به گزارش خبرگزاری شبستان از سنندج و به نقل از پایگاه اطلاع رسانی استانداری کردستان، برای اطلاع از چگونگی وضعیت استان و تدابیر اتخاذ شده برای رفع مشکلات هر بخش با امیر قادری معاون عمرانی استاندار کردستان به گفت و گو نشستیم تا آخرین نتایج تصمیمات در این حوزه ها را به اطلاع مردم استان برساند.
** همانگونه که مستحضرید امسال با کاهش بارندگی ها مواجه بوده ایم و زمزمه هایی مبنی بر کمبود آب شرب شهر سنندج شنیده می شود آیا تدبیری در این خصوص اتخاذ شده است؟
- در خصوص آب شرب، صنعت و کشاورزی در سطح استان تدابیر ویژه ای اتخاذ شده است از جمله تأمین آب شرب سنندج از طریق احداث سد آزاد در دست اقدام است همچنین از طریق سامانه انتقال و تزریق آب به سد قشلاق، توسعه و ارتقاء اراضی شیبدار و تبدیل به باغات در سطح 7500 هکتار در حوزه شهرستان سنندج، تقویت آبخوان و تامین آب مورد نیاز جهت توسعه کشاورزی دشت قروه و دهگلان نیز از دیگر قداماتی است که پیش بینی شده است.
مقدار 40 میلیون متر مکعب آب از طریق سامانه انتقال به منظور تامین آب شرب شهر سنندج به سد قشلاق تزریق می گردد که با افزایش حجم ذخیره مخزن سد، نگرانی ها در مورد تامین آب شرب سنندج بر طرف می گردد و این مهم انشاءالله تا تیر ماه سال جاری محقق خواهد شد. البته احداث سد آزاد و سامانه انتقال و نیروگاه تلمبه ذخیره ای با ظرفیت 510 مگاوات واقعاً یک شاهکار عمرانی در منطقه محسوب می شود.
** راه حل های پیشنهادی در خصوص رفع مشکلات کم آبی استان چیست؟
- مشکلات کم آبی مختص به استان نبوده و این پدیده در سراسر کشور عمومیت دارد سال زراعی 1393 نسبت به دوره مشابه سال 1392 کاهش های زیادی در بارندگی ها داشته ایم و حوضه شرق استان با کاهش حدود 30- 45 درصدی مواجه بوده و در حوضه غربی خوشبختانه وضعیت مطلوب تر بوده اما کلاً به دلیل عدم بارشهای با مانش، ذخایر و سفره های زیر زمینی کاهش یافته و در این راستا با دستور ویژه استاندار محترم از زمستان سال 1393 شورای حفاظت از منابع آب استان راه اندازی شده است و کارگروه عمرانی زیر بخش آن نیز در حوزه عمرانی جهت اجرائی نمودن مصوبات و تشریح برنامه های عملیاتی، فعال است و به صورت مستمر جلسات و پیگیری های لازم انجام می شود.
وظایف و مسئولیت های اداری دستگاه های اجرایی در راستای اجرای قانون بودجه سنواتی و برنامه پنجساله توسعه از طریق این کارگروه پیگیری و رصد می شود. در کنار این اقدامات اجرایی درست مصرف کردن از سوی شهروندان عزیز لازمه کار برای جلوگیری از وقوع مشکل است ، همچنین اصلاح الگوی کشت، شیوه های نوین آبیاری، هوشمند سازی کنتورهای مصرفی از دستور کارهای ویژه برای دستگاه های اجرایی است.
** نظر شما درباره تغییر کاربری پیرامون کوه آبیدر چیست؟
- اساس کار استانداری، شهرداری و راه و شهرسازی بر مبنای قانون است و مادامی که عدول از قانون صورت نگیرد اینجانب همراه و پشتیبان هستم، آبیدر نماد و نشان شهر سنندج و دارای ارزشی فرا استانی است، صیانت از آبیدر وظیفه همگان است و باید طبیعت زیبای آن حفظ شود. در خصوص مشکل پیش آمده، در سنوات قبل ادارات کل منابع طبیعی و سازمان جهاد کشاورزی به جهت جلوگیری از تعرض و تغییر کاربری آبیدر، قسمتی از اراضی دامنه آبیدر واقع در منطقه هفت آسیاب را به کارکنان خود واگذار کردند تا با حفظ این اراضی با وضع موجود در جهت احیا منابع طبیعی و باغات به سر زندگی آبیدر کمک کنند، اکنون بعد از گذشت چند سال توقعی مبنی بر تغییر کاربری در ذهن افراد ایجاد شده است. البته بحث تعیین کاربری ها توسط مشاوران ذیصلاح و در این مورد خاص به دلیل خارج بودن از محدوده شهر سنندج، از اختیارات شورای عالی معماری و شهرسازی است که در طرح جامع تجدید نظر شهر سنندج با این موضوع مخالفت شده است و هر نوع تغییر کاربری در آبیدر موجب تضییع حقوق شهروندان سنندجی و باعث آسیب رساندن به طبیعت بکر و زیبای آبیدر است.
** مشکلات ساخت و ساز غیر مجاز گریبانگیر اکثر شهرهای استان شده است چه تدابیری در این خصوص اتخاذ شده است؟
- ساخت و ساز غیر مجاز معضلی است که در سنوات گذشته علاوه بر تغییر کاربری بی رویه مشکلات عدیده ای را برای خود مردم و ساکنین در ساخت و سازهای غیر مجاز فراهم آورده است آنچه دولت درکنترل ساخت و ساز غیر مجاز به آن می نگرد بحث تأمین ایمنی جانی مردم و شهروندان در حین وقوع حوادث و مخاطرات طبیعی است در نظر بگیرید خدمات رسانی آتش نشانی در یک کوچه 4 متری چگونه صورت گیرد، یا ساخت و سازهای فاقد هر گونه اصول فنی چگونه در حین وقوع زلزله از خود مقاومت نشان می دهند و جان ساکنان را حفظ می کنند با شروع بکار دولت تدبیر و امید کارگروههای توانمند سازی در سطح استان و اکثر شهرستانها فعال و با کمک و همراهی مردم عملاً پرونده ساخت و ساز غیر مجاز بجز در موارد معدود و اندک بسته شده و به لطف خداوند و با همراهی مردم روند ساخت و ساز در چار چوب قوانین و مقررات جاری انجام می گیرد.
** در خصوص توسعه محدوده شهرها و حل مشکلات آنها آیا برنامه ای تدوین شده است؟
- توسعه شهرها بر مبنای پیش بینی جمعیت و نیازمندی های واقعی صورت می گیرد و مبتنی بر مطالعات طرح های جامع و تفصیلی شهرها همواره در جریان است. راهبرد استان بر حفظ اراضی کشاورزی و توسعه عمودی و نیز توسعه شهر از درون قرار دارد و در مرحله اول احیای بافت های فرسوده و ساخت و ساز در اراضی متخلخل با حفظ فضاهای عمومی است ضمناً اقدامات خوبی در کمیسیون ماده 5 در زمینه تسهیلات ویژه تراکمی در محلات قدیمی شهرها در حال انجام است.
بازنگری طرح جامع و تفصیلی شهر سنندج با نگاه توسعه از درون خصوصاً در محلات قدیمی در دستور کار قرار دارد در کنار این مباحث موضوع رفع مشکل الحاق به محدوده در شهرهای سنندج، مریوان، سقز و بانه که از سنوات قبل در جریان است بصورت ویژه پیگیری گردیده و در جلسه اخیر با حضور معاون وزیر راه و شهرسازی و با تغییر رویکرد شورای عالی معماری و شهرسازی ایران مصوبات موثری مورد بررسی قرار گرفت که پیشنهاد تصویب محدوده های ساخت و ساز در وضع موجود شهرها در جهت احصا حقوق مدیریتی و قانونمند کردن توسعه های موجود به شورای عالی معماری و شهرسازی ارائه شده است.
البته عمده این موارد در طرح ها جزء مغایرت اساسی محسوب شده که با نظر مساعد از سوی استان به شورای عالی معماری و شهرسازی ارائه شده است.
ضمناً ذکر این نکته مهم و کلیدی ضروری است تا زمانیکه افزایش محدوده شهرها به تایید شورای عالی شهرسازی و معماری کشور نرسد این موضوع سندیت ندارد و قابل استناد نخواهد بود. در کنار این موارد ضرورت بر خورد قاطع و بدون اغماض نسبت به تخلفات ساخت وساز غیر مجاز جزء اولویت های کاری مجموعه مدیریت استان است.
** سیاسیت های کمیسیون ماده 5 استان بر چه اصولی مبتنی است؟
مطالعه طرح های جامع و تفصیلی از سوی مشاورین ذیصلاح برای شهرها تهیه می گردد اما شهر مثل یک موجود زنده است و همواره در حال رشد و نمو و تغییر است بازنگری متناسب سازی این مطالعات با وضع موجود را می طلبد و طرح های تجدید نظر هر 5 سال یکبار انجام می شود لذا دینامیسم قوانین در اینجا بروز می کند و نیاز است در هر لحظه نیازمندی های شهر در مطالعات و قوانین تامین شود از این رو مواردی همواره به کمیسیون ماده 5 ارجاع می گردد تا از طریق مجرای قانونی این نیازمندی ها تامین شود.
از مهمترین رویکردهای کمیسیون حفظ کاربری های عمومی و رعایت حد نصاب سرانه ها می باشد و خصوصاً در دو سال اخیر حفظ کاربری فضای سبز به عنوان خط قرمز کمیسیون تلقی شده و اجتناب 100 درصد از تغییر کاربری فضای سبز شده است و بیشتر مصوبات در زمینه تسهیل گری برای شهروندان و تشویق به توسعه شهر از درون بوده است.
** توسعه استان را چگونه ارزیابی می کنید؟
در برهه زمانی کنونی با کاهش قیمت جهانی نفت مواجه هستیم و بودجه کشور نیز مبتنی بر درآمد نفت است و طبیعی است که کاهش هایی در زمینه اعتبارات تصویبی داشته باشیم اما قانون بودجه سال 1393 مجموعه ای به واقعیت نزدیک بود که در اکثر سر فصل ها و ردیف های اعتباری تخصیص های خوب و نزدیک به واقعیت را داشتیم و به اهداف برنامه ریزی ها کمک شایانی کرد.
امروزه گفتمان توسعه با دور اندیشی استاندار محترم در سطح استان گفتمان رایج شده است و همه دستگاه های اجرایی در تکاپو برای تحقق این مهم هستند و باید تمام تلاش خود را در این زمینه معمول دارند بحث سرمایه گذاری با مشارکت از طریق سرمایه گذاران خارجی، کشوری و استانی به طور جدی پیگیری می شود و بسته های سرمایه گذاری خوبی جهت واگذاری به بخش خصوصی آماده شده است که از جمله می توان به جاده سنندج – مریوان، کمربندی شرقی سنندج، تکمیل و ارتقاء اتوبان شمال – جنوب و مجتمع های گردشگری اشاره کرد. همچنین ظرفیت پیمانکاری خوبی در سطح استان وجود دارد که تاکید اینجانب همواره به استفاده مفید و موثر از این ظرفیت استانی بوده و امیدوارم با اتکاء به این پشتوانه های انسانی و منابع اقتصادی بتوانیم چرخ توسعه استان را مناسبتر و در شأن مردم عزیز به چرخش دربیاوریم.
تقویت زیر ساخت های استان از جمله بخش حمل و نقل از موارد ضروری و مورد نیاز مردم استان است که به صورت جدی این بخش دنبال می شود در زمینه احداث سدها و تکمیل شبکه های پایاب و تقویت و توسعه بخش کشاورزی برنامه ریزی مناسبی انجام شده است تلاش این است که به صورت جدی راه، راه آهن، توسعه کشاورزی، بخش شبکه های پایاب که تأثیر بسزایی در توسعه استان دارند به سر انجام برسند مطمئناً تقویت و توسعه بخش های فوق الذکر می تواند در ارتقا جایگاه استان کردستان نقش کلیدی ایفاء نماید و به صورت ویژه از طریق مسئولین استان و در رأس آن استاندار محترم در حال پیگیری است.
** با توجه به آمار اعلام شده میزان گردشگران ورودی به استان در نوروز سال جاری نسبت به سنوات قبل کاهش داشته و دلیل این کاهش و برنامه های تدوین شده در این ارتباط برای افزایش میزان گردشگران ورودی به استان را اعلام فرمایید؟
- در ارتباط با مسافران و گردشگران ورودی به استان آمارهای امسال در مقایسه با سال قبل حدود 18 درصد کاهش داشته که دلیل این موضوع به واقعی و مستند نمودن آمارها و پرهیز از ارائه آمارهای غیر واقعی و همچنین شرایط جوی و بارندگی در نوروز امسال بر می گردد. اما نکته مهم در این ارتباط افزایش حدود 30 درصد اقامت مسافران و گردشگران در هتل ها و مهمانخانه های استان بوده که به دلیل صرفه اقتصادی این بخش نسبت به سایر بخش هااز اهمیت بیشتری برخوردار است و سیاست ها و برنامه هائی با هدف افزایش میزان اقامت مسافرین در این اماکن تدوین شده مضافاً اینکه میزان گردشگران خارجی ورودی به استان نیز 23 درصد افزایش داشتند که قابل توجه است و کاهش آمار در بخش های غیر مولد بوده است. در ارتباط با برنامه ها برای توسعه گردشگری در جلسات مختلفی که در کارگروه ذیربط و ستادهای سرمایه گذاری تشکیل می شود سیاست کلی استان، افزایش میزان اقامت مسافران و گردشگران بوده که برای این منطقه اقداماتی برای جذب سرمایه گذاران داخلی و خارجی برای احداث مجتمع های خدماتی و رفاهی، به عمل آمده که در صورت عملیاتی شدن این مصوبات ظرفیت لازم برای افزایش میزان اقامت گردشگران در مراکز مختلف به عمل خواهد آمد که این موضوع صرفاً با داشتن برنامه های متنوع برای جذاب نمودن پتانسیل های استان چه در بخش های طبیعت گردی و چه در سایر بخش ها محقق خواهد شد.
در ادامه لازم به ذکر است کلیه ادارات آمادگی لازم را برای جذب سرمایه گذاران فعال در این بخش دارند و به این وسیله از علاقمندان به این صنعت دعوت به عمل می آید در پروژه های سرمایه گذاری استان در بخش های گردشگری و صنایع دستی سرمایه گذاری و حضور فعال داشته باشند.
پایان پیام/
نظر شما