حسین رویوران، کارشناس مسائل بینالملل در رابطه با حمله تروریستی روز گذشته در قطیف عربستان به خبرنگار شبستان گفت: اقدام تروریستی دیروز کاملا مشکوک است. نظیر این حمله در ماه محرم نیز صورت گرفت، اما مسئله اصلی اینجاست که چرا حمله تررویستی داعش در ریاض از سوی دستگاه اطلاعاتی این کشور کشف میشود اما همین سیستم اطلاعاتی- امنیتی از شناسایی این عملیاتها در مناطق شیعه نشین ناتوان است.
وی در پاسخ به این سوال که مسئولیت اصلی عملیات انتحاری دیروز متوجه چه گروه یا سازمانی است گفت:
هرچند نارضایتی برخی شاهزادگان و مفتیهای وهابی با هدف آسیبپذیر نشان دادن هیات حاکمه در عربستان و استفاده ابزاری از داعش در این راستا امری محتمل است اما به نظر میرسد این عملیات از سوی سرویسهای امنیتی خود عربستان مدیریت شده است.
رویوران با اشاره به اینکه سعودیها از این اقدام تروریستی چند هدف را در دستور کار قرار دادهاند اظهار داشت:
اول اینکه دولت سعودی در پی آسیبپذیر کردن شیعیان و ضربه زدن به این اقلیت مذهبی است. ثانیا این اقدام از طرف دیگر میتواند منجر به کاهش حساسیت شیعیان نسبت به سیاستهای دولت شود و به نوعی با انداختن توپ در زمین داعش علاوه بر متهم کردن داعش به اقدام علیه شیعیان، سیاستهای امنیتی خود علیه جامعه داخلی و معترض عربستان را توجیه نماید.
کارشناس مسائل غرب آسیا در پاسخ به این سوال که آیا حمله تروریستی دیروز، با توجه به جنگ عربستان در یمن نوعی خودزنی سیاسی محسوب میشود تاکید کرد:
در حقیقت حکومت عربستان در پی طایفهگری و افزایش سطح منازعات قومی مذهبی است تا از پس آن سیاستهای امنیتی و سرکوبگرانه خود را که هم ناشی از اقدامات گذشته و اصلاحات فعلی است با خیال آسودهتری پیاده کند. مطمئنا اگر داعش امکان حمله به عربستان را داشت در شرایط فعلی ریاض را به قطیف ترجیح میداد.
کارشناس مسائل خاورمیانه در پاسخ به این سوال که اصلاحات صورت گرفته در عربستان چه تاثیر بر اقدامات اینچنینی از سوی هیدت حاکمه دارد می گوید:
حادثه روز گذشته را می توان اقدامی در راستای نزدیکتر کردن اکثریت جامعه عربستان که همان اهل سنت باشد به هیئت حاکمه قلمداد کرد. دولت عربستان ثابت کرده که از پی اختلافات قومی و طایفهای همواره بیشترین منافع را کسب کرده است و در شرایطی که بخش قابل توجهی از شاهزادههای سعودی و برخی مفتیهای وهابی انتقاداتی را علیه دولت فعلی صورت داده اند، این حمله میتواند ذهن اکثریت سنی را از مسائل حکومتی و تغییراتی که صورت گرفته به نزاعهای قومی و طایفه ای شیفت دهد.
استاد روابط بینالملل دانشگاه تهران در پایان با اشاره به این نکته که در آینده نزدیک امکان وقوع حملات تروریستی به مناطق سنی نشین وجود دارد اعلام کرد: سناریو فرقه گرایی و نزاع قومی مذهبی بهترین حربه برای آلسعود در راستای پیاده کردن سیاستهای خود در داخل است و از این رو به نظر میرسد شاهد اقدامات تروریستی تحت عنوان واکنش گروههای شیعی به این حمله باشیم.
پایان پیام /
نظر شما