به گزارش خبرگزاری شبستان از ایلام و به نقل از روابط عمومی استانداری این استان، محمدرضا مروارید، در نشست با کارکنان و محیط بانان حفاظت محیط زیست استان ایلام که به مناسبت هفته محیط زیست برگزار شد، اظهار کرد: با وجود آنکه رویکرد نسل جدید نسبت به حفظ محیط زیست معقولانه و مناسب است اما ارایه آموزش و تنویر افکار عمومی نسبت به حساسیت این موضوع باید با جدیت بیشتری پیگیری و اجرا شود.
وی، حرکت به سمت مدیریت سبز از سوی اقشار جامعه به ویژه صاحبان صنایع بزرگ و آلاینده و آموزش جامعه هدف برای دستیابی به توسعه پایدار همراه با صیانت از عرصه ها و محیط زیست طبیعی و انسانی را مهم ارزیابی کرد.
استاندار، با اشاره به شعار روز جهانی محیط زیست 2015: «هفت میلیارد رویا، یک سیاره، با احتیاط مصرف کنید»، گفت: هدف از نامگذاری روز جهانی محیط زیست، افزایش آگاهی مردم برای حفظ محیط زیست و ترغیب مسئولان به اتخاذ تدابیری برای مقابله با تخریب محیط زیست و گونههای زیستیجانوری است.
مروارید، گفت: رشد روزافزون آلودگی و تخریب محیط زیست و بروز بحرانهای پی در پی زیست محیطی باعث شد دولتها به طور جدی به تکاپو افتاده تا چارهایی بیندیشند.
استاندار ایلام، مقابله با گرد و غبار را نیازمند یک کار فرا سازمانی دانست و گفت:یکی دیگر از مسائل زیست محیطی که استان ایلام در کانون آن قرار دارد بحث ریزگردهاست که آسیب جدی به محیط زیست استان وارد نموده است.
وی، بر ضرورت مطالعات کارشناسی و تخصصی در حوزه محیط زیست تاکید کرد و گفت: تغییر اقلیم نیازمند برنامه ریزی و استفاده از تحقیقات کاربردی و مبتنی بر دانش است.
مروارید، با اشاره به متوسط بارندگی در برخی نقاط امریکا که کمتر از 250میلیمتر است ولی طوری برنامه ریز ی شده که با این بارش کم فضایی را مانند شمال ایران برای خود ترسیم نموده اند، افزود: ما در مهران و دهلران سالانه این میزان بارندگی راداریم و حتی در برخی نقاط استان تا 450 میلیمتر و بیشتر هم داشتیم که تنها نیازمند برنامه ریزی و استفاده مطلوب از این ظرفیت خدادادی است
این مقام مسئول با بیان اینکه آتش سوزی اخیر کل مباحث زیست محیطی استان را تحت تاثیر قرار داده است، گفت: مشارکت و حضور مردم در حراست از عرصه ها و استفاده از توان این نیروی عظیم در مواقع بحرانی لازم و ضروری است.
وی، ابراز کرد: در مواقع خاص چون آتش سوزی باید از ظرفیت مردمی برای تسریع در امور بهره برد هر چند در مواقع بحرانی و خاص مردم بصورت خود جوش و بدون چشم داشتی زودتر از مسئولان وارد صحنه شده و تا آخرین لحظه هم حضور دارند.
مروارید، تصریح کرد: سازمان دهی و گروه بندی تشکل های خود جوش مردمی با نظارت دستگاه های مرتبط و اجرایی باید در دستور کار مدیران قرار گیرد تا در صورت بروز یک واقعه، سردرگمی ، مازاد و یا کمبود نیروی انسانی و امکانات ایجاد نشود.
استاندار، گفت: سازمان های حفاظت محیط زیست و منابع طبیعی دارای نیروی انسانی و امکانات اندک و عرصه های تحت مدیریت وسیع هستند که کمبود نیرو و امکانات جوابگوی مراقبت از حجم وسیع عرصه ها نیست لذا صیانت از این منابع و محیط زیست تنها با همراهی و همکاری نزدیک مردم امکان پذیر و میسر است.
وی گفت: آتش سوزی اخیر در کوه شلم هر چند واقعه ای دردناک و نارحت کننده بود اما این حادثه فرصتی مناسب را برای بازگویی جدی تر مشکلات و نیازهای این استان در سطح کلان کشور برشمرد.
مروارید، با یادآوری اینکه 640 هزار هکتار از جنگل های زاگرس در استان ایلام قرار دارد، بیان کرد: عوامل گوناگونی در آتش سوزی دخیل هستند از جمله وجود ریز گردها، خشکیدگی درختان و بارندگی کم باعث شده که با هر جرقه یا آتشی مراتع و جنگل ها طمعه حریق شود.
مروارید تاکید کرد: آموزش بهترین و موثرترین راه برای حفظ محیط زیست است و باید از همان دوران کودکی و تحصیل صیانت از این منابع و چگونگی استفاده و برخورد با محیط زیست و منابع طبیعی از طریق کتب درسی به دانش آموزان آموزش داده شود.
وی، با اشاره به پیام دبیر کل سازمان ملل در خصوص چاره اندیشی برای مسائل زیست محیطی ابراز داشت: بر اثر شرایط اضطراری و نیز افزایش سطح آگاهی مردم در نسل جدید یک رویکرد جدیدی بالاخص در حوزه محیط زیست وجود دارد که نیازمند آموزش های عمومی و فراهم نمودن تجهیزات و امکانات لازم برای حفاظت از محیط زیست هستیم.
استاندار ایلام با اشاره به توسعه محیط زیست در قرن 21 که قرن توسعه هزاره نام گرفته است، گفت: اهداف توسعه هزاره رویکردی ارزشمند، انسان گرایانه، توسعه گرایانه و عدالت جویانه به معضلات و مشکلات جوامع بشری دارد و چهارچوبی منسجم و راهنمایی مفید برای دستیابی به توسعه پایدار می باشد که یکی از پایه های اساسی ان توجه به مسائل زیست محیطی است.
وی، اظهار کرد: یک زمانی شاید در 50 سال گذشته بخاطر فراهم بودن امکانات و جمعیت کم استان و حاکم بودن شرایط جوی مساعد شاهد محیط زیستی سالم بودیم که به مرور زمان بخاطر تعرض انسان و تخریب حیاط وحش، کمی بارش ها و تغییر اقلیم کم کم فضای حاکم بر این محیط تغییر یافت که اکنون با بحران زیست محیطی مواجه ایم که کوچکترین تغییر در آن اثار مخربی را بجا خواهد گذاشت
استاندار ایلام، با بیان اینکه همه فعالیت ها در تمام امور باید با رعایت اصول محیط زیست و با پیوست های زیست محیطی همراه باشد، یادآور شد: نیاز است شاخص های محیط زیست در برنامه ها و فعالیت های مختلف در نظر گرفته شود.
وی با اشاره به اینکه در گذشته منابع کره زمین زیاد و جمعیت آن کم بود و مردم دغدغه مصرف منابع نداشتند، گفت: اکنون وضعیت تغییر کرده و منابع زمینی جوابگوی حجم بسیار زیاد جمعیت نیست بنابراین صرفه جویی و رعایت الگوی مصرف صحیح و استفاده بهینه از منابع باید از دغدغه های همه مردم دنیا باشد.
استاندار ایلام استفاده از توان و ظرفیت مردم و سازمانهای مردم نهاد و جذب مشارکتهای مردمی و فراهم نمودن امکانات برای مردم را گامی مهم در جهت توسعه محیط زیست پایدار تلقی کرد.
مروارید افزود: دولت تدبیر و امید بخصوص دکتر روحانی نگاه بسیار ویژه ای به حوزه محیط زیست دارد و حفظ این ثروت های خدادادی از اولویت های دولت است لذا مسوولان سازمان محیط زیست و منابع طبیعی باید تلاش نمایند تا اعتبارهای کلانی را برای حفاظت و حراست بیشتر از این عرصه ها را از دولت اخذ کنند.
استاندار ایلام با بیان اینکه نباید مسائل زیست محیطی رنگ و بوی سیاسی بگیرد، ابراز داشت: عده ای به ناحق مسائل زیست محیطی را سیاسی کرده و با نگاهی ابزاری تنها به دنبال ایجاد تنش در مدیریت کلان کشور هستند.
وی گفت: نباید مشکلات کلان کشور در حوزه زیست محیطی که متاثر از بحران های جهانی است را به یک نفر نسبت داد.
محمدرضا مروارید یادآوری کرد: بعد از حادثه آتش سوزی شلم و نبود امکاناتی همچون بالگرد برای خاموش کردن آتش، همجمه ها و حمله های زیادی بر علیه ریاست سازمان محیط زیست کشور از سوی برخی ها صورت گرفت و حتی برخی به مسایل سیاسی نیز ورود کردند که این حرکت و حمله و توهین به ایشان از سوی این گروه ها امری زشت ، ناپسند و بی اخلاقی سیاسی بود.
وی خاطر نشان کرد: حفاظت و صیانت از محیط زیست و عرصه های طبیعی وظیفه ای عمومی و همگانی است و تنها در حیطه اختیارات و وظایف دستگاه هایی چون محیط زیست و منابع طبیعی نیست و همه اقشار جامعه در مقابل این نعمت های الهی مسوول هستند.
مدیریت پسماند و دفع زباله ها و نخاله ها، موضوع خشکیدگی درختان بلوط، گرد و غبار و مقابله با ریزگردها، خشکسالی از جمله مواردی بود که استاندار ایلام به آنها هم در سخنان خود اشاره کرد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست ایلام نیز در این نشست ضمن ارایه گزارشی از عملکرد این اداره کل گفت: معضل و چالش اصلی عدم مصرف درست و معقول از منابع در برخی نقاط است که باید الگوی مصرف تغییر یابد.
مازیار سلیمان نژاد افزود: نظارت و پایش عرصه های تحت مدیریت اداره کل از اهداف و اولویت های این دستگاه است و برای حفظ و حراست از عرصه ها و تقویت یگان های حفاظت مورد نظر است.
وی اظهار کرد: ماموران یگان حفاظت در کارگاه ها و دروه های آموزشی مختلف و متنوعی چون اسلحه شناسی، محیط بانی، آشنایی با تجهیزات انفرادی، دفاع شخصی، کمک های نخستین و امدادی شرکت کرده اند.
سلیمان نژاد ادامه داد: بمنظور تنویر افکار عمومی و فرهنگ سازی صیانت از محیط زیست در بین اقشار مختلف جامعه کلاس های آموزشی برای گروه های مختلفی در استان برگزار شده و تفاهم نامه هایی نیز با برخی دستگاه ها مانند دانشگاه، آموزش و پرورش و بسیج منعقد شده است.
پایان پیام/
نظر شما