به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از هرمزگان، میناب یکی از شهرستان های بزرگ هرمزگان است که به لحاظ استقرار سد استقلال در آن، آب شرب بخش اعظمی از استان را تامین می کند.
در کتب و اسناد تاریخی از میناب با نام هایی همچون؛ «مینو، مینا، هرمز، هارموز، آنامیس و میناب» یاد شده است که هر کدام بیانگر رونق و آبادانی این خطه از کشور است.
حتی به نظر برخی از تاریخ دانان، وجه تسمیه میناب، وجود آب فراوان و رودخانه پرآب با آب شیرین و گوارا در این شهرستان است.
جلگه سرسبز و دشت پرآب میناب که برخی قدمت آن را به میلیون ها سال پیش نسبت می دهند، برای میناب شهرتی جهانی خلق کرده است؛ به گونه ای که در زمان های نه چندان دور، میناب پس از کشور عراق، بیشترین نخلستان ها را دارا بود.
وجود سد استقلال به عنوان یکی از اصلی ترین منابع تامین آب شرب شهر بندرعباس، را می توان یکی از ظرفیت ها و پتانسیل های دومین شهرستان هرمزگان ذکر کرد.
اما طی سال ها در کنار انتقال آب از سد میناب به مرکز استان و چند شهر دیگر، حفر چاه هایی تحت عنوان چاه های اضطراری در بستر رودخانه و با هدف تامین نیاز آب شرب بندرعباس و بندرخمیر موجب شده تا موجی از نگرانی در بین مینابی ها و باغداران و کشاورزان این خطه ایجاد شود؛ چرا که کشاورزان و باغداران میناب هم اکنون از آب سد هیچ بهره ای نمی برند و تنها از چاه های حفر شده جداگانه در میناب، باغات و کشاورزی خود را آبیاری می کنند.
حفر این چاه ها و برداشت های بدون حساب از منابع زیرزمینی موجب شده تا علاوه بر افت شدید سطح آب در آبخوان ها، درصد ای سی(شوری) آب در دشت میناب افزایش قابل توجهی پیدا کند و به دنبال آن حجم وسیعی از باغات مردم، درختان کهنسال و مثمر انبه، پرتقال و جم و نخلستان های سر به فلک کشیده میناب خشک و نابود شود.
محمد حسینی از باغداران مینابی در گفت و گو با خبرنگار شبستان با ذکر این مطلب که لیموی مرغوب و با ارزش میناب در اثر تصمیم گیری افرادی نالایق به طور کلی نابود شد، عنوان کرد: اکنون نباید اجازه دهیم سرنوشت درختان انبه و نخلستان های میناب به مسیر لیمو برود.
وی با بیان این که زمانی میناب از آب کافی برخوردار بود، گفت: متاسفانه به جهت سو مدیریت در حفظ و مصرف منابع آبی میناب و انتقال بی رویه آب به سایر نقاط استان اکنون خود شهرستان میناب نیازمند آب است.
حسینی ادامه داد: جیره بندی آب در روستاها و خشک شدن باغات مردم گواهی بر این مطلب است.
این باغدار مینابی می گوید: کسانی که در زمینه انتقال آب میناب به سمت بندرعباس دخیل و صاحب نظر هستند، می بایست هر چه زودتر برای جایگزینی این آب از طریق شیرین سازی آب دریا و بهره گیری از تصفیه خانه های فاضلاب اقدام کنند وگرنه در نابودی زندگی مردم میناب شریک و سهیم هستند.
وی با طرح این پرسش که آیا هنوز وقت آن نرسیده که عاملان انتقال آب از میناب از خواب غفلت بیدار شوند، گفت: نگذارند طبیعت میناب را که گلستان جنوب شهرت دارد تخریب و نابود شود.
حسینی همچنین با اشاره به روند سرعت خشک شدن درختان انبه، بیان کرد: بحران آب در میناب زندگی تمام موجودات را به خطر انداخته است و جلگه میناب نیز در حال تبدیل شدن به منطقه ای فاقد هر گونه درخت است.
عباس رسولی از دوستداران محیط زیست در میناب نیز با اظهار تاسف از اظهار نظر یک طرفه و غیر عالمانه برخی مسئولان پیرامون موضوع مصرف آب در باغات و کشاورزی های میناب گفت: عده ای می خواهند با طرح این مطلب که آب در باغات میناب صرف علف هرز می شود، پرده ای بر مدیریت ناکارآمد خود بکشند.
وی تصریح کرد: چرا تاکنون مسئولان نسبت به پدیده فرونشست زمین در دشت میناب هشدارهای لازم را به متولیان نداده اند.
وی افزود: چرا کسی زبان نمی گشاید که بگوید استفاده بی رویه از آب های زیر زمینی از عوامل ایجاد پدیده مخرب فرونشست زمین است.
رسولی با ذکر این مطلب که فرهنگ حفاظت از محیط زیست و منابع طبیعی در میناب از دیر زمان رواج داشته و مرسوم بوده است، گفت: اگر مینابی ها نسبت به طبیعت پیرامون خود بی تفاوت بودند، درختانی با عمر چند قرن نسل به نسل حفظ و حراست نمی شد.
این دوستدار محیط زیست در ادامه با بیان این که برخی با تبرئه کردن مدیریت خود در زمینه خشک شدن باغات مردم و شکل گیری فروچاله ها در دشت میناب، به صورت هدفمند به دنبال انحراف افکار عمومی هستند، افزود: این افراد می خواهند با استفاده از تریبون ها تمام مشکلات و بحران به وجود آمده را به گردن مردم بیاندازند.
وی در ادامه برداشت بی حد از ذخایر آبی را یکی از عوامل مخرب برای محیط زیست میناب دانست و گفت: اکنون با توجه به این که سفره های زیر زمینی دشت میناب در حال تخریب است و فرونشست زمین به نزدیکی محل سکونت و زندگی مردم رسیده است، ادامه روند تامین آب شرب مردم دیگر شهرها از میناب نوعی زیاده خواهی است.
حسن ذاکری از باغداران اهالی روستای بلیلی میناب نیز با بیان این مطلب که استفاده از آب سد برای آبیاری درختان بسیار مفید است، افزود: بسته شدن آب سد از روی باغات و تغذیه درختان با آب چاه دارای ای سی بالا(شوری) موجب شده تا درختان نخل و انبه در مقابل آفات ضعیف شده و به تدریج خشک شوند.
اسحق محمدی یکی از اهالی روستای تم بلوچان نیز با اظهار گلایه از مسئولان نسبت به بی تفاوتی در زمینه پیشروی فروچاله ها به سمت مناطق مسکونی، گفت:بسیاری از مردم منطقه از شدت نگرانی فرورفتن در زمین آسایش و خواب ندارند.
وی افزود: با توجه به خطرات ناشی از برداشت های بی رویه از منابع زیرزمینی آب، برای ما جای سئوال است که چرا بی تدبیری ها در این راستا همچنان ادامه دارد.
محمدی اظهار کرد: مسئولان به ویژه فرماندار، نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی و استاندار هرمزگان می بایست با بهره گیری از هر ابزار ممکن با قید فوریت برای حل مشکل پیشروی فروچاله ها در میناب کاری کنند.
وی افزود: برخی روستاها به گونه ای در محاصره فروچاله ها هستند که مردم دیگر حتی جرات ندارند احشام خود را برای چرا به جنگل بفرستند.
قاسم حیدری یکی از فعالان اجتماعی در میناب نیز با بیان این که هم اکنون در بسیاری از کشورها با استفاده از فن آوری های نوین از تصفیه فاضلاب، رطوبت هوا و شیرین سازی آب دریا استفاده های فراوانی می شود، افزود: دیگر وقت آن رسیده که برای تامین آب مورد نیاز بندرعباس چاره ای اساسی اندیشیده شود.
وی با اشاره به بحران آب در دومین شهرستان هرمزگان، ایجاد شکاف در دشت میناب را ناشی از بی تدبیری مسئولان و متولیان حوزه آب دانست و عنوان کرد: رها سازی آب سد در کانال ها و اعطا سهمیه آب سد به باغات، تعمیر و تعویض شبکه های فرسوده آب در شهر و روستاها، جلوگیری از اسراف و هدر رفت آب در دستگاه های اجرایی و دولتی، قطع و جداسازی آب موردنیاز فضای سبز از شبکه آب شرب از راهکاری های مهم و قابل اجرا در زمینه جلوگیری از تداوم بحران در میناب است.
وی با بیان این که هم اکنون میناب در محاصره فاجعه ای زیست محیطی قرار دارد، بیان کرد: در زمینه تامین آب شرب بندرعباس نیز باید تدبیری اساسی و راهکاری فوری و عملی اندیشیده شود.
حیدری در ادامه افزود: مجاب کردن صنایع موجود در استان به استفاده از سیستم آبشیرین کن، راه اندازی تصفیه خانه فاضلاب میناب و آگاهی بخشی بیشتر به مردم در زمینه حفظ منابع طبیعی با اولویت آب با بهره گیری از ظرفیت معلمان، علما، روحانیون و افراد تاثیر گذار از دیگر راهکاری های مهم در زمینه حفاظت از سفره های زیر زمینی موجود در میناب است.
این فعال اجتماعی از نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی به عنوان مهمترین عنصر در جلوگیری از وارد آمدن خسارت بیشتر به دشت میناب نام برد و گفت: ما از نماینده مردم شرق هرمزگان در مجلس شورای اسلامی می خواهیم تا ضمن احضار وزیر نیرو به مجلس و طرح پرسش از وی در زمینه خطرات و خسارات ناشی از برداشت های بی رویه از سد و دشت میناب، زمینه حضور میدانی و بازدید افرادی نظیر رییس مجلس شورای اسلامی از پدیده فرونشست زمین و باغات خشک شده میناب را فراهم کند.
اميد است مسئولان خطر را حس كرده و در اين راستا گامي اساسي بردارند.
پايان پيام/
نظر شما