به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، سیدعلی موسوی نژاد عضو هیأت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی امروز (6 خرداد) در نشست تحلیلی مسائل یمن که در سالن همایش پژوهشگاه دفتر تبلیغات اسلامی قم برگزار شد، عنوان کرد: یکی از ضرورتهای حوزه علمیه، نگاه و رصد کردن به عرصه بین الملل است.
عضو هیأت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی اظهار داشت: بعد از وحدت دو یمن، فضا برای احزاب باز شد و فرصتی ایجاد شد تا زیدیها که از صحنه سیاسی و اجتماعی کنار زده شده بودند، به فعالیت بپردازند.
موسوی نژاد افزود: زیدیه در طول تاریخ یمن اکثریت نداشتند ولی از نظر سیاسی حرف اول را در یمن میزدند که پس از اتحاد دو یمن، جریانهای فعال حزبالحق را تشکیل دادند و شروع به فعالیتهای فرهنگی کردند و به مرور زمان فاز فرهنگی به فاز سیاسی منتقل شد، به طوری که در سال 2008 شاهد خودمختاری و خودگردانی انصار الله در یمن بودیم.
وهابیت و آل سعود یکی از بحثهای مهم در جریانهای موجود در یمن
وی گفت: یکی از بحثهای مهم درجریانهای موجود در یمن، بحث وهابیت و آل سعود است، عربستان در قرن 19 به یمن حمله کرد و قصد داشت تا یمن را جزء قلمروهای خود کند و در آن مقطع کشتارهایی صورت گرفت.
عضو هیأت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی عنوان کرد: در دهه 60 که زیدیه از مسائل سیاسی یمن محروم شد، خلأ مذهبی در یمن به وجود آمد و باعث شد که بین دولت سکولار و وهابیت ارتباط گستردهتری ایجاد شود.
ایران در دهههای اخیر هیچ حضوری در یمن نداشته است
موسوی نژاد اظهار داشت: در سال 65 آل سعود به سکولارها همپیمان شد و بدین وسیله وهابیت خلأهای زیدیه را پر کرد، به طوری که معلمهای مدارس و ائمه جماعات توسط وهابیون اداره میشدند و با ایجاد موسسات به تبلیغ وهابیت میپرداختند.
وی تصریح کرد: در مقابل آنچه که گفته شده است، ایران در این دهههای اخیر هیچ حضوری در یمن نداشته است و آنچه که شاهد بودیم مدّالوهابی و سرازیر شدن پول و مبلغ و امکانات وهابیت به خصوص در شمال یمن بود.
عضو هیأت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی بیان داشت: در عرصه کنونی از دل وهابیت، القاعده و از دل القاعده، داعش به وجود آمد، به طوری که آخرین پایگاه وهابیت درسال گذشته از سعده برچیده شد و وهابیت از جغرافیایی استانهای زیدی حذف شدند.
موسوی نژاد یادآور شد: جریان دیگری که به جریان القاعده در یمن نزدیک است، جریان سلفی اخوانی است که تابعی از اخوان المسلمین در مصر بودند و در سال 1948 با حمایت اخوان المسلمین انقلابی در یمن ایجاد کردند و امروز جریان سلفی اخوانی در تعز مشغول به فعالیت است.
وی تصریح کرد: یکی از خطاهای امامان زیدیه در یمن این بود که برای فرار از اخوان المسلمین به جمال عبدالناصر سکولار پناه بردند و این اعتماد امامان زیدیه به ضرر خودشان تمام شد، اگر چه جریان سلفی اخوانی ثقل جدی ندارد و به جایی نمیرسد.
در یمن همواره دو عنصر دین و قبایل نقش داشته است
عضو هیأت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی با بیان این که در یمن همواره دو عنصر دین و قبایل نقش داشته است، عنوان کرد: جریان شافعی مذهبان و گرایش صوفیان یمن مهم است و یمنها از دیرباز با امام شافعی آشنا شدند و خدمات بزرگی به جهان اسلام کردند، از جمله این که اسلام را به آسیای دور بردند.
عربستان 750 میلیارد دلار در جنگ با یمن صرف کرده است
موسوی نژاد با بیان این که 80 درصد کشور یمن در اختیار انصار الله است، تصریح کرد: آل سعود و وهابیت دشمن درجه دو برای یمن هستند و مزدوری، جهالت و حسادت آنها باعث دشمنی شده است.
وی با بیان این که عربستان 750 میلیارد دلار در جنگ با یمن صرف کرده است، گفت: ما نباید افق بلند دلسوزی را به جهان اسلام از دست دهیم، این اموال مسلمین است که علیه مسلمانان هزینه میشود.
عضو هیأت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی اظهار داشت: زیدیه مکتبی با محوریت قرآن و اهل بیت (ع) است و شاخه مهم در یمن، زیدیها هستند که ریشه تاریخی دارند و منشور عرفانی و معنویت گرایی زیدیه، نهج البلاغه است.
انصارالله یک جریان مذهبگرا و طائفهای نیست
موسوی نژاد با بیان این که زیدیه یک مذهب منعطف با سقف بالاست، تصریح کرد: جریان ظلم ستیزی و تشیع و اسلام انقلابی در زیدیه مهم است و ما باید زیدیه را به عنوان گفتمان ظلم ستیز در نظر بگیریم.
وی با اشاره به روحیه مبارزه گری زیدیها و عدم تسلیم آنان در شرایط نامطلوب سیاسی، افزود: جریانهای فعال زیدیه در یمن، انصار الله و حوثیها هستند، البته جریانهای محافظه کار نیز در زیدیه وجود دارند اما تعداد آنان کم است.
عضو هیأت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی گفت: انصارالله یک جریان مذهبگرا و طائفهای نیست و تا کنون بحث شیعه و سنی و یا فرقه ای را مطرح نکرده است.
پایان پیام/
نظر شما