تاكيد بر گسترش تهذيب نفس و اخلاق در حوزه‌هاي علميه

اجلاسيه اساتيد سطح يك مدارس علميه استان قم و شهرستان‌هاي تابعه امروز(۱۷ ارديبهشت) در مركز فقهي ائمه اطهار(ع) برگزار شد.

به گزارش خبرگزاري شبستان از قم، اين مراسم با حضور اساتيد حوزه علميه قم و همچنين بزرگان حوزه اجلاسيه سطح يك حوزه علميه قم برگزار شد كه در آن آيت‌الله حسيني‌بوشهري مدير حوزه‌هاي علميه سراسر كشور و همچنين آيت‌الله مقتدايي دبير شوراي عالي حوزه‌هاي علميه سخنراني كردند.

 

*برگزاري اجلاسيه اساتيد موجب تبيين اهداف خواهد شد

مدير حوزه علميه استان قم در اين مراسم گفت: آنچه كه واجب بود و هست بر بنده به عنوان يك خدمتگذار اين بوده كه بايد در محضر مبارك اساتيد مدارس علميه كه زحمت تعليم و تربيت به عهده اين افراد است، خيلي زودتر شرفيات مي‌شدم.

حجت‌الاسلام فرخ فال بيان داشت: اين جلسه براي اين برگزار شد كه تلاش‌هاي مخلصانه شما را در اين محفل در محضر اساتيد ارج نهاده و قدر بدانيم.

مدير حوزه علميه استان قم گفت: براي اينكه بتوانيم از نظرات ارزشمند اساتيد در ابعاد مختلف آموزش، تهذيب و تربيت و پژوهش بهره مند شويم سه كميسيون فعال شد كه در اين اجلاسيه ارائه گزارش خواهند داشت.

فرخ‌فال تصريح كرد: برگزاري چنين اجلاسيه‌هايي موجب مي‌شود تا مباحث به خوبي بيان شده و اساتيد با اهداف اجلاسيه آشنا شوند.

وي گفت: اين اجلاسيه به صورت سالانه برگزار مي‌شود كه اثرات بسياري در برداشته و موجب مي‌شود تا رويكردها و اهداف‌ها و همچنين دستورالعمل‌ها و همچنين انتقادها و پيشنهادها به خوبي مطرح شود.

 

*اساتيد به مباحث اخلاقي طلاب توجه كنند

آيت‌الله سيدهاشم حسيني‌بوشهري مدير حوزه‌هاي علميه نيز در اين جلسه گفت: بهترين كار براي تحول در حوزه اين است كه از نيروي فكري و شادابي طلاب بهره بگيريم و از آن استفاده كنيم.

وي گفت: جلسات با مديران و اساتيد نبايد منحصر به يك جلسه در سال باشد، بلكه بايد بحث‌ها كارشناسي و به دور از سخنراني‌هاي متعارف باشد.

مدير حوزه‌هاي علميه سراسر كشور بيان داشت: از اساتيد بايد بخواهيم كه در همه مسائل وارد شده و بر اساس تخصص‌ها در سطوح مختلف مسائل را بررسي و نظر كارشناسي ارائه كنند.

آيت‌الله حسيني‌بوشهري تصريح كرد: براي اين تغيير و تحول و پيشرفت نيازمند يك همت همه جانبه هستيم و بايد از ظرفيت‌ها استفاده كنيم و اجازه ندهيم كه استعدادها از بين برود.

وي ادامه داد: برنامه درسي قرار بود بازنگري در سطح يك را اجرايي كنيم، اما آن متون كه قرار بود آماده شود آماده نشد و امسال به ما وعده داده شده و در برخي مدارس با كتاب‌هاي تدوين شده مباحث اجرايي خواهد شد.

مدير حوزه‌هاي علميه سراسر كشور گفت: بايد با همدلي و هم‌افزايي و با يك افكار درست كارها را پيش ببريم و با بهره گيري از اساتيد مختلف به صورت موضوعي كارها را پيش ببريم.

آيت‌الله حسيني‌بوشهري بيان داشت: از اين طرف و آن طرف شنيده مي‌شود كه مي‌گويند ملاك علمي حوزه پايين آمده، اين حرف درستي نيست و اين همه شور و شوق تحصيل كه ديده مي‌شود نشان دهنده رشد علمي در حوزه‌هاي علميه است و بايد مراقب باشيم برخي حرف‌ها ما را از مسير دور نسازد.

وي گفت: همه مسئول هستيم و بايد طلبه را در زمينه اخلاقي، پژوهشي، علمي و.... تربيت كنيم و اساتيد در اين زمينه نقش موثري دارند.

مدير حوزه‌هاي علميه سراسر كشور تاكيد كرد: اساتيد و مديران مدارس ما بايد با طلبه رابطه داشته و وقت بگذارند كه طلبه مباحث را مطرح كند و اساتيد پاسخگو باشند.

آيت‌الله حسيني‌بوشهري گفت: بايد اساتيد به طلاب مشورت دهند و زمينه رشد طلاب را فراهم كنند و وقت بگذارند تا مشكلات برطرف شود.

وي تصريح كرد: اساتيد در مدارس بايد جلسه داشته باشند و گزارش دهند و در اين جلسات است كه نقطه نظرات ارائه مي‌شود و انتقادها و مشكلات مطرح و برطرف مي‌شود.

 

*اساتيد حوزه بايد تهذيب و اخلاق را عملي به طلاب آموزش دهد

آيت‌الله مقتدايي دبير شوراي عالي حوزه‌هاي علميه هم گفت: حضور طلاب در حوزه علميه قم يعني اينكه خانواده‌ها به شما اعتماد كرده‌اند تا فرزند آنها در يك فضاي علمي و ديني رشد كند.

وي گفت: افرادي كه به حوزه مي‌آيند افرادي هستند كه داراي روحيه خاص معنوي هستند و بايد مراقب باشيد كه اين روحيه تغيير نكرده و رشد و نمو داشته باشد.

دبير شوراي عالي حوزه‌هاي علميه عنوان داشت: تزكيه و اخلاق امر بسيار مهمي است كه بايد اساتيد همواره به طلاب گوشزد كنند و البته خودشان هم نسبت به آن اهتمام داشته باشند.

آيت‌الله مقتدايي بيان داشت: روش اصلي تزكيه است و اساتيد مسئوليت بسيار بالايي در اين عرصه دارند و مراقب طلاب جديدالورود باشيد تا مشكلي براي آنها به وجود نيامده و شخصيت فكري و عملي آنها را محقق كنيد.

وي ادامه داد: اين طلبه همانند يك نهال است كه نيازمند مراقبت ويژه بوده و بايد اساتيد نسبت به اين امر اهتمام ويژه داشته باشند تا شخصيت‌هاي بزرگ علمي و ديني تربيت شوند.

دبير شوراي عالي حوزه‌هاي علميه تصريح كرد: عالمان ديني ما داراي تواضع بسياري هستند و در گذشته نيز عالمان برجسته چنين شخصيتي داشتند و براي طلاب جوان وقت مي‌گذاشتند و به شبهات آنها پاسخ مي‌دادند.

آيت‌الله مقتدايي گفت: در گام اول بايد خود استاد تهذيب داشته باشد و اگر اينگونه بود قطعا تهذيب و تواضع استاد بر روي طلبه نيز تاثيرگذار خواهد بود.

وي اذعان داشت: اوصاف استاد، رفتار استاد، حركت استاد زير نظر شاگرد است و اگر دوستي و مودت و پاسخگويي از استاد ديدند خوبي در بين شاگردان در مدارس گسترش مي‌يابد.

دبير شوراي عالي حوزه‌هاي علميه گفت: مدارس بايد يك طلبه بنده صالح تربيت كنند و اساتيد در كلاس درس درس سعي كنند كه طلاب را علاوه بر رشد علمي در راستاي رشد اخلاقي نيز پرورش دهند.

 

*اهتمام جدي مدارس علميه به گسترش مسائل تهذيب و اخلاق در بين طلاب

در بخش بعدي اين اجلاسيه گزارش سه كميسيون تهذيب، آموزش و پژوهش ارائه شد كه سخنگويان هر كميسيون به ارائه پيشنهادها در اين عرصه پرداختند.

حجت‌الاسلام هادي عباسي سخنگوي كميسيون تهذيب اجلاسيه اساتيد در اين خصوص گفت: تا پرورشي نباشد آموزشي صورت نمي‌گيرد و تهذيب و اخلاق اثرات بسياري دارد.

وي گفت: قبل از اينكه به ديگران بپردازيم، بايد اول خودمان را اصلاح كنيم و اساتيد حوزه در اين راستا وظيفه مهمي دارند كه بايد نسبت به آن اهتمام داشته باشند.

سخنگوي كميسيون تهذيب اجلاسيه اساتيد حوزه تصريح كرد: اساتيد حوزه منحصر به جهان اسلام هستند و بايد فكر جهاني داشته باشيد تا بتوانيد اسلام را به سراسر دنيا منتشر كنيد.

عباسي‌ بيان داشت: انتظار است اساتيد قبل از سخنراني يك روايت قرائت كرده تا اثر بخشي بر كارها و جلسه ما داشته باشد.

وي با اشاره به پيشنهادها در كميسيون تهذيب گفت: پيشنهادهاي گسترده‌اي در اين كميسيون مطرح شد كه در راستاي گسترش مسائل اخلاقي است و اميدواريم اجرايي شود.

سخنگوي كميسيون تهذيب اجلاسيه اساتيد حوزه بيان داشت: از همه مديران و مسئولان حوزه خواسته شده كه درس اخلاق به عنوان يك درس رسمي در حوزه هاي علميه مطرح شود و از سوي ديگر لزوم ارتباط پدرانه اساتيد با طلاب از اهميت بسزايي برخوردار است.

عباسي تاكيد كرد: ارتباط رسمي ميان طلاب و اساتيد موجب بروز مشكلات بسياري مي‌شود و بايد طلاب به اساتيد اعتماد كرده و با آنها درد و دل كنند و در اين زمان است كه مشكلات برطرف مي‌شود.

وي گفت: تكميل بانك اطلاعاتي مسائل اخلاقي براي حوزه‌هاي علميه و مدارس و طلاب از ديگر مسائلي است كه كميسيون به آن راي داده تا در اين زمينه فعاليت‌ها به خوبي دنبال شود.

سخنگوي كميسيون تهذيب اجلاسيه اساتيد اذعان داشت: مسائل اخلاقي دغدغه همه مديران و اساتيد است، قبل از شروع سال تحصيلي مسائل اخلاقي مطرح شود و مشكلات و آسيب‌ها به طلاب بايد بيان شود.

عباسي افزود: تقاضايي كه اساتيد اخلاق دارند اين است كه گاهي از اوقات درس اخلاقي برگزار مي‌شود اما مدير و يا اساتيد حوزه در آن شركت نمي‌كند كه بايد براي تشويق اخلاق كوشيد و خودمان نيز در اين جلسات شركت داشته باشيم.

 

*متون حوزه بايد متناسب با اهداف و سنين طلاب تدوين شود

حجت‌الاسلام حسين تهراني سخنگوي كميسيون آموزش اجلاسيه اساتيد حوزه نيز گفت: با توجه به برگزاري جلسات اساتيد، كميسيون‌هاي متعددي تشكيل شد كه يكي از آنها مسئوليت بررسي متون آموزشي موجود در سطح يك و ارائه راهكارهاي اصلاحي را بر عهده داشت.

وي گفت: اين كميسيون متشكل از برخي مديران و اساتيد حوزه بود كه طي برگزاري جلسات به بررسي موضوع پرداخت و پيشنهادهايي در اين زمينه ارائه كرده است.

سخنگوي كميسيون آموزش اجلاسيه اساتيد حوزه گفت: گزارش كميسيون در دو بخش بررسي محسنات و مشكلات و همچنين ارائه راهكار است كه در سه عنوان بررسي متون آموزشي موجود، بايد و نبايدها و ويژگي‌هاي لازم متون آموزشي طراحي و تدوين شده است.

تهراني با اشاره به برخي از ارزش‌هاي متون موجود گفت: دقت و قوت موجود در متون تراث، تناسب متون عميق و دقيق سلف با ايجاد نياز و انگيزه براي مباحثه، تدوين متون به وسيله شخصيت‌هاي برجسته علمي، لحاظ نكات اخلاقي و رعايت انصاف در نقدهاي علمي، تكرار مطالب مفيد در ضمن متون مختلف، در دسترس بودن شروح مناسب در كنار متون و.... از جمله اين موارد است.

وي به موضوع بررسي اهم مشكلات متون موجود اشاره كرد و گفت: در اين زمينه نيز پرداختن به مسائل غير ضروري در برخي موارد، عدم رعايت ترتيب منطقي در برخي موارد، عدم ذكر تمام مراحل تفكر در برخي موارد، عدم توجه به نيازهاي واقعي طلاب در برخي موارد، عدم تناسب محدوده متون با زمان آموزش، فقدان تمرين در موارد لازم، يكسان بودن متون با همه اهداف، سنين، مقاطع تحصيلي و.... از جمله آنهاست.

سخنگوي كميسيون آموزش اجلاسيه اساتيد حوزه به موضوع بايد و نبايدهاي تغيير متون آموزشي اشاره كرد و گفت: جلوگيري از قطع ارتباط علمي نسل جديد با ميراث و متون پر ارزش سلف، لزوم توجه به سلايق مختلف، اجتناب از قرار دادن متون مخصوص پژوهش در سطوح ابتدايي به عنوان متن آموزشي و پرهيز از شتابزدگي از جمله مواردي است كه بايد در اين عرصه مورد توجه قرار گيرد.

 

*7 هزار موضوع تحقيقي در حوزه دين نيازمند پژوهش است

حجت‌الاسلام رفيعي سخنگوي كميسيون پژوهش اجلاسيه اساتيد حوزه نيز گفت: پژوهش در مسائل حوزوي مورد تاكيد و توجه مسئولان و بزرگان بوده كه بايد به آن اهتمام داشته باشيم.

وي گفت: بدون پژوهش و ژرف‌يابي نمي‌توانيم رشد كنيم و نتيجه آن درجا زدن است كه هيچ اثري نيز به همراه نخواهد داشت.

سخنگوي كميسيون پژوهش اجلاسيه اساتيد حوزه تصريح كرد: آموزش كار ارزشمندي است اما آموزش منهاي پژوهش بي اثر است و نمي‌تواند اثرگذاري ويژه خود را داشته باشد.

رفيعي عنوان داشت: سرانه پژوهشگر نسبت به جمعيت، بر اساس نرم استاندارد بايد به ازاي هر هزار نفر بايد يك پژوهشگر داشته باشيم، با احتساب جمعيت 70 ميليون نفر ايران حوزه علميه قم كه متصدي مسائل فرهنگي و ديني است نيازمند هزاران نفر از پژوهشگران در حوزه دين هستيم.

وي گفت: فقط در شش حوزه دانش بيش از 7 هزار موضوع تحقيقي نياز داريم كه بر روي زمين مانده و بايد حوزه در اين عرصه فعاليت كند.

سخنگوي كميسيون پژوهش اجلاسيه اساتيد حوزه گفت: بايد در اين عرصه طلاب پژوهشگر را تربيت كرد و در راستاي گسترش موضوع پژوهش اهتمام داشت تا اين موضوعات اجرايي شود.

رفيعي تصريح كرد: يكي از مسائل كه مي‌تواند در زمينه تربيت طلاب پژوهشگر كوشيد، برگزاري همايش‌هاي مختلف است كه در اين زمينه اقداماتي انجام شده و انتظار است كه بيشتر شود.

پايان پيام/

کد خبر 456546

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha