به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از ساری، محمدرضا سلیمانی، دکترای جامعه شناسی امروز(23خرداد) نشست تخصصی نقد و بررسی سریال پایتخت در آستانه جانمایی چهارمین شماره این سریال طنز در شبکه ملی که در سالن کنفرانس اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران برگزار شدبا بیان اینکه سریال پایتخت اولین سریالی بوده که مازندران را از منظرآب، دریا و جنگل معرفی نکرده و مستقیم به مبحث آداب ورسوم و زبان مازنی واردشده است.
وی با اشاره به اینکه این سریال توانسته فضایی در تلویزیون ایجاد کند که مردم ایران و خارج از کشور با موسیقی، زبان مردم مازندران آشنا شوند، عنوان داشت: جامعه ای که درآن نقد و طعنه نباشد آن جامعه پویا نیست.
سلیمانی با بیان اینکه سریال پایتخت از منظر جامعه شناسی مجموعه درخورتحسینی است، ادامه داد: البته نقدهایی نیز براین مجموعه وارد است که باید مورد توجه باشد.
وی با اشاره به اینکه پایتخت اولین ورود جدی فیلم سازان با لهجه و گویش مازنی بوده و ما سال ها شاهد ارائه زبان های دیگر درشبکه ملی بودیم، گفت: با توجه به توان محدود و کمی دیالوگ ها و بخش های سریال، ارائه فرهنگ مازندران از نقاب پایتخت در سطح ملی خوب بوده است.
سلیمانی با بیان اینکه در این سریال یک خانواده به هم پیوسته در سه نسل را داریم، تصریح کرد: این سریال همواره یک خانواده با یک زندگی اجتماعی سرشار از کنش، رو در رو، مثبت و منفی را نشان می دهد که بیانگر یک فرهنگ پویا در حوزه زندگی اجتماعی است.
وی با اشاره به اینکه این سریال یک زن ایرانی از جنس مازندرانی را با دغدغه ها، محبت و ایثار، بذل و بخشش را به تصویر می کشد، اظهار داشت: البته آسیب ها و اشکالاتی که یکسری از شاخص های فرهنگی با عمومیت در جامعه ایرانی نیز در این سریال با زبان مازنی پخش شد که به کام ایرانیان بوده است.
سلیمانی افزود: افراط و تفریط،سهل انگاری، طرح انواع زخم زبان ها، پنهان کاری، دهن بینی و... از جمله فرهنگ ایرانی است که عمومیت دارد و نباید در پایتخت به مازندرانی ها فقط نسبت داده شود.
خوب و بد فرهنگ بومی از زبان غیر بومی بازگو نشود
فریده یوسفی، پژوهشگر، ناشر نویسنده و محقق مازندرانی نیز این سریال را یک فرصت دانست و گفت: باید فرهنگ،آئین، جاذبه های گردشگری و آداب و رسوم مازندران در این سریال به مخاطب ارائه شود.
وی با بیان اینکه در طول سریال پایتخت همسر نقی«هماخانوم» به عنوان مغز متفکر است، اظهار داشت: سریال برای مازندران و قرار خوب و بد این استان را به مخاطب ارائه کند و نباید یک تهرانی همه را مدیریت کند.
یوسفی همچنین با اشاره به بیکاری مرد خانه در شماره سه این سریال، گفت: هماخانوم خرج خانه را با کار در آشپزخانه می دهد اما باز نقی می گوید وقتی برای من و بچه ها نمی گذاری و این مردسالاری جامعه را نشان می دهد.
سازهای بومی مازندران در پایتخت دیده شود
قلی نژاد کارشناس موسیقی مازندرانی نیز با اشاره به اینکه سریال پایتخت در بخش ههایی به موسیقی متن از نوع مازنی ومحلی توجه داشته، گفت: برای تولید موسیقی متن فیلم ابتدا آهنگساز فیلم نامه را می خواند وبر مبنای بخش هایی از فیلم، موسیقی مورد نظر را می سازد.
وی با بیان اینکه موسیقی صنحنه با موسیقی متن متفاوت و مقداری مشکل تر است، ابراز امیدواری کرد تا برای داشتن یک موسیقی صحنه مطلوب برخی از سازهای بومی منطقه نظیر له له وا، سورنا و نقاره در لوکیشن های پایتخت دیده شود.
سریال پایتخت نباید به دنبال تحقیر فرهنگ بومی باشد
خانم جوکار کارشناس اجتماعی استانداری نیز در این نشست با اشاره به مطالبات مدیرکل اطلاعات استان و اینکه پیگیر هستند که با نقدهای غیرمنصفانه از پخش پایتخت پیشگیری نشود، گفت: مجموعه نقدهای این جلسه یک دلنگرانی هایی را به همراه دارد که همه معتقدند این سریال نباید به فرهنگ بومی مازندران صدمه بزند و فرهنگ بومی را تحقیر کند.
وی خواستار ارائه صورت جلسه این نشست به شخص کارگردان مجموعه پایتخت شد و افزود: می طلبد قبل از پخش سریال در ماه رمضان کارشناسان منتقد در این حوزه با حضور در صدا و سیمای مرکز مازندران یک جمع بندی برای مخاطب داشته باشند تا از نقدهای غیر منصفانه بکاهد.
برای برخورداری از یک سریال خوب و فاخر باید قدری سعه صدر داشت
احمدطاهرپور مدرس عکاسی وسینما با بیان اینکه کسی به دنبال مخالفت با ساخت این مجموعه تلویزیونی نیست، گفت: با توجه به عدم سرمایه گذاری سیمای تبرستان و شبکه ملی برای ساخت کارهایی بومی از اینروتهیه کننده به جای بهره گیری از ابزار بومی به سوی اسپانسر غیر بومی می رود و در مازندران به معرفی اطلس مال می پردازد که آسیب زاست.
وی با بیان اینکه بودجه کافی برای خلق اثر بومی بهره گیری از کارشناسان بومی را به همراه دارد، افزود: نشست های نقد و بررسی باید با حضور عوامل کار باشد چرا که آنها برای منتقدان پاسخ دارند.
طاهرپور با اشاره به روحیه افسده جامعه امروز، بیان داشت: ما نیاز مند لبخند هستیم؛ خنداندن بسیار سخت و دشوار است.
وی با بیان اینکه طنز یک دهن کجی فاحش برای دیده شدن است، گفت: برای برخورداری از یک سریال خوب و فاخر باید قدری سعه صدر داشت.
منش های فردی و اجتماعی مازندران در پایتخت دیده نشد
زین العابدین درگاهی نویسنده و پژوهشگر با بیش از20عنوان کتاب نیز با بیان اینکه موارد عام را نباید به مازندران عمومیت داد، گفت: روابط خانوادگی، نوع دوستی و... در همه جای ایران وجود دارد و نباید به عنوان شاخص رفتاری مازنی ها بزرگ نمایی شود.
وی با اشاره به اینکه معرفی گنبد و گلدسته سازی به عنوان حرفه مازندرانی ها ایده خوبی بوده اما اعتقادات مذهبی و سابقه تشیع این دیار در کجای سریال دیده شده ، اظهار داشت: منش های فردی و اجتماعی را نتوانستیم در این مجموعه نشان دهیم.
جامعه پویا قدرت پذیرش نقد را دارد
خانم طاهرپور مدرس جامعه شناسی با بیان اینکه برای نقد این مجموعه ابتدا باید با یک بینش علمی وبه دور از تعصب ورود پیدا کنیم، گفت: نقدها باید کار علمی بدون سوگیری باشد.
وی با بیان اینکه معتقد است باید نیمه پر لیوان را دید، خاطرنشان کرد: جامعه پویا قدرت پذیرش نقد را دارد.
طاهرپور با اشاره به اینکه در این سریال به خوبی تازه به دوران رسیده های مازندران را به تصویر کشیدن، اظهار داشت: با داشتن نشست هایی با عوامل پایتخت می شود زمینه معرفی جاذبه های گردشگری و فرهنگ بومی این استان را باز کرد و کارگردان مجاب شود که به جای تنابنده می تواند از مشاوران بومی نیز استفاده کند.
بیکاری و عدم جذب تحصیل کرده ها در مازندران به خوبی در پایتخت دیده شد
فرهادی دکترای جامعه شناسی با اشاره به بیکاری نقی در پایتخت سه، گفت: آیا بیکاری یک واقعیت در مازندران نیست.
وی ادامه داد: همچنین هما خانوم که تحصیل کرده و متناسب با تحصیل خود کار نیافته مجبور به ایجاد آشپزخانه می شود و این بدان معنی که مازندران توان جذب نیروی تحصیل کرده را ندارد.
فرهادی با اشاره به فراز مغرها در این استان، گفت: در ظاهر شعار مرگ برآمریکاسر می دهیم اما به دلیل عدم جذب تحصیل کرده ها در استان، نخبگان مازندران در آمریکا جذب می شوند.
وی با بیان اینکه نقدهای غیرمنصفانه سریال پایتخت را برای مازندران باخت باخت تبدیل کرده، اظهار داشت: متاسفانه مسئولین و نمایندگان مجلس ما در صحنه علنی به جای مطرح کردن این معضلات به دنبال این هستند که چرا کشاورزی ما نشان داده نشده است و این آسیب زا است.
فرهادی با اشاره به اینکه امسال سال انتخابات است و واکنش های دوگانه مسئولین اثر سوء را به همراه دارد، اعتراضات غیر منطقی و بدون راهکار آسیب زا خواهد بود.
پایان پیام/
نظر شما