به گزارش خبرنگار اعزامی خبرگزاری شبستان به ارومیه، محسن سلیمانی روزبهانی، مدیر کل پروژه ملی حفاظت از تالاب های ایران در بازدید از سایت های کشاورزی توسعه پایدار در جمع خبرنگاران با اشاره به اهمیت مشارکت جوامع محلی در احیای دریاچه ارومیه گفت: مشارکت مردم و جوامع محلی در احیای دریاچه ارومیه و توسعه کشاورزی پایدار باعث می شود تا دریاچه ارومیه احیا شود.
وی با اشاره به اهمیت خدمات و کارکردهای تالاب ها در میان جوامع انسانی اظهار داشت: وقتی تالابی از بین می رود بسیاری از خدماتی که به جوامع انسانی ارایه می کرده، نابود می شود که به طور مثال به واسطه خشکی ایجاد شده در تالاب هامون 70 هزار فرصت شغلی از بین رفت.
سلیمانی با اشاره به مشکلات اصلی تالاب های ایران و دریاچه ارومیه خاطرنشان کرد: توسعه ناپایدار در حوزه آبریز تالاب ها یکی از مشکلات و چالش های اصلی تالاب های ایران را تشکیل می دهد.
وی ادامه داد: محدودیت شدید منابع آب و رقابت بین کاربری های مختلف برای بهره برداری، عدم رعایت حقابه تالاب ها، برداشت بی رویه از منابع زیرسطحی از دیگر مشکلات تالاب های ایران و دریاچه ارومیه می باشد.
سلیمانی با اشاره به برنامه های حفاظت و احیای تالاب های ایران خاطرنشان کرد: برای مدیریت مناطق حفاظت شده و تالاب ها تلاش کردیم تا رویکرد سنتی را به رویکرد زیست بومی و زیست نگر تغییر دهیم که در قالب این طرح مردم محلی و کشاورزان نقش کلیدی و اصلی را ایفا می کنند.
مدیر کل پروژه ملی حفاظت از تالاب های ایران افزود: برای آنکه به موضوع حفظ کارکردها و خدمات تالاب ها توجه داشته باشیم و بتوانیم از تالاب ها محافظت کنیم باید برنامه مدیریت جامع در تالاب ها را داشته باشیم چرا که داشتن برنامه مشترک با سایر ذینفعان می تواند در حفاظت و احیای دریاچه ها و تالاب ها کمک کند.
وی با اشاره به اهمیت مشارکت مردم و عوامل محلی در احیای دریاچه ارومیه تصریح کرد: احیای دریاچه ارومیه حاصل تلاش و مشارکت مردم، جوامع محلی، وزارت جهاد کشاورزی، محیط زیست، بخش های خصوصی، سازمان های مردم نهاد خواهد بود.
وی با اشاره به اهمیت استفاده از کشاورزی پایدار و مشارکت مردم در احیای دریاچه ارومیه اذعان داشت: مردم اثر فعالیت ها و کار خود را در درازمدت می توانند ببینند و در یک پروژه واقعی که با مشارکت دستگاه های دولتی، مردم و جوامع محلی اجرا خواهد شد در مورد معیشت و زندگی خود برنامه ریزی خواهند کرد.
سلیمانی افزود: اجرای این طرح تمرین تغییر مسیر توسعه ناپایدار دریاچه ارومیه به سمت توسعه پایدار است که البته برگرداندن این رویکرد کار آسانی نیست اما این پروژه کمک می کند تا در مسیر این تغییرات موفقیت هایی داشته باشیم.
وی با اشاره به حضور بخش دولتی، سازمان های مردم نهاد و جوامع محلی در برخی عرصه ها سازمان های بین المللی مشارکت دارند.
سلیمانی یادآور شد: همکاری در احیای دریاچه ارومیه با الگوسازی مشارکت جوامع محلی در انجام فعالیت های کشاورزی پایدار و حفاظت از تنوع زیستی گونه های در معرض خطر عنوان طرحی است که برای احیای دریاچه ارومیه در حال انجام است.
مدیر کل پروژه ملی حفاظت از تالاب های ایران خاطرنشان کرد: معرفی شیوه های کشاورزی پایدار، کاهش مصرف آب در سطح مزرعه، کاهش استفاده از نهاده های شیمیایی کشاورزی، افزایش آگاهی جوامع محلی و کشاورزان از جمله اهداف این پروژه است.
وی ادامه داد: طرح کشاورزی پایدار در راستای احیای دریاچه ارومیه به صورت پایلوت در 41 روستا از استان های آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی احیا می شود که نزدیک به 30 هزار هکتار از اراضی کشاورزی را تحت پوشش خود قرار می دهد.
سلیمانی با بیان اینکه 13 هزار نفر کشاورز در طرح کشاورزی پایدار حضور دارند، خاطرنشان کرد: تلاش کرده ایم تا پراکندگی سایت ها از اطراف دریاچه ارومیه رعایت شود.
مدیر کل پروژه حفاظت از تالاب های ایران یادآور شد: 5 شهرستان شبستر، سلماس، ارومیه، نقده، مهاباد و میاندوآب در طرح توسعه کشاورزی پایدار حضور دارند و این طرح در روستاهای این شهرستان ها اجرا می شود.
وی با اشاره به گام های کلیدی طرح توسعه کشاورزی دریاچه ارومیه، ساختاردهی و سازماندهی عوامل اجرایی در سطح ملی، استانی و محلی، آموزش و ظرفیت سازی عوامل اجرایی، اعتمادسازی و سازماندهی جوامع محلی، جمع آوری داده ها و اطلاعات مزرعه ای، برنامه ریزی مشارکتی برای اصلاح در سطح مزارع و باغات، آموزش و استقرار تکنیک های کشاورزی پایدار از جمله گام های کلیدی اجرای این طرح است.
سلیمانی با اشاره به اهمیت آموزش در توسعه کشاورزی پایدار دریاچه ارومیه یادآور شد: آموزش زنان روستایی، معلمان و دانش آموزان جوامع محلی، بازدید کشاورزان حوزه دریاچه ارومیه از پایلوت موفق کشاورزی پایدار و آگاهی رسانی به جوامع محلی از دیگر اقدامات در راستای آموزش و ارتقای سطح آگاهی کشاورزان محلی است.
وی خاطرنشان کرد: زمان بر و جدید بودن شیوه کار، منابع بین المللی مربوط به کار و حساسیت برانگیز بودن آن و وجود دیدگاهی مبنی بر استفاده از منابع مالی فراوان و شیوه های مهندسی برای احیای دریاچه ارومیه از جمله مسایل مربوط به توسعه کشاورزی پایدار حوزه دریاچه ارومیه است.
پایان پیام/
نظر شما