خبرگزاری شبستان: برنامه "قرار جمعه" 25 اردیبهشت ماه با حضور آیت الله سید احمد خاتمی به موضوع "انسجام اسلامی در پرتو مهدی باوری" پرداخت.
پیامبر اسلام وقتی به مدینه هجرت کردند سه کار اساسی را در نخستین گام انجام دادند. اولین کار ساختن مسجد بود. ابتدا پیامبر(ص) وراد محله قبا و سپس وارد مدینه شدند، در هر دو جا پیامبر مسجد ساخت این اقدام پیامبر به این معناست که مدنیت اسلامی بدون معنویت شکل نمی گیرد و مسجد نماد معنویت است. یعنی مهندسان و طراحان شهرها به این مساله (ساخت مسجد) توجه کنند.
بنابراین معنویت است که مدنیت اسلامی را شکل می دهد، دومین کار پیامبر قرارداد زندگی مسالمت آمیز در مدینه با سه گروه یهود بنی قریظه، بنی نذیر و بنی قینقاع بود و متاسفانه یهود که امروز تجلی اینها در صهیونیسم است. هر سه پیمان را شکستند و پیامبر(ص) مجبور به مقابله با آنها شد.
سومین کار پیامبر(ص) مساله ایجاد صفا و صمیمیت بین دو قبیله اوس و خزرج بود که حدود یک قرن با هم دعوا داشتند، پیامبر(ص) دل های اینها را به هم نزدیک کرد. قرآن نام این انسجام، صفا و صمیمیت را نعمت و اسم دعوا را آتش می گذارد.
در عرصه اجتماعی ازجمله بیشترین موضوعاتی که امام راحل و رهبری بر آن عنایت داشته و دارند مساله وحدت است. به خصوص در سال های اول انقلاب این جلمه امام باعث شده بود که همه آن را بلد باشند "وعتصموا به حبل الله جمیعا و لا تفرقو" و روش تاکید داشتند.
قرآن کریم می فرماید: قبل از اینکه پیامبر بیایند در آتش اختلاف می سوختید. در روایتی در منتخب الاثر راوی می گیود امام حسین (ع) فرمودند: همین شرایط قبل از ظهور است بعد ادامه می دهند: امام زمان می آید، تمام اختلافات را جمع می کند و از بین می برد، بنابراین شرایط ظهور مثل شرایط هجرت نبی اکرم است.
اساسی ترین عنصری که پیامبر برای انسجام به آن تاکید می کردند عنصر ایمان بود، با توجه به اینکه مومنان باهم برادرند برادری واقعی در سایه ایمان شکل می گیرد. عناصر وحدت مختلف است برخی به عنصر نژاد معتقدند و برخی بر عنصر جغرافیا، اما قرآن تاکید می کند بر عنصر ایمان، پس این وحدت که بر پایه ایمان شکل می گیرد ریشه دارترین است.
جابر بن انصاری می گوید: در جنگ احد آمدم بالای سر بابام، اخرین لحظات بود با اشاره به من گفت آب بیاور تا رفت آب بخورد بغل دستیش گفت اگر ماند به من هم بده ،بابام گفت بده بغل دستی که سومی گفت بده تا 7 نفر آب را نخوردند تا بغل دستیشان بخورد.
وحدت در حال حاضر برای کشور یک ضرورت است، بنابراین با انواع بازی ها و خلف وعده و ابراز دشمنی ها که استکبار و در راس آن آمریکا می کنند می طلبد ما بیشتر در وحدت تامل کنیم، اختلاف سلیقه همیشه در جامعه آزاد است ولی باید اختلاف را دستمایه برای رشد کشور قرار بدهیم و بر محور ایمان تکیه کنیم، ما ایرانی ها به قانون اساسی رای دادیم و اکثر جامعه ولی فقیه را قبول دارند.
پیامبر برای وحدت و انسجام بر عنصر ایمان تکیه می کردند و مطمئنا امام عصر با همین عنصر همه را جمع می کند در این راستا ما باید به اهداف بلند بیندیشیم و اختلافات سلیقه را در جهت رشد به کار بریم.
امام عصر(ع) به گونه ای یاران خود را تربیت می کنند که مثل برادرهای تنی می شوند. یک ارادت ویژه و علاقه خاصی نسبت به امام دارند، جانشان پر از محبت است، تلاش می کنند و همدیگر را کمک کنند، بنابراین این عنصر را پیامبر(ص) به کار گرفتند. امام عصر(ع) نیز به کار می گیرند.
قران کریم در این زمینه دو تعبیر دارد. یکی نور و یکی صراط مستقیم است. هم تعبیر نور و هم صراط مسقیم عبارت دیگر از ایمان است، در قرآن نورین و انوار نداریم. اما نور فراوان داریم، همچنین در قرآن صراطان نداریم. اصرطه هم نداریم. فقط صراط. یعنی آنجا که پای خدا به میان آمد اختلاف نیست، نور و صراط مستقیم است.
معنای این حرف را امام در مثل می زد. با این تعبیر که اگر 124 هزار پیامبر(ص) زیر یک سقف جمع شوند، هیچ دعوایی نیست چون همه یک هدف را دنبال می کنند و باید توجه داشت که عنصر وحدت با تقویت عنصر ایمان شکل می گیرد.
اختلاف سلیقه اصول گرا و اصلاح طلب فقط اختلاف سلیقه است. اما آنچه انتظار می رود این است که هر دو گروه شیب حرکت را به سمت مشترکات حرکت دهند. که بسیاری از رفتارهای نادرست به وجود نخواهد آمد. شیب این است که در مقابل امریکا بایستیم و در کشتی که نشستیم مواظب باشیم، تا سوراخ نشود که اگر شود همه تر و خشک می سوزند.
ما معتقدیم این کشتی تا انقلاب حضرت ولی عصر(ع) محکم است، ما وظیقه داریم از فضای اختلاف سلیقه به نفع حکومت گام برداریم زیرا در یک جامعه ایمانی و ارزشی باید هدف یکی باشد و روش ها مختلف باشد، لذا نخستین عنصری که پیامبر(ص) و امام عصر(ع) از آن برای وحدت بهره خواهند برد، ایمان است.
عنصر دیگری که اساسی ترین بعد از ایمان است و در ایجاد وحدت عنصر نقش دارد، ولایت است. این یک حقیقت است که وحدت بی محور شکل نمی گیرد و اگر یکی نباشد که حرف آخر را بزند، دعوا پیش می آید. پیامبر(ص) اولی است به مومنان و در جایگاه رهبری امت قرار دارند و در اختلافاتی که پیش می آمد، ایشان حل اختلاف می کردند.
پذیرش ولایت راز و رمز وحدت است، قرآن می فرماید: اگر می خواهید ببینید عنصر ایمان در جانتان شکل بگیرد، ببینید در برابر امر پیامبر به عنوان ولی تسلیم هستید یا نه که اگر بودید، نشانه ایمان شماست. قران می فرماید: "وعتصموا" که معنایش این است که اعتصام بی حبل الله شکل نمی گیرد.
حبل الله در تفاسیر اسلام، قرآن و امام علی(ع) است، بنابراین زمانی که پیامبر است ولی و فصل الخطاب است، سوالی که پیش می آید این است زمان امام علی(ع)، شخصیت حقیقی مولا ولی شد یا شخصیت حقوقی ایشان من معتقدم شخصیت حقیقی مولا زیربنای شخصیت حقوقی مولا شد معنای شخصیت حقوقی این است امروز این است که هر کس من مولایش هستم امام عصر مولایش است.
امام عصر(ع) در جواب نامه ای که برای احمد بن اسحاق نوشتند، فرمودند بروید سراغ ولی فقیه اینها حجت من بر شما هستند، لذا با این شاخص بسیاری از اختلافات در عصر غیبت حل می شود. در عصر غیبت امام عصر(ع) تکلیف ما را مشخص کرده و می فرمایند برای حل مشکلات بروید سراغ ولی وفقیه.
در عصر ظهور هواداران امام عصر(ع) عاشقش هستند، دست می کشند روی زین امام و تبرک می کنند، در جنگ ها می گویند اجازه بده ما پیش مرگت شویم، اینجور یارانش عاشق ایشان هستند.
اختلاف سلیقه ها اگر با ولایت مداری و ولایت محوری سامان پیدا کند، سکوی رشد می شود و انسجام اسلامی امسال را رهبری فرمودند: دولت ملت همزبانی و همدلی، این همدلی عنصر اولش ایمان است، عنصر دوم ولایت مداری و ولایت پذیری از عمق جان است.
به برکت بعثت بهترین هدیه را خدا به ما عنایت کرد و به برکت انقلاب اسلامی که جلوه دیگر از بعثت بود خدا نعمت ویژه به ما داد، پاسدار این نعمت باشیم و در مسیر وحدت و همدلی تلاش کنیم.
شایان ذکر است، در پایان برنامه "قرار جمعه" به پاس زحمات و همکاری آیت الله خاتمی با برنامه های مهدوی شبکه یک در 14 سال اخیر از ایشان تقدیر و تشکر به عمل آمد.
شایان ذکر است، "قرار جمعه" هر هفته بعد از دعای ندبه از شبکه اول سیما پخش می شود. شماره پیامک 30000313 هر هفته میزبان دل نوشته ها و تعداد صلوات هایی است که مخاطبان برای خوشنودی امام عصر(ع) ارسال می کنند.
پایان پیام/
نظر شما