کاهش بارندگی و افزایش دما دو  عامل تغییر اکوسیستم دریاچه ارومیه

خبرگزاری شبستان: کاهش بارندگی و افزایش دما باعث تغییر اکوسیستم دریاچه شد به طوری که کاهش میزان بارندگی در درازمدت باعث شد تا روان آب های کمتری به دریاچه سرریز شود.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، علیرضا سیدقریشی، کارشناس زیستگاه های اداره کل محیط زیست استان آذربایجان غربی در بازدید از سایت های کشاورزی توسعه پایدار در نشست خبری امروز 30 اردیبهشت با تشریح وضعیت دریاچه ارومیه گفت: عوامل مختلفی دست به دست هم داده اند و باعث ایجاد خشکسالی در دریاچه ارومیه شده اند.

 

وی با اشاره به اتفاقات رخ داده طی 30-40 سال اخیر در خصوص دریاچه ارومیه اظهار داشت: کاهش بارندگی و افزایش دما باعث تغییر اکوسیستم دریاچه شد به طوری که کاهش میزان بارندگی در درازمدت باعث شد تا روان آب های کمتری به دریاچه سرریز شود.

 

سیدقریشی با بیان اینکه علیرغم افزایش میزان بارندگی ها از سال 89 میزان ورود روان آب ها به دریاچه ارومیه افزایش پیدا نکرد، تصریح کرد: بی برنامگی و عدم مدیریت آب و عدم توجه به حق آبه دریاچه ارومیه میزان خشکسالی را تشدید کرد به طوری که وقتی میزان بارندگی ها به حالت قبل برگشت اما سطح دریاچه ارومیه همچنان در حال کاهش بود.

 

این مسئول میزان ورود آب های روان به دریاچه ارومیه 4 ممیز 9 میلیارد مترمکعب اعلام کرد و افزود: در 18 سال اخیر این میزان به 2 ممیز 4 مترمکعب کاهش یافته است و در سال 91 میزان آب های روان به دریاچه ارومیه یک ممیز یک میلیارد مترمکعب بوده است.

 

سیدقریشی ادامه داد: همزمان با کاهش بارندگی و افزایش دما سطح زیر کشت اطراف دریاچه ارومیه را افزایش دادیم و در کنار آن برنامه مدونی برای مقابله با خشکسالی نداشتیم. از طرفی اقدامات انسانی و مجموعه این عوامل باعث شد تا سطح دریاچه ارومیه ناگهان هشت متر کاهش یابد.

 

وی با اشاره به اینکه همه عوامل بروز خشکسالی در احیای دریاچه ارومیه باید مورد توجه قرار گیرد، اظهار داشت: طراز دریاچه ارومیه از 1277 متر در سال 74 به 1270 ممیز 61 در حال حاضر رسیده است.

 

سیدقریشی با اشاره به چالش های پیش روی دریاچه ارومیه خاطرنشان کرد: عدم برنامه ریزی مشترک ارگان های ذینفع حوزه خاکریز دریاچه در سطح ملی و منطقه ای، افزایش برداشت از آب های زیرسطحی برای توسعه کشاورزی و صنایع، رشد سریع خشک شدن کامل دریاچه ارومیه و یا تبدیل به دریاچه های فصلی، ارجحیت برنامه ریزی توسعه محور بر مدیریت توسعه پایدار، انتقال ذرات نمک به شهرها و اراضی اطراف، کاهش سطح آب های زیرزمینی در دشت های منطقه، ایجاد بیماری های ریوی و کوچ مردم روستاها و شهرهای اطراف از جمله چالش های پیش روی دریاچه ارومیه است.

 

وی با بیان اینکه دریاچه ارومیه باید یک سطح تراز اکولوژیک داشته باشد تا بتواند گونه زیستی آرتیما در آن زندگی کند، تصریح کرد: این سطح تراز 1274 ممیز یک متر از سطح دریاست که در حال حاضر سه ممیز 46 سانتیمتر پایین تر از سطح تراز اکولوژیک دریاچه ارومیه قرار دارد و باید به این میزان تراز استاندارد اکولوژی دریاچه ارومیه برسیم.

 

سیدقریشی یادآور شد: با مقایسه میزان سطح تراز دریاچه ارومیه در 28 اردیبهشت 93 با زمان مشابه آن در سال 92 حدود 34 سانتیمتر اختلاف سطح وجود داشته است اما امسال می توانیم بگوییم سطح دریاچه ارومیه به حالت تثبیت رسیده است.

 

وی خاطرنشان کرد: مشارکت همه ذینفعان در حوزه های مختلف کشاورزان و جهاد کشاورزی، جامعه محلی، محیط زیست در احیای دریاچه ارومیه بسیار اهمیت دارد.

 

کارشناس – مسئول زیستگاه محیط زیست استان آذربایجان غربی تجدیدپذیر دریاچه ارومیه را 70 میلیارد مترمکعب اعلام کرد.

 

پایان پیام/

کد خبر 459595

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha