طبری برای اولین بار در تاریخ نوشته‌های ما از حق مولف سخن گفته است

خبرگزاری شبستان:محمدحسین ساکت درنشست تخصصی «عوامل رشد، نحوه دادرسی و راه‌های مقابله با تکثیر غیرقانونی کتاب ،گفت: طبری برای اولین بار در تاریخ نوشته‌های ما از حق مولف سخن گفته است.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از ستاد خبری سرای اهل قلم بیست و هشتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران،   نشست تخصصی «عوامل رشد، نحوه دادرسی و راه‌های مقابله با تکثیر غیرقانونی کتاب»  با حضور سیدعباس حسینی نیک‌ نویسنده آثار حقوقی، محمدحسین ساکت مدرس دانشگاه و پژوهشگر حقوق و لادن حیدری مدیرکل دفتر حقوقی و مالکیت معنوی وزارت ارشاد،  در محل تالار گفتگوی سرای اهل قلم برگزار شد.

سیدعباس حسینی‌نیک دبیر این نشست  که سه‌شنبه 22 اردیبهشت ماه برگزار شد، در سخنان کوتاهی گفت: تکثیرهای غیرقانونی مهم‌ترین‌  تهدید در حوزه نشر است.

وی افزود: اساسا علم حقوق مالکیت کیفی برای تشویق پدیدآورندگان آمده و هدف  آن پیشرفت جامعه است.

حسینی‌نیک گفت: طبیعاً حمایت از پدیدآورندگان اولین ایستگاه مالکیت حقوق بشر است تا در واقع منافع و اسباب حقوق مادی و معنوی آنها تامین بشود و اگر اتفاقی ناهنجار بیفتد همه این فرآیند را به هم می‌زند.

حسینی نیک در بخش دیگری از سخنان خود گفت: ناشرانی می‌شناسم که 650 عنوان کتاب را بدون اجازه از مولف آن به صورت خلاصه کتاب تهیه و در بازار عرضه کرده ‌اند.

دکتر محمدحسین ساکت نیز در این نشست گفت: وقتی درباره طبری و طبری‌پژوهی کار می‌کردم به نکته‌های برخوردم که تاکنون ناگفته مانده بود. آن هم این که دیدم طبری که مورخ و از مفاخر فرهنگی جهان اسلام و به ویژه ایران است برای اولین بار در تاریخ نوشته‌های ما از حق مولف سخن گفته است.

وی افزود: طبری در قرن سوم اعتراف می‌کند که من هرگاه مجموعه حدیث و کتابی از کسی امانت می‌گرفتم بدون اجازه هیچگاه حتی یک سطر نمی‌نوشتم و رونویسی نمی‌کردم.

ساکت تصریح کرد: یکی از مسائلی که باید جدی گرفته شود و از عوامل رشد است این است که برخورد اخلاقی  و دینی با این مساله را ضروری بدانیم.

وی گفت: این درست نیست که ما فرآورده اندیشه دیگری را سرقت کنیم و از آن خودمان بدانیم.

ساکت با بیان اینکه در پایان‌نامه‌ها این چیزها را زیاد می‌بینم، افزود: متاسفانه در میان بزرگان ما هم هستند کسانی که این کار را می‌کنند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: در سفری که به کشور اسپانیا داشتم به یک کتابخانه مراجعه کردم و درخواست مقاله‌ای کردم که از آن کپی بگیرم. با دادن کارت شناسایی‌ام آن مقاله را دریافت کردم و به ده جا مراجعه کردم تا از آن برایم کپی بگیرند، اما هیچکس قبول نکرد. در نهایت به من گفتند برو و از نویسنده مقاله مجوز کتبی بگیر و بیاور تا برایت کپی بگیریم. در غرب این گونه از حقوق مولف حمایت می‌شود.

وی همچنین پیشنهاد کرد: وزارت ارشاد بعد از پایان این نمایشگاه همایش یک روزه و کم هزینه‌ای با حمایت و همکاری اتحادیه ناشران، کتابفروشان و برگزیدگان ناشران برگزار کند تا به این وسیله به لایحه‌ای که هم اکنون در این ارتباط در مجلس مطرح است کمک شود.

لادن حیدری در این نشست گفت: حقوق مالکیت معنوی در کشور ما قدمت چند ده ساله دارد اما فرهنگ مردم ما در این زمینه ضعیف است.

وی افزود: ضعف سیستم حقوقی باعث شده که در این مرحله ما نه فقط در جا بزنیم بلکه به عقب برگردیم.

حیدری گفت: ما از سال 1348 درباره حمایت از مولفان، مصنفان و هنرمندان یک قانون صریح داریم، سال 52 قانون ترجمه و تکثیر را داریم و سال 79 قانون حمایت نرم افزارهای رایانه‌ای را پیش بینی کرده‌ایم. بعد از گذشت 40 سال چرا باید ما هنوز در زمینه این قانون مادر ضعیف باشیم؟

مدیرکل حقوقی وزارت ارشاد گفت: خیلی‌ها از حق الناس سخن می‌گویند، اما حق الناس را فقط غیبت و... می‌دانند و نقض حقوق معنوی دیگران را حق الناس نمی‌دانند.

حیدری با اشاره به تخلفاتی که در زمینه تکثیرهای غیرقانونی در جامعه صورت می‌گیرد گفت: دولت به خودی خود نمی‌تواند پیگیر این مساله باشد و شاکی خصوصی باید وجود داشته باشد و اگر مطالبه‌ای صورت نگیرد وزارت ارشاد نمی‌تواند کاسه داغ‌تر از آش باشد.

وی با بیان اینکه به کرات داشته‌ایم که ناشر اثر پدیدآورنده را گرفته و آن را بازنگردانده گفت: در دیگر کشورها سازمان‌هایی به نام سازمان مدیریت جمعی ایجاد شده که وظیفه دارد از طرف پدیدآورنده به اجرای حقوق و پیگیری حقوق پدیدآورنده بپردازد.

 

 بیست و هشتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «خواندن، گفتگو با جهان» از تاریخ 16 تا 26 اردیبهشت ماه در مصلی بزرگ امام خمینی(ره) برگزار می‌شود.

پایان پیام

کد خبر 457970

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha