به گزارش خبرگزاری شبستان از رشت مناجات شعبانیه که در مفاتیح الجنان در اعمال مشترکه ماه شعبان، به عنوان عمل هشتم آمده است از لطیفترین و زیباترین مناجاتی است از سوی ائمه معصومین(علیهما السلام) وارد شده و سرشار از مضامین عالی عرفانی و الهی است. امام خمینی( رحمه الله علیه) در معرفی مناجات شعبانیه میفرماید: مناجات شعبانیه از مناجاتهایی است که اگر یک نفر انسان دلسوخته، یک عارف دلسوخته - نه از این عارف های لفظی - بخواهد آن را شرح کند بسیار ارزشمند است. چه بسا مسائل عرفانی که در قرآن و این مناجاتهای ائمه اطهار(علیهما السلام) و همین مناجات شعبانیه، مسائل عرفانی هست که اشخاص، فلاسفه، عرفا، تا حدودی ممکن است ادراک کنند، بفهمند عناوین را، لکن آن ذوق عرفانی چون حاصل نشده است، نمیتوانند وجدان کنند.
دعا؛ حلقه واسط انسان و خداوند
حجت الاسلام اصغر جدایی، امام جمعه شهر اسالم با اشاره جایگاه دعا در روایات و آموزههای آسلامی، اظهار کرد: دعا حلقه واسطه بین انسان و خداوند و بهترین وسیله برای رسیدن به خداست.
وی اضافه کرد: جایگاه دعا آنقدر مهم است که بخش زیادی از معارف الهی ما به دعا اختصاص داده شده است.
امام جمعه اسالم با بیان اینکه دعا بهترین عامل تلطیف قلب انسان است، گفت: کسانی که اهل دعا هستند از آرامش بیشتری برخوردار هستند.
وی اوج لذت و خوشبختی انسان را زمانی دانست که به لقای الهی برسد و گفت: لذت دیدن خداوند و رضوان الهی بالاترین لذتهاست و مهمترین عامل رسیدن به این لذت دعا است.
این استاد اخلاق یادآور شد: عبادت آنقدر جایگاه بالایی دارد که خداوند در قرآن کریم علت خلقت تمام عالم را برای دعا و عبادت بیان می فرماید.
عصر ارتباطات، عصر قطع ارتباط با خدا
امام جمعه اسالم با اشاره به کمرنگ شدن انس با خدا در دنیای امروز، گفت: در دنیای امروز که عصر ارتباطات نام گرفته و باید ارتباط بشر با خدا بیشتر شود، تعجب آور است که ارتباط با خدا کاملاً قطع شده است.
وی اذعان داشت: دنیای ارتباطات به عصر ارتباطات ناسوتی تبدیل و ارتباطش با ملکوت کاملا قطع شده و این بزرگترین فاجعه انسانی است که کسی درباره آن حرف نمیزند.
جدایی با اشاره به مناجات شعباینه به برخی از معارف و آموزههای این دعای شریف اشاره و اظهار کرد: مناجات شعبانیه از جمله چند دعایی است که در توصیههای بزرگان ما بسیار دیده میشود.
وی افزود: در این دعا انسان چیزهایی از خدا میخواهد و نوع تکلم با خداوند به گونهای است که بیانگر ادب و تواضع بنده به نحو لطیف و زیبایی به تصویر کشده شده است.
این واعظ برجسته خاطرنشان کرد: تفاوت این دعا با دعاهای دیگر این است که در مناجات شعبانیه بنده مانند فرزندی است که در حال گفتگو با مادرش است.
وی با اشاره به عبارت "الهی ان عفوت فمن اولی منک بذالک" از مناجات شعبانیه اظهار داشت: بنده در این مناجات با حالتی متواضع و لطیف به خداوند ابزار میکند اگر مرا به جهنم هم بیندازی من به همه اعلام میکنم تو را دوست دارم و اگر مرا عفو کنی تو سزاوار این عفو هستی.
بنده در مناجات شعبانیه کاملترین نوع کمال را طلب میکند
امام جمعه اسالم در خصوص عبارت " الهی هب لی کمال الانقطاع الیک" مناجات شعبانیه، گفت: در این دعا چیزهایی خواسته میشود که هدف خلقت است و بنده میگوید خدایا آن کمالی را که برای انسانهای کاملت قرار دادی به من عطا کن.
وی با بیان اینکه بنده در این دعا کامل ترین نوع کمال را طلب میکند، گفت: اوج نورانیت قلب با رویت مظاهر جلال و جمال الهی قابل تصور است.
جدایی تاکید کرد: خداوند را با چشم دل میشود دید و این از عظمت انسان است که با اتصال به خداوند عظمت پیدا کند و قلبش حرم الهی میشود.
وی با اشاره به اینکه بخشهای بسیاری از مناجات شعبانیه مشتمل بر استغفار است، اظهار کرد: لحن دعای مناجات شعبانیه بسیار قشنگ و نزدیک به خداوند است.
امام جمعه اسالم تصریح کرد: جملات و عبارات مناجات شعبانیه عادی نیست، این مضامین از کسی است که به خدا نزدیک است و نمیتواند جز از معصوم صادر شده باشد.
مناجات شعبانیه غریب شده است
جدایی در ادامه افزود: بسیاری از محبتهایی که در زندگی روزمره ما به وجود آمده حقیقی نیست و قلبهایمان پر از عشق اغیار شده و به همین خاطر مناجات در قلوب بسیاری از انسانها جا ندارد.
وی با بیان اینکه مناجات شعبانیه غریب شده است، گفت: باید برای غربت مناجات شعبانیه گریه کرد. شهرهایی که در آن منجات شعبانیه خوانده میشود کم است و در بسیاری از شهرها کسی سراغ مناجات شعبانیه را نمیگیرد.
امام جمعه اسالم همچنین ماه رجب و شعبان را مقدمه ورود به ماه مبارک رمضان و مقدمه صعود به ملکوت دانست و گفت: هر کس از ماه رجب و شعبان به نحو احسن استفاده کند، پروازش به ملکوت در ماه رمضان و شبهای قدر کامل خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: عبارتهای مناجات شعبانیه، حالت قرب به خداوند را در انسان ایجاد کرده و این قرب، روحانیتی را در دل به وجود میآورد که دراثر آن روحانیت میتوانیم با عشق و لذت ماه مبارک رمضان را روزه بگیریم و اعمال عبادی را انجام دهیم.
حجت الاسلام جدایی گفت: خداوند در مناجات شعبانیه بسیار زمینهسازی خوبی کرده است و طی یک اقدام روانشناسانه قلب انسان را برای ورود به ماه رمضان آماده میکند.
تاکید امام خمینی بر قرائت مناجات شعبانیه
حجت الاسلام سید عبدالله اسحاقی، مدیر حوزه علمیه نائب الصدر رشت نیز در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت با بیان اینکه دعاهای شیعه یک دریای عمیقی از معارف ناب عرفانی است، گفت: ائمه معصومین( علیمها سلام) این دعاها را در مقابل انسانها قرار داده اند تا برای اهداف عالیه الهی که پروردگار برای انسانها در نظر گرفته بهره برداری شوند.
وی اعلام کرد: یکی از معروف ترین و زیباترین دعاهای وارد شده از ائمه( علیهما السلام) در قالب مناجات، مناجات شعبانیه است.
مدیر حوزه علمیه نائب الصدر رشت خاطرنشان کرد: بیشترین تاکید بر قرائت مناجات شعبانیه در قرن معاصر از سوی امام خمینی( رحمه الله علیه) بوده است.
غایت عرفان ائمه، رسیدن به رضوان الهی است
اسحاقی با اشاره به تفاوت عرفان مکتب اهل بیت(علیهما سلام) با مکاتب عرفانی انسانی، گفت: ائمه (علیهما السلام) به عنوان الگوی اسلام و رهبر، میخواستند انسان معتدل را تعریف کنند.
وی آموزههای اهل بیت(علیهما السلام) را برای ایجاد تعادل در زندگی انسانها و جلوگیری از تندوری و کندرویها خواند و گفت: عرفان ائمه(علیهما سلام) متصل به خدا است و هدف و غایتش رسیدن به رضوان الهی است.
وی اذعان کرد: زمانی میتوان این تعادل را در زندگی ایجاد کرد که راهنمای انسان ائمه(علیهما السلام) و قرآن کریم باشد.
مدیر حوزه علمیه نائب الصدر رشت اعلام کرد: عرفانهای انسانی و نوظهور در ظاهر شاید اسمی از خداوند بیاورد اما در عمل دنبال خدا نبوده و دنبال شخصیت پرستی و کیش سازی هستند.
وی با بیان اینکه مکتب عرفانی اهل بیت(علیهما السلام) متصل به منبع فیض الهی است، گفت: در مکتب عرفانی اهل بیت(علیهما السلام) نخستین چیزی که تدریس میشود، خداخواهی و اخلاص است.
اسحاقی اظهار کرد: اگر میخواهیم راه صحیح زندگی را پیدا کنیم تنها صراط مستقیم، صراط ائمه (علیهما السلام) است.
این استاد حوزه با تاکید بر غنیمت شمردن فرصت محدود عمر، گفت: نباید راه را اشتباه برویم، ممکن است 30 یا 40 سال راهی را اشتباه برویم که با وجود فرصت کوتاه زندگی انسان امکان برگشت هم وجود نداشته باشد.
پایان پیام/
نظر شما