کسی که سخن طنز و بی مایه می گوید عظمت انسانی خود را از دست می دهد

خبرگزاری شبستان: مرجع تقلید جهان تشیّع گفت: اگر انسان با طنز و لغو حرفی بزند که دیگران به او بخندند از عظمت انسانیت کاسته است، کسانی که با سخن طنز و بی مایه باعث می شوند دیگران به آنها بخندند عظمت انسانیت خود را از دست داده اند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله عبدالله جوادی آملی عصر امروز(24 اردیبهشت) در دیدار  اعضاء دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور که در موسسه بین المللی علوم وحیانی اسراء برگزار شد، ضمن عرض تسلیت به مناسبت شهادت حضرت موسی کاظم(ع) اظهار داشت: از کلمات سراسر نور امام کاظم(ع) می توان تفسیر انسان، جهان و رابطه انسان و جهان را استخراج نمود.

وی تصریح کرد: بسیاری از اندیشمندان انسان را حیوانی ناطق می دانند و برای جهان بعد از مرگ هیچ تفسیر و دلیلی را قابل قبول نمی دانند، اما انبیاء و امامان(ع) با احادیث و استدلال های دقیق علمی انسان را مخلوقی هدفمند می دانند که بیهوده خلق نشده است.

آیت الله جوادی آملی گفت: امام کاظم (ع) وجود انسان را مرآت و آینه می خواند یعنی این صورت مرآت است، آینه ای که در آن جهان را می شود، تماشا کرد ولی عرف از مرآت تعبیر و تفسیر دیگری دارد، عرف بر خلاف عرفا و انبیاء معتقد است ما در جهان صورت می بینیم و می توانیم در هستی خود را تماشا کنیم.

مرجع تقلید جهان تشیّع بیان داشت: خداوند متعال به آدمی 2 نیرو برای طی سیر و سلوک الهی بخشیده است، انسان می تواند با فطرت پاک خویش حقایق عالم هستی را ببیند، با نیروی عقل راه را در درون خود  بیابد و به وسیله راهنمایان الهی و امامان معصوم(ع)  به مسیر صحیح هدایت شود، اگر کسی قصد طواف کعبه را دارد باید مسیری را در بیرون طی کند تا به مقصود برسد ولی در تکامل همه چیز در درون انسان نهادینه شده است.

وی در ادامه افزود: انسان با یک نور به دنیا می آید و با یک نور از دنیا  می رود،  باید کوشید این نورها خاموش نگردد، جهاد اکبر یا همان جهاد با نفس که در روایات بزرگتر از هر جهاد دیگری بیان شده در جایی ست  که شهوت و قلب با عقل می جنگد، در این جهاد فقط خوب های عالم ایستادگی می کنند کسانی که اهل نماز شب، زهد و تقوا هستند.

مرجع جهان تشیع تاکید کرد: به عنوان مثال عقل می گوید من حوزه و دانشگاه می روم که بفهمم و بتوانم با شناختی صحیح به بشریت خدمت کنم، ولی قلب در پاسخ می گوید اگر در حوزه و دانشگاه به تحصیل علم مشغول شوی برای تو سودی ندارد، قلب در صورت مشاهده نتیجه آرام می گیرد و به عبارت دیگر باید دیدن ها را دید تا قلب تسلی و آرامش داشته باشد، قلب می گوید ابتدا باید بهشت و جهنم را مشاهده نمود و بعد به آن ایمان آورد، غافل از اینکه مردان خدا بهشت و جهنم را در همین دنیا می بینند، لذت بهشت را در همین دنیا حس می کنند و صدای اهل آتش را با گوش خویش می شنوند.

وی یادآور شد: دیدن جهنم و بهشت در همین دنیا هنر است، هنر این است که در جهاد اکبر بتوان در مقابل تاریکی های هوا و هوس سربلند و موفق عمل کرد، اگر انسان آرزوهای طولانی در دل  داشته باشد، این خود نوعی ظلمت است، جلوی عقل و نور مسیر هدایت آدمی را می گیرد.

کسانی که سخن طنز و بی مایه می گویند عظمت انسانیت خود را از دست می دهند

آیت الله جوادی آملی ابراز داشت: عهد بستن غیر از قسم است، مردان خدا با پروردگار خویش عهد می کنند که کتابی جز کتابی علمی مطالعه نکنند، حرف لغو بر زبان جاری نسازند و سخن طنز نگویند چرا که اگر انسان با طنز و لغو حرفی بزند که دیگران به او بخندند از عظمت انسانیت کاسته است، کسانی که با سخن طنز و بی مایه  باعث می شوند دیگران به آنها بخندند عظمت انسانیت خود را از دست داده اند.

 عالم شدن مشکلی را حل نمی کند / باید به شناخت و معلوم رسید

استاد برجسته حوزه علمیه گفت: صحنه عالم هستی در حکم مدرسه و آینه است که باید از آن عبرت گرفت، نباید در دنیا تماشاگر بود، انسان به دنیا آمده است  تا از دنیا عبور کند، انسان نباید در جنگ هوس و عقل با تماشای دنیا به پیروزی هوس بر عقل کمک کند، باید از فهمیدن به دیدن هجرت کرد تا از علم رها شد و به معلوم رسید.

وی خاطرنشان کرد: عالم شدن آسان است اما  به معلوم رسیدن هنر است، متاسفانه امروز در حوزه های علمیه فقط عالم تربیت می شود نه اهل شناخت و معلوم، با عالم شدن مشکل حل نمی شود.

آیت الله جوادی آملی اذعان داشت: عالم واقعی با حقیقت علم حرکت می کند تا در جهاد اکبر بتواند موفق عمل کند، انسان کامل اگر بخواهد حرکت کند باید حرف های لغو و آرزوی طولانی را رها کند، باید از آنچه که دارد استفاده کند تا به مقصود برسد، همیشه کسی که داراست می تواند به مقصد برسد، به این دلیل که معلوم در جان اوست، اما دانا هیچگاه به سر منزل مقصود نمی رسد زیرا علم بدون معلوم در دست دارد.

وی اظهار داشت: بسیاری از از علماء در زمان کهولت حتی ذره ای از دانایی خود را در ذهن ندارند اما معلوم که همان صاحب خانه است، به تعبیر قرآن کریم همان (فالهمها فجورها) معلوم و صاحب خانه است که دارای ارزش است، آنچه  در حوزه و دانشگاه آموخته می شود باید با معلوم هماهنگ و همگام شود، باید همانند چراغی که صحبت نمی کند اما با نور خود یک اتاق را روشن می کند عمل کرد و مردم را هدایت نمود.

مرجع عالی قدر جهان تشیع تصریح کرد: امام کاظم(ع) می فرمایند: باید مواظب نور باشیم زیرا بعضی از حرف ها تاریکی محض است که جلوی این نور را می گیرد، حرف های لغو مزاحماتی ست که نور عقل را خاموش می کند، انسان گاهی دچار خسوف و کسوف می شود، همان طور که گاهی آفتاب را ذل می گیرد، عقل را نیز ذل میگرد و سایه هوس مانع رسیدن نور عقل به ضمیر انسان می شود.

وی افزود: در عصر حاضر به دلیل کور بودن و کم بصیرتی کشورهای اسلامی، استکبارجهانی می تواند کشور مسلمانی را علیه کشور مسلمان دیگر بشوراند، در گذشته عراق را علیه ایران شوراندند و در عصر حاضر نیز با دسیسه و حیله آل سعود را بر اهل یمن شوراندند، آن هم کسانی که هیچ سهمی در دین و اسلام ندارد.

مفسر قرآن کریم ادامه داد: امروز کشور هایی مثل تاجکیستان در اثر تبلیغات و تهاجم فرهنگی با حجاب و احکام الهی در جدال هستند و حدود الهی را مراعات نمی کنند، صحبت تاجیکستان نیست این فشار علیه شیعه و مسلمان باعث سقوط تاجیکستان می شود، مثل عراق مثل خیلی از کشور های دیگر منطقه که گرفتار تبلیغات و تهاجم فرهنگی بیگانه شده اند.

کد خبر 458416

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha