وزیر ارشاد: تئاتر درد دین، درک آزادی و دریغ از جهل است

خبرگزاری شبستان: اردیبهشت تئاتر ایران با تاکید وزیر ارشاد بر لزوم حمایت از تئاتر و تجلیل از فعالان نمایش به پایان رسید.

به گزارش خبرنگار تئاتر شبستان، آئین اختتامیه اردیبهشت تئاتر ایران عصر پنج شنبه 31 اردیبهشت ماه با حضور علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از هنرمندان و پیشکسوتان تئاتر در پردیس تئاتر خاوران برگزار شد.

 

پخش ویدیویی از مصطفی عبدالهی و ثریا شیرزادی بازیگران تازه درگذشته تئاتر ایران و اجرای تعزیه خوانی، اولین بخش از برنامه های آئین پایانی اردیبهشت تئاتر ایران بود.

 

در ادامه با پخش ویدیویی درباره داود رشیدی نوبت به مراسم تجلیل از این پیشکسوت بزرگ تئاتر، سینما و تلویزیون ایران رسید.

 

در ویدیویی که به مرور کارنامه رشیدی می پرداخت، هنرمندان و همکاران وی از جمله هما روستا، رضا بابک، مسعود فروتن، بهزاد فراهانی، بهروز بقایی و رویا تیموریان درباره ایشان صحبت کردند.

 

رضا بابک پیشکسوت بازیگری ایران در بخشی از این ویدیو به خاطره ای از دوران همکاری اش با داود رشیدی اشاره کرد و در حالیکه تحت تاثیر قرار گرفته بود و اشک می ریخت گفت: روزی در اتاق گریم داود را دیدم که دهانش خونی است و لباسهایش خاکی شده اند. عجله کرده بود تا به اجرا برسد اما نزدیکی تئاتر شهر زمین خورده بود و لثه اش پاره شده بود. هرچه اصرار کردیم نپذیرفت که اجرای آن شب را لغو کنیم. در طول اجرا بارها حواسم پرت او شد چرا که دهانش مرتب خونریزی می کرد و داوود بی توجه به آن، بازی اش را پی می گرفت.

 

داود رشیدی که از چهره های برجسته و ماندگار تاریخ تئاتر و سینمای ایران است با حضور روی صحنه مورد استقبال پرشور تماشاگران قرار گرفت و تندیس جشن اردیبهشت تئاتر ایران را از وزیر ارشاد دریافت کرد.

 

 

علی جنتی: از تئاتر حمایت نشده است

پس از تجلیل از داود رشیدی، وزیر ارشاد با بیان اینکه نمی دانم باید اردیبهشت تئاتر را تبریک بگویم یا درگذشت دو هنرمند تئاتری را تسلیت عرض کنم، دقایقی به ایراد سخنرانی پرداخت.

 

علی جنتی گفت: تئاتر یکی از زنده ترین ها و زیباترین آفرینش های هنری زمانه ماست که شکلی بدیع و نمایه ای خردمندانه از بعد انسانی وجود ما را به نمایش می گذارد.

 

وی تصریح کرد: تئاتر همواره شکل تازه ای از بودن را یادآوری کرده و با دانایی بخشی اقبال عمومی فرهنگیان را به همراه داشته است. هنر نمایش به خاطر جوهره اش پویاتر و موثرتر از سایر هنرهاست چرا که بازیگر آن نفس به نفس با تماشاگر مواجه می شود.

 

وزیر ارشاد ادامه داد: ساختار شگفت انگیز هنر نمایش با ایجاز خود تصویری از حقیقت را در ذهن انسان تجلی می دهد و هرقدر هنرمند به زبان مردم آشناتر باشد و دغدغه‌ها و آرمان‌های آنها را بداند بر استحکام رابطه خویش با مخاطب خواهد افزود، به همین جهت است که هنر نمایش را مردمی ترین هنر لقب داده اند.

