محمد الخاصپور، رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ماسال درگفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در ماسال اظهار کرد: نخستین جشنواره بومی محلی شالبافی در ماسال برگزار میشود.
وی افزود: جشنواره مذکور روز پنج شنبه(21خرداد) ساعت 16 با استقبال پرشور مردم در پارک ساحلی ماسال برگزار میگردد.
رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ماسال گفت: برپایی نمایشگاه صنایع دستی، اجرای موسیقی و بازیهای محلی، سخنرانی مسئولان و ... از جمله برنامههای این جشنواره است.
الخاصپور تصریح کرد: هدف از برگزاری جشنواره شالبافی شناساندن صنعت قديمي شالبافي وحمايت از توليد كنندگان صنايع دستي و احیای سنتها و آداب و رسوم قدیمی ماسال است.
وی خاطرنشان کرد: از دیگر اهداف برگزاری این جشنواره معرفی فرهنگ و آیین عشایر، گسترش گردشگری روستایی و عشایری، مستندسازی برای هویت فرهنگ تاریخی عشایر است.
رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ماسال اظهار کرد: با پرپایی جشنوارههایی مانند شالبافی میتوان به اهداف مورد نظر در زمینه گردشگری و اشتغال دست یافت.
به گزارش شبستان؛از آنجا که تالشان در گذشته مردمی کوچ نشین بودهاند، بیشترین نیازشان را خود تهیه می کردند.بافت شال نیز یکی از نیاز های آنها بوده است زیرا زندگی شبانی و عشایری آنها در فصلهای سرد سال ایجاب میکرد که از پشم گوسفندان خود، برای تهیه پوشاک و…استفاده کنند. آنها برای بیشتر نیازهای خود از پشم استفاده میکردهاند، حتی طنابهای تالشیان نیز از جنس پشم بوده است.
شال نوعی پارچه زمخت و تک رنگ است که از پشم گوسفندان در دستگاه شال بافی بافته میشود. شال بافی از هنرهای اصیل و سنتی تالشیها و ییلاق نشینان گیلان بوده است. بهترین نوع شال در دهی به نام کوبولان بافته میشود که حتی قابل رقابت با پالتوهای خارجی است اما متأسفانه این هنر امروز در این منطقه رو به زوال است. (فرهنگ دهخدا)، در فرهنگ عمید میخوانیم که شال نوعی پارچه ساده یا گلدار است که از پشم یا کرک میبافند و یا بالاپوشی که از پارچه پشمی خشن درست میکنند و کشاورزان شال را مانند پارچهای دراز و کم پهنا و دور کمر یا دور سر خود میپیچند.
مواد اولیه شال بافی فقط پشم است .بیشتر پشم مورد مصرف در شال از پشم گوسفندان محلی است و کمتر خریداری میشود،چون اکثر بافندگان شال افرادی هستند که خود گله دارنيستند.تار و پود شال که بصورت پارچه بافته میشود از پشم است و پنبه یا مواد دیگر در آن استفاده نمیشود مگر در بافت سیاه چادر که مقداری موی بز به آن اضافه می کنند.
پایان پیام/
نظر شما