به گزارش خبرگزاری شبستان از اهواز، دکتر محمد مهدی فرقانی رئیس پژوهشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی، چهارشنبه(23 اردیبهشت) در دومین جشنواره سلام پیرامون موضوع «اخلاق حرفه ای در روابط عمومی و رسانه ها» اخلاق حرفه ای را دستاورد تحولات صنعتی در نیمه دوم قرن نوزدهم عنوان کرد و گفت: هر حرفه ای امروز، هدفی اخلاقی دارد.
وی با بیان اینکه همه صنوف مرامنامه اخلاقی دارند که بدون این مرامنامه ها منزلت آن حرفه زیر سوال می رود تصریح کرد: از سوی دیگر هر حرفه ای که واجد کدها و اصول اخلاقی باشد شریف تر است و باید بیشتر مورد تکریم قرار گیرد.
وی هدف اخلاق حرفه ای روابط عمومی ها را پیشبرد و تولید تفاهم، تولید و توسعه تفاهم اجتماعی و جلوگیری از شکل گیری کدورت ها و اختلاف های بی دلیل عنوان کرد و افزود: هدف اخلاقی روزنامه نگاران پیشبرد حق دسترسی همگانی به اطلاعاتی است که بخشی از این تامین حق، از معبر روابط عمومی می گذرد اگرچه گاهی این دو خواسته یا ناخواسته در تعارض با هم قرار می گیرند.
فرقانی، اخلاق حرفه ای را در چند رابطه شامل وظیفه نسبت به خود، وظیفه نسبت به مخاطب، وظیفه نسبت به کارفرما، وظیفه نسبت به حرفه تعریف کرد و ادامه داد: هنر روابط عمومی این است که مسئولان را چنان از بایدها و نبایدها آگاه کند که به آنچه صلاح جامعه است تن دهند نه آنچه به صلاح فردی خاص است.
وی با اشاره به اینکه روزنامه نگار و روابط عمومی هیچکدام حق ندارند شرافت حرفه ای خود را زیر پا بگذارند و با تولید و پخش محتواهایی که چگونگی تولید آنها (به ویژه از لحاظ مالی) برای مخاطب قابل تشخیص نیست، زمینه ساز بی اعتمادی مخاطب شوند تاکید کرد: اگر رسانه ای به اعتماد مخاطب خیانت کرد، تجاوز آشکار به حقوق مخاطب بوده و در هر جای دنیا این مساله قابل شکایت و پیگیری حقوقی است.
رئیس پژوهشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی، با بیان اینکه روابط عمومی ناگزیر از ایفای بخشی از نقش های جامعه مدنی و حلقه واسط میان مدیران سازمان دولتی و جامعه است، افزود: هم روابط عمومی و هم رسانه قرار است در خدمت بیان حقیقت باشند اما هر دو باید حریم حرفه یکدیگر را پاس بدارند و حقوق و مسئولیت های متقابل هم را بشناسند.
وی به اخلاق حرفه ای در فضای مجازی اشاره کرد و با بیان اینکه ما به اخلاق سازنده در فضای مجازی نیاز داریم و نباید منتظر تصویب مقررات در این خصوص شویم، مبانی اولیه مقررات اخلاق حرفه ای در فضای مجازی را شامل حفظ مالکیت معنوی پدید آورندگان آثار، عرضه واقع بینانه وصادقانه هر گونه محتوا یا خدمات، حفظ حریم شخصی و صیانت از حیثیت مردم عنوان کرد.
وی هدف اخلاق حرفه ای در فضای مجازی را افزایش مسئولیت پذیری صنفی، اعتماد سازی و اعتماد پذیری دانست و بر درست نویسی زبان و رعایت نگارش در چارچوب زبان استاندارد، تنظیم اظهارات در شبکه های اجتماعی براساس واقعیت ها، استفاده از هویت واقعی افراد، پرهیز از بیانات تخریب آمیز وفتنه گر، پاسخ به پیام های دریافتی، بصیرت ودقت در استفاده از اطلاعات و خودداری از ارسال پیام به گیرندگان ناخواسته به عنوان مبانی اخلاقی توصیه شده در فضای مجازی تاکید کرد.
پایان پیام/
نظر شما