 

وی با بیان اینکه سرچشمه تئاتر به آئین ها و سنت ها می رسد و امروزه تئاتر آئینی ترین هنرهاست، گفت: اگرچه شعر، داستان، نقاشی و حتی سینما هم بخشی از آیین‌های بشری را با خود همراه کرده اند اما خلوصی که در تئاتر است هرگز در دیگر انواع هنر دیده نمی‌شود.

 

وزیر ارشاد تصریح کرد: خالق یک درام نمایشی تنها به روایت یک داستان نمی پردازد و بلکه باید به فلسفه و چرایی پدیده ها و روابط آدم ها آگاهی داشته باشد. از این رو شناخت روانشناسی نیز برای نمایش لازم است.

 

علی جنتی با اشاره به اینکه در طول تاریخ تئاتر، نمایش های بسیاری بدون نورپردازی، گریم، صحنه آرایی و حتی بدون متن و کارگردانی روی صحنه رفته اند، ادامه داد: اما هرگز نمایشی بدون بازیگر و تماشاگر روی صحنه نرفته است و این تعامل هنرمند و مخاطب است که اثرگذاری تئاتر را آنی می کند.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه کم توجهی به هنر عواقب ناگواری همچون سلطه گری، تروریسم، خیانت و استبداد را به دنبال داشته است، گفت: جهان زخم خورده امروز برای رهایی از تعصبات بدوی و جنگ افروزی بیش از هر چیز به عصای معنویت نیاز دارد و تئاتر که همواره درد دین، درک آزادی و دریغ جهل را به همراه داشته است، می تواند تحقق رویای سعادت بشر باشد.

 

جنتی ضمن بیان اینکه ما ساکنان جهانی هستیم که علیرغم برخورداری از مدنیت، هنوز با دیگر ستیزی و استبداد مواجه ایم، تصریح کرد: متاسفانه این هنر اصیل و مردمی تاکنون آنچنان که باید مورد حمایت و توجه قرار نگرفته است و بنابر این گله اهالی تئاتر را بر حق می دانم.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد دولت یازدهم در ادامه به نامگذاری سال 94 به سال حمایت از تئاتر توسط این وزارتخانه اشاره کرد و یادآور شد: وزارت ارشاد برای ایجاد سالن های نمایشی و گسترش تئاتر در سراسر کشورعزم جدی دارد اما در این راه نیازمند همکاری سایر ارگان های فرهنگی نظیر شهرداری هاست.

 

وزیر ارشاد در بخش پایانی سخنانش با تشکر از شهردار تهران بابت توجه و گسترش سالن های تئاتر نظیر مجموعه پردیس تئاتر خاوران، اظهار امیدواری کرد: امید داریم که با پشتیبانی اهالی تئاتر بتوانیم شعار سال که حمایت از تئاتر است را تحقق ببخشیم.

 

تجلیل از زمینه سازان گسترش تئاتر

پس از پایان سخنرانی وزیر ارشاد، خسرو حکیم رابط نویسنده و مدرس قدیمی نمایشنامه نویسی کشورمان روی صحنه آمد تا علی جنتی را در بخش تقدیر از فعالان عرصه نمایش همراهی کند.

 

حجت الاسلام میثم امرودی معاون فرهنگی هنری شهرداری تهران، عبدالمحمد زاهدی استاندار کردستان، محمدناصر نیکبخت استاندار همدان، امیر نوروزی رییس اداره و فرهنگ هنر گچساران، استاد فرهاد ناظرزاده کرمانی مدرس سرشناس تئاتر ایران، زنده‌یاد مصطفی عبدالهی (که هدیه اش به فرزندش هومن عبدالهی اهدا شد)، علیرضا سبحانی رییس اداره فرهنگ و ارشاد گناوه، مصطفی شیرزادی حامی جشنواره تئاتر مریوان، محمد علی لطفی مقدم از خراسان رضوی و خیام وقارکاشانی مدیر تئاتر باران تقدیر شدگان این بخش بودند.

 

 

درخواست یک کارگردان از وزیر ارشاد

در ادامه این مراسم و پس از قرائت آخرین دست نویس شادروان مصطفی عبدالهی توسط پسرش هومن که به بهانه اجرای نمایش «در اعماق» نوشته شده بود، علی مراد خانی، معاونت امور هنری وزارت ارشاد و هادی مرزبان از دیگر فعالان نمایشی تقدیر کردند.

 

در این بخش حمیدرضا نعیمی، نویسنده و کارگردان تئاتر پس از دریافت جایزه اش به بیست سالگی گروه تئاتر «شایا» اشاره کرد و خطاب به وزیر (که بعد متوجه شد سالن را ترک کرده) گفت: آنقدر در این سالها کم کار کرده ایم که مسئولان هر چقدر هم خوب کار کنند باز من طلبکار هستم، چرا که وقت زیادی را تلف کرده‌ایم و فرصت‌های زیادی از اهالی تئاتر و ادب گرفته شده است.

 

کارگردان نمایش «سقراط» با بیان اینکه باید شرایطی فراهم شود که گروه‌های تئاتری بتوانند نام خود را به صورت رسمی به ثبت برسانند تصریح کرد: اگر امروز از تئا‌تر چیزی باقی مانده است بدلیل فعالیت هدفمند گروه های نمایشی است و من نمی دانم چرا دولت از ثبت قانونی گروه های تئاتری می ترسد؟

موسس گروه تئاتر «شایا» ادامه داد: در صورت ثبت قانونی، هم گروه‌های نمایشی می‌توانند مطالبات خود را دنبال کنند و هم مرکز هنرهای نمایشی می‌تواند برنامه‌های خود را در حوزه فرهنگ با آن‌ها در میان بگذارد.

 

مرضیه برومند (کارگردان تئاتر و سینما)، خلیل راحتی (مدیر شرکت توسعه فضاهای اجتماعی تهران)، فواد کریمی (شهردار مریوان)، علیرضا بهرامی (مدیر اداره فرهنگی و هنری خبرگزاری ایسنا)، جهانشیر یاراحمدی (مسئول انجمن هنرهای نمایشی بوشهر) جمال کامیاب (مدیرعامل زیباسازی شهردار تهران، اسماعیل زمانی (مدیرعامل منطقه آزاد اروند)، ایوب آقاخانی (سردبیر برنامه رادیویی دیالوگ)، محمد هادی ایازی (قائم مقام وزیر بهداشت)، خانواده زنده یاد بهرام ریحانی (هنرمند تئاتر)، محمد امروآبادی (مدیر سایت تیوال)، رضا آشفته (منتقد تئاتر) و فریبا چوپان نژاد، احسان ملکی، مهدی صالحیان، حسین محب اهری و ساسان شکوریان، از جمله تقدیر شدگان در آئین پایانی اردیبهشت تئاتر ایران بودند.

 

همچنین علی اکبر عبدالعلی زاده (سردبیر روزنامه صبا)، بابک احمدی (خبرنگار ایلنا)، محراب محمدزاده (دبیر تئاتر خبرگزاری تسنیم)، مهرانگیز قهرمانی (خبرنگار ایران تئاتر و جام جم)، مژگان خالقی، آروین موذن ‌زاده (خبرنگار خبرگزاری مهر)، مریم نراقی (خبرنگار روزنامه شهروند)، غزل نهانی (گوینده رادیو جوان) از فعالان رسانه ای در عرصه نمایش، در این مراسم مورد تقدیر قرار گرفتند.

 

 

اجرای استند آپ کمدی توسط امیر کربلایی زاده بازیگر تئاتر پایان بخش این مراسم بود.

 

در آئین اختتامیه اردیبهشت تئاتر ایران که بیش از سه ساعت به طول انجامید، هنرمندان و پیشکسوتان تئاتر ایران از جمله داود رشیدی، ایرج راد، مرضیه برومند، هادی مرزبان، خسرو حکیم رابط، دانیال حکیمی، حمیدرضا نعیمی، حمید مظفری، محمد ساربان، حسین پارسایی، خسرو احمدی،  سلمان فرخنده، عباس عفاری، وحید لک، پیمان شریعتی و محمد حسن ناصربخت حاضر بودند.

 

پایان پیام/

کد خبر 460095

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha