مساجد را از انحصار گروه ها خارج کنیم/ آبادی مسجد به فعالیت های مستمر است

خبرگزاری شبستان: عضو هیات علمی دانشگاه علوم اسلامی رضوی با اشاره به اینکه مسجد محل حضور تمام اقشار است و نباید در انحصار گروه خاصی باشد، گفت: باید شرایط را به گونه ای فراهم کنیم که جوانان به مسجد جذب شوند و این امر در گرو فعالیت های مستمر است.

خبرگزاری شبستان: مسجد در دین مبین اسلام از جایگاه مهم و کاربردی برخوردار است. این رویکرد را می توانیم در ادوار مختلف تاریخ اسلام به وضوح مشاهده کنیم به ویژه در زمان صدر اسلام که حضرت محمد(صلی الله علیه و آله وسلم) تمامی امور جامعه اسلامی را در قالب مسجد ساماندهی می کردند و در واقع اداره امور امت در مسجد صورت می پذیرفت، این امر حاکی از آن است که مسجد در آن زمان محور بوده است و در عین حال ویژگی های مهم و مشخصی داشته است که در جامعه به عنوان طراز امور به حساب می آمده است،‌ویژگی هایی که امروز نیز باید برای احیای کارکرد مساجد نسبت به آن توجه داشت.

 

در راستای بررسی این مساله و تعریف ویژگی های مسجد طراز اسلامی با حجت الاسلام «علی خیاط»،‌ عضو هیات علمی دانشگاه علوم اسلامی رضوی به گفت وگو نشسته ایم که حاصل آن را می خوانید:

 

به عنوان اولین سوال بفرمایید مسجد در شاکله دین مبین اسلام از چه جایگاهی برخوردار است و در آیات قرآن و احادیث و روایات چه اشاراتی به موضوع مسجد شده است؟

مسجد در فرهنگ دینی ما از جایگاه ویژه و برجسته ای برخوردار است، جایگاهی والا و برجسته که شاید هیچ چیز دیگری به اندازه آن به عنوان یک مرکز دینی تربیتی و بلکه علمی مورد توجه واقع نشده است. در آیات مبارکه قرآن کریم روی عمران مسجد تاکید شده است « إِنَّمَا يَعْمُرُ مَسَاجِدَ اللّهِ مَنْ آمَنَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ وَأَقَامَ الصَّلاَةَ وَآتَى الزَّكَاةَ وَلَمْ يَخْشَ إِلاَّ اللّهَ فَعَسَى أُوْلَـئِكَ أَن يَكُونُواْ مِنَ الْمُهْتَدِينَ » یعنی عمران مسجد از نکاتی است که روی آن تکیه شده است و طبیعتا معنای عمران و آبادانی و شاخصه مهم احیای مساجد همین است که حضور گسترده و فشرده آحاد مردم مسلمان در مسجد تجلی داشته باشد.

بنابراین یک مسجد مطلوب، مسجدی خواهد بود که حضور در آن و  تلاش برای حضور در آن مسجد برجسته باشد که در این صورت به معنای احیا و آبادانی مسجد به حساب می آید، پس برای اینکه چنین مسجد آبادی را داشته باشیم باید سراغ بررسی راهکارها رفت. ما باید این سوال را از خود بپرسیم که واقعا باید چه اقداماتی داشت تا در هر محله ای مسجد آباد باشد.

 

امام خمینی(ره) از مساجد به عنوان سنگر یاد می کردند و انقلاب ما نیز از مسجد به پیروزی رسید،‌ امروز چه طور می توانیم این ویژگی ها را حفظ کرده و مطابق با نیاز جامعه کنونی مسجد طراز اسلامی داشته باشیم؟

ممکن است به ذهن برخی تعبیر سنگر به معنای نظامی آن در نظر بیاید حال آنکه مقصود این نیست. البته مسجد چنین نقشی را در طول تاریخ داشته است و در طول انقلاب اسلامی نیز مساجد این نقش را داشتند و الان هم معمولا در هر مسجدی مرکز و پایگاه بسیج است که مثبت است اما سنگر بودن مسجد تنها به این معنا نیست.

نفس حضور در مسجد انسان را در برابر شیطان بیمه می کند، تعبیراتی از امام خمینی(ره) در صحیفه نور هست که می فرماید: به نماز به مساجد اهمیت دهید که پرونده های دادگستری مال بی نماز ها است.

این یعنی مساجد شیطان ها را از انسان دور می کند، شیطان از مسجد، از نماز می ترسد و لذا شیطان می خواهد اول انسان به مسجد نرود، این سنگر که خالی شد آن وقت به انسان حمله می کنند و وقتی که روحیه معنوی را از انسان گرفت حمله می کند پس این جایگاه مسجد است و نقش اساسی مسجد است که می تواند در شکل گیری دینی و معنوی انسان و همچنین شخصیت سیاسی و اجتماعی یک مسلمان ایفای نقش کند.

حال اگر این اساس کار باشد که باید مسجد را آباد نگاه داشت باید روی عوامل تاثیرگذار بر آبادانی مساجد کار کرد.

 

این عوامل از نظر شما چیست؟

به نظر من اولین عامل که مهمترین آن است شخص امام جماعت در مسجد است. در میان تمام کسانی که در اداره یک مسجد دخیل هستند نقش امام ممتاز است، لذا باید صلاحیت ها، عملکرد، شخصیت و شایستگی ها و برخورد او حساب شده باشد، علم او و تقوایش اهمیت دارد. اگر امام جماعت سخنی را که می گوید عامل به آن هم باشد و در برخورد با نمازگزاران برخورد اسلامی متخلقانه را رعایت کند، احوال همه نمازگزاران را بپرسد و مشکلات آنان را رسیدگی کند فوق العاده در جذب انسان ها به مسجد تاثیر دارد.

لذا بقیه ارکان مسجد ، مثلا هیات امنا  و نمازگزارانی که می خواهند کمک کنند اگر از طریق امام جماعت در امور مسجد فعالیت داشته باشند این سبب آباداتی و جذب مردم به مسجد می شود.

 


امروز مهمترین چالش های مسجد را چه عواملی می دانید؟

اینکه قدرت جاذبه مسجدکم است یعنی جاذبه مساجد به خصوص برای جوانان کم است و متولیان مسجد باید روی این نکته تکیه داشته باشند که چه کار کنند تا بتوانند جوانان را به مساجد جذب کنند چراکه عده ای از مردم ما در هر شرایطی در مسجد هستند و لی مهم آن است که باید دیگران را  جذب کرد، به نظر من باید آن فلسفه و ارزش نماز به خوبی تبیین شود و رسانه های جمعی در این میان نقش مهمی را ایفا می کند چرا که اول باید انسان را به آن اهمیت توجه داد چرا که مردم نمی آیند که مسجد این حرف ها را بشنوند باید از طرق دیگری برجستگی نماز و آن هم نماز به جماعت را برای مردم بازگو کرد. بخش مهمی از نیامدن ها عدم اطلاع رسانی است، نکته دوم این که مساجد باید جاذبه برای خودشان ایجاد کنند.

 

مساجد نباید در گوشه ای پرت، به شکل نامطلوبی ساخته شده باشد، مساجد باید در جای مناسبی باشند. از نکات دیگری که در بحث مسجد اهمیت دارد، ارایه الگو است. یکی از کارهایی که به نظر من در جذب اهمیت دارد حضور افرادی است که برای به ویژه جوانان الگو هستند. برای مثال یک هنرپیشه یا ورزشکار، بخواهیم نخواهیم این افراد برای جوانان جنبه الگویی دارند، مهم است کهاین فرد در موقعیت واقعی وارد مسجد شود.

این از عوامل تاثیر گذار است، همچنین فعالیت های مساجد را نباید انحصاری کرد، مسجد خانه همه مسلمانان است پس باید بستری را فراهم کرد که همه اقشار، تیپ ها و تفکرات و حتی گرایشات سیاسی مسجد را پایگاه حضور خود بدانند و به گونه ای نباشد  که مسجد جنبه انحصاری داشته باشد.

پایان پیام/

کد خبر 460153

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha