خبرگزاری شبستان: وحدت عاملی است که تمامی مسلمین جهان فارغ از این که از چه نژاد و ملیتی باشند به آن نیاز دارند تا در سایه وحدت همه جانبه بتوانند معارف دین را گسترش دهند.
اما در این میان مسجد به عنوان کانون عبادی میان تمامی مسلمین و از جمله مهمترین اشتراکات میان آنان،از جمله مواردی است که می تواند وحدت را تحکیم بخشد. در راستای بررسی نقش مسجد در ایجاد وحدت و یکپارچگی در میان مسلمین با حجت السلام قوامی مصاحبه ای داشته ایم که حاصل آن را می خوانید:
حجت الاسلام میرصمصام الدین قوامی، مدیر بنیاد فقهی مدیریت اسلامی در گفت وگو با خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان با اشاره به اهمیت همبستگی و وحدت میان مسلمین جهان، گفت: وحدت مقوله ای است که بسیاری در جهان اسلام آرزویش را دارند و قابل تحقق است اما موانع زیادی وجود دارد که از این ثبات و یکپارچگی در میان مسلمین جلوگیری می کند.
وی ادامه داد: توحید، قرآن و کعبه از جمله موارد مشترک میان تمامی مسلمین است، در این میان اما مسجد هم عاملی است که می تواند وحدت بخش باشد هرچند که ممکن است که مسجد از لحاظ ظاهری و معماری با سایر مناطق مسلمان نشین متفاوت باشد اما در عمل قبله واحد و جماعت و امام جماعتی را در خود دارد که میان همه مشترک است.
این مجتهد نظریه پرداز در عرصه مدیریت اسلامی تصریح کرد: از سوی دیگر در مکه معظمه می بینیم که مردم چگونه یکپارچه حول کعبه با هم نماز می خوانند، این همان عامل مشترک میان مسلمین است، اما این مسئله که چگونه بتوانیم فارغ از این اشتراکات وحدت را میان این جماعت عظیم ایجاد کنیم عوامل متعددی موثر است از جمله اینکه گاهی باید در نمازهای جماعت یکدیگر شرکت کنیم، یعنی شیعه و سنی که در کنار یکدیگر زندگی می کنند گاهی در نماز جماعت یکدیگر نیز حضور یابند.
وی در ادامه اتحاد میان امامت و امارت را به عنوان یکی از عوامل وحدت زا در جامعه دانست و افزود: این رویکرد در امر وحدت و از مسیر مسجد رویکردی کاربردی است، در حال حاضر اتحاد امامت و امارت در پردیسان قم در حال اجراست، یعنی امام جماعت مسجد به مثابه ولی فقیه، مامومین به مثابه امت و منطقه ای که مسجد در آن واقع است مثل مدینه است.
حجت الاسلام قوامی گفت: این باعث می شود که مسجد محور شود، هیات امنای مسجد نقش مجلس را دارد و همچنین حل اختلاف، اگر این مدل پیاده شود خودش عامل وحدت است و مسجد ها از حالت فعلی خارج می شوند و ظرفیت ها و کارکردهایشان احیا می شود.
وی در ادامه به بخشی از چالش های کنونی که مساجد با آن مواجه هستند اشاره کرد و ادامه داد: مساجد باید معنویت تولید کنند، مسجدی که امامش نماز می خواند و می رود و در منطقه مدیریتی ندارد نمی تواند عاملی برای وحدت محسوب شود، اگر بخواهیم مسجد جایگاه وحدت بخش داشته باشد باید آن را تبدیل به محل اداره جامعه کنیم همان طور که در زمان رسول خدا(ص) چنین بود.
این پژوهشگر افزود: جامعه ما این پتانسیل را دارد. اما باید توجه داشته باشیم که برای تحقق این امر و محوریت مسجد باید بار معنایی ائمه جماعات را ارتقا دهیم و مراقب باشیم این مکان مقدس تبدیل به پاتوق برای گروه خاصی نشود.
پایان پیام/
نظر شما