به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، با کمی قدم زدن در خیابان انقلاب می توانی این مراکز را پیدا کنی برخی بر روی دیوارها آگهی چسبانده اند و برخی از طریق دادزن ها تبلیغ فروش علم می کنند. تجارتی که این روزها بسیار رونق گرفته و مغضل جامعه علمی کشور شده است.
تدوین پایان نامه ها، تولید مقالات علمی و حتی وعده چاپ مقالات در پایگاه های بین المللی از خدمات مراکز فروش پایان نامه است که در مقابل دریافت مبالغ مختلف این خدمات را به مراجعه کنندگان خود ارائه می دهند.
این موارد از نگاه آموزش عالی کشور به عنوان تقلب علمی به شمار می رود اما همچنان متقاضیان خود را دارد و مسئولان آموزش عالی کشور با تمام تلاش هایی که در این زمینه انجام داده اند نتواسته اند از بروز این نوع مشکلات جلوگیری کنند و هر روز بر تعداد مراکز فروش پایان نامه و مقالات علمی افزوده می شود.
وزارت علوم طی یک سال گذشته اقدام به تدوین لایحه برخورد با تقلب علمی کرده است که این لایحه از سوی این وزارتخانه برای دولت ارسال شده و بعد از بررسی کمیسیون های تخصصی این لایحه به مجلس شورای اسلامی ارسال خواهد شد این درحالی است که لایجه برخورد با تقلب های علمی مربوط به موضوعات خارج از آموزش عالی است.
سعدالله نصیری قیداری، معاون پارلمانی و حقوقی وزارت علوم با اشاره به اینکه لایحه برخورد با تقلب علمی در دو حوزه دانشجویان و اساتید و بنگاه ها و موسسات تدوین شده است، می گوید: اگر شخصی مبادرت به تقلب در انجام فعالیت های پژوهشی از قبیل رساله، پایان نامه و مقاله كه جزء تكالیف آموزشی و پژوهشی دانشجویان و اساتید است کند، طبق این لایحه با آن فرد برخورد خواهد شد و مجازات این فرد درجه 7 مندرج در ماده 19 قانون مجازات اسلامی است.
وی بیان داشت: اگر موسسه، بنگاه و یا شركتی اقدام به خرید و فروش پایان نامه و مقاله كند به مجازات درجه 7 مندرج در ماده 19 قانون مجازات اسلامی محكوم می شود و فعالیت موسسه تا زمان صدور حكم متوقف خواهد شد.
معاون حقوقی و امور مجلس وزارت علوم با بیان اینكه محل ارتكاب جرم موسساتی كه اقدام به خرید و فروش پایان نامه و مقاله می كنند باید از سوی وزارتخانه های علوم و بهداشت تعیین شود، گفت: پس از این مرحله، مراجع قضایی اقدام به پلمپ این موسسات خواهند كرد.
نصیری قیداری با بیان اینكه در درون آموزش عالی با خلأ قانونی در حوزه تقلب علمی روبرو نیستیم گفت: در حوزه تقلب علمی برای دانشجویان قرار است دو بند به مقررات كمیته انضباطی دانشجویان اضافه شود.
این لایحه برای بررسی به دولت ارائه شده تا بعد از این مرحله به مجلس ارسال شود اما مشکلی به نام تقلب علمی که فروش پایان نامه و مقالات علمی را در خود جای می دهد همچنان وجود دارد و این مشکل ساکت نمانده است تا لایحه ای برای آن تدوین کنند.
فروش مقالات علمی و حتی چاپ این مقالات در مجلات بین المللی مصداق دیگری از تخلفات علمی است که برخی مراکز تجاری در قالب ارائه مشاوره اقدام به این موضوع می کنند و هر روز نیز بر تعداد آنها افزوده می شود. کمی سازی آموزش عالی طی دهه های گذشته یکی از عوامل بروز چنین مسائلی است.
پایان پیام/
امروز دانشجویان برای پذیرش در دوره دکتری و اساتید برای ارتقا سطح علمی خود باید مقالات علمی در نشریات بین المللی منتشر کرده باشند که این مسئله موجب شده تا بازار تولید مقالات علمی داغ شود و در مواردی تخلف و تقلب در این زمینه رخ دهد.
حمیدرضا طیبی، رئیس جهاد دانشگاهی با بیان اینکه طی سالهای اخیر، معضل فروش پایاننامه، مقاله و تالیف کتاب در قالب علم فروشی در کشور رشد یافته و باید جلوی آن گرفته شود، گفت: دلیل اصلی این نوع پدیدهها، نبودن تقاضای واقعی برای تولید علم در کشور است
وی معتقد است: درحال حاضر تقاضا برای تولید علم تنها برای ارائه آمار است که بخشی از آن نیز به دلیل روند افزایش آمارها از سوی مسئولین است.
رییس جهاد دانشگاهی با بیان اینکه علم در کشور باید تقاضا محور شود، افزود: هنوز در کشور تقسیم کار میان متولیان تولید علم و فناوری ایجاد نشده و در این خصوص میان نهادهای مختلف اختلاف وجود دارد.
توسعه کمی آموزش عالی دهه های گذشته بسیار مورد توجه قرار گرفته است اما در این بین تحقیقات کاربردی و متناسب با نیازهای جامعه بسیار کم رنگ بوده است و یا حتی در مواردی اصلا مورد توجه قرار نگرفته است اما در سال های گذشته مسئولین آموزش عالی کشور به این باور رسیده اند که توسعه کمی باید در کنار توسعه کیفی ایجاد شود بنابراین توجه به توسعه کیفی یعنی توجه به نیازهای کشور و تدوین تحقیقات کاربردی برای دانشگاه ها و مراکز آموزش بستری را فراهم می کند تا دانشجویان و اساتید در راستای تحقیقات کاربردی خود اقدام به تولید دانش کنند.
زمانی که تولید دانش براساس نیازها باشد بنابراین شاهد بروز مشکلاتی مانند فروش مقاله نخواهیم بود زیرا دانشجویان و اساتید در قبال فعالیت های علمی و تحقیقاتی که انجام می دهند تولیدات علمی خواهند داشت.
مسئولین آموزش عالی کشور باید با برنامه ریزی تحقیقات کاربردی را در دانشگاه ها و مراکز پژوهشی توسعه دهند تا اساتید و دانشجویان با حضور در روند اجرای این نوع تحقیقات اقدام به تدوین تولیدات علمی کنند و ارائه مقاله مهم ترین عنصر ارتقا اساتید بشمار نرود بلکه انجام تحقیقات کاربردی و پژوش های مورد نیاز کشور بستر ارتقا علمی اساتید را فراهم کند.
پایان پیام/
نظر شما