به گزارش خبرگزاری شبستان از اراک، سید محمد حسینی، مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی (20 اردیبهشت) در نشست خبری با اصحاب رسانه که به مناسبت برگزاری جشنواره ملی عکس بازار در سالن جلسات صنایع دستی استان برگزار شد، گفت: بازار اراک جزء ارزشمند ترین آثار تاریخی، معماری و یادگاری ارزشمند از گذشتگان است.
وی با اشاره به اینکه این بازار تاریخی جزء بازارهای شاخص کشور است، بیان کرد: نه تنها جزء بازارهای شاخص بلکه از جهاتی از بسیاری از بازارهای کشور ارزشمند تر و نکات برجسته و خاص دارد.
حسینی تشکیل بازار از یک راسته مستقیم و وجود یک نقطه مرکزی (چهار سوق) را از نکات برجسته این بازار تاریخی دانست و بیان کرد: از این نقطه مرکزی چهار ضلع بازار تا انتها مشخص است که این شاخصه مهم معماری بازار اراک است.
وجود 35 عنصر تاریخی در بازار اراک
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی در ادامه با اشاره به وجود 35 عنصر تاریخی در بازار اراک گفت: بازار اراک یکی از بناهای نخستین شهر اراک است که عناصر تشکیل دهنده آن حمام، مسجد، مدرسه، آب انبارها، گذرها، تیمچه ها و کاراوانسراها هستند.
وی ادامه داد: بازار اراک در زمان فتحعلی شاه قاجار و توسط یوسف خان گرجی در سال ۱۲۲۸ هجری قمری در بافت مرکزی سلطان آباد (نام قدیم اراک) بنیان گذاشته شد.
این مقام مسئول ادامه داد: این بازار به مرکزیت چهارسوق، دارای دو مسیر شمالی، جنوبی و شرقی، غربی است که از ۴ جهت به دروازههای قدیم شهر متصل میشده است و به نوعی استراتژیکترین نقطه شهر در زمانهای گذشته بوده است.
حسینی اظهار کرد: بازار اراک از آثارمهم و فاخر این شهر و استان مرکزی است که در لیست آثار ملی ثبت شده و زمینه های ثبت جهانی آن پیگیری می شود.
تنها متولی نگهداری بازار میراث فرهنگی نیست
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی در بخش دیگری از سخنانش با تاکید بر اینکه حفظ و نگهداری بازار اراک به عنوان یک اثر تاریخی و نمادی از فرهنگ و تاریخ گذشتگان ما از اهمیت ویژه ای برخوردار است، بیان کرد: تنها متولی نگهداری و حفاظت از بازار اراک میراث فرهنگی نیست بلکه همه افراد جامعه، کسبه بازار ، شهرداری و به ویژه اوقاف به عنوان بهره بردار عمده باید در این زمینه تلاش کنند.
وی خاطر نشان کرد: ساماندهی بازار تاریخی اراک باید با هر شکل ممکن و با کمک تمامی دستگاه های مرتبط و هر چه سریعتر انجام شود چرا که حفاظت و حراست بازار هم از جهت اقتصادی و هم از لحاظ ارزشی و گردشگری اهمیت دارد و می تواند در جذب گردشگر اهمیت ویژه ای داشته باشد.
جشنواره ملی عکس بازار زمینه ای برای معرفی بهتر این بنای تاریخی
حسینی ادامه داد: برگزاری جشنواره ملی عکس بازار زمینه ای برای معرفی هر چه بهتر این بنای تاریخی است و با برگزاری این جشنواره در استان ارزش و اهمیت این بنای تاریخی مشخص و به همگان معرفی می شود.
وی ادامه داد: اگر ارزش های تاریخی، صنایع دستی و آثار ارزشمند گذشتگان را به درستی و بیشتر معرفی کنیم شاهد حضور گردشگر از نقاط مختلف دنیا هستیم.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی معرفی باز تاریخی اراک در کشور و دنیا و همچنین مورد توجه قرار دادن ارزش و اهمیت موجود در این اثر تاریخی را از اهداف برگزاری این جشنواره دانست.
وی مهمترین هدف برگزاری این جشنواره را فراهم کردن زمینه ثبت جهانی بازار اراک دانست و بیان کرد: ثبت جهانی بازار فقط در قالب نوشتار و گفتار نیست باید با تمام توان برای به ثبت رسیدن جهانی آن تلاش کنیم چرا که ثبت بازار اراک به عنوان یک اثر تاریخی به دنیا از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
این مقام مسئول ادامه داد: ارزش ثبت تاریخی بازار اراک این است که علاوه بز جذب گردشگر از نقاط مختلف دنیا، یک اعتبار جهانی برای استان است که این شهر توانسته از یک عنصر تاریخی و یادگاری از گذشتگان به درستی حفاظت و نگهداری کند و آن را به دنیا و آیندگان نشان دهد.
وی اظهار کرد: استان مرکزی پکیجی از تمام زمینه های تاریخی، صنایع دستی، گردشگری، سوغات را دارد و همه باید بدانند که بی اطلاعی از وجود این پکیج دلیل بر نبودنش نیست.
در پایان این نشست از پوستر جشنواره ملی عکس بازار رونمایی شد و مهندس عزیزی، معاون میراث فرهنگی به ارایه گزارشی از چگونگی برگزاری و شرایط شرکت در این جشنواره ارایه داد.
جشنواره ملی عکس بازار از 28 الی 31 تیر ماه در اراک با حضور عکاسان استانی و کشوری در شهر اراک برگزار می شود.
پایان پیام/
نظر شما