشخیص ندادن و در راه کج بودن ولو اینکه آن امام جماعت نماز بخواند برای ما مطرح نیست، لذا در کل نهج البلاغه حضرت علی(علیه السلام) درباره خوارج نهروان می گوید: آنها مثل سگ هستند که هاری خود را به دیگران منتقل می کنند، البته شاید برای برخی عجیب بیاید که چرا حضرت تعبیر سگ را به کار برده است، این تعبیر توهین نیست، بلکه حضرت هویت باطنی و برزخی آنان را می دید، اتفاقا آنها در مسجد کوفه اهل تجمع و نماز جماعت بودند اما جریان حق را نمی شناختند و در تفکر قرآن و امیرالمومنین علی (علیه السلام) شخصیت های مردودی هستند.

 

رمزی اوحدی تصریح کرد: خوارج این صراط را گم کردند، حسن بصری و ابوموسی اشعری امام جماعت بودند اما راه خود را گم کردند، بنابراین هرکسی لیاقت آن را ندارد که امام جماعت باشد، و ما امروز وظیفه داریم که نسبت به شخصیت شناسی امام جماعت از نگاه حضرت علی (علیه السلام) مداقه داشته باشیم و مصداق هایی که حضرت در مورد امام جماعت آورده اند را مد نظر قرار دهیم.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 455228

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha