هنر انقلاب، نتیجه یك اتمسفر آسمانی بود

خبرگزاری شبستان: مدیر دفتر مطالعات كاربردی هنر حوزه هنری معتقد است هنرمندان انقلاب اسلامی از آغاز در یك اتمسفر خاص و آسمانی دست به خلق آثار زدند كه امروز آن اتمسفر چندان محسوس و ملموس نیست.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از حوزه هنری، قدیریان، مدیر دفتر مطالعات كاربردی هنر حوزه هنری  در خصوص هنر انقلاب اسلامی و فعالیت هنرمندان امروز در این حوزه گفت: هنر انقلاب اساساً یك موضوع تابعه است؛ تابعی از انقلاب اسلامی. خود این هنر فی‌نفسه موضوعیت ندارد بلكه به خاطر پیوندش با انقلاب اسلامی اصالت پیدا می‌كند.

وی افزود: بنابراین وقتی می‌خواهیم از محتوای هنر انقلاب اسلامی حرف بزنیم، یعنی می‌خواهیم از انقلاب اسلامی صحبت ‌كنیم، حال بگذریم از اینكه در سال‌های گذشته و همین حالا عده‌ای عمداً یا سهواً هنر انقلاب را به بحثی مقطعی از انقلاب محدود كرده‌اند و می‌گویند كه یكسری آدم‌ها بودند و در آن دوران كارهایی كردند و در حال حاضر هم دوران آنها تمام شده است، پس دوران هنر انقلاب هم تمام شده است!

این نقاش و طراح صحنه اظهار كرد: پس از آنكه درباره محتوای انقلاب اسلامی صحبت كردیم بعد می‌توانیم برویم به هنرمند بگوییم آن زمانی كه شور انقلابی داشتید و پرشور و پرانگیزه كار می‌كردید چه نسبتی از كلیت هنر انقلاب را به فعلیت رساندید؟ و چرا حالا این فعالیت را كنار گذاشتید؟ این سوالی است كه هنرمندان انقلاب در هر دوره باید از خود بپرسند.

قدیریان گفت: اما باید از منظر دیگری هم به این موضوع نگاه كرد؛ سوال اساسی‌تر این است كه آیا واقعاً در زمینه پرداختن به هنر انقلاب اسلامی، باید هنرمند را مقصر دانست؟ یا نه، باید بحث را در ساحت دیگری مطرح كرد؟ این پرسش اساسی‌تر از پرسشی است كه باید برای هنرمندان مطرح كرد.

مدیر دفتر مطالعات كاربردی هنر حوزه هنری توضیح داد: ببینید یك انقلابی در كشور ما اتفاق افتاد و به قدری این اتفاق پرشور آغاز شد و حركت كرد كه هیچ یك از كسانی كه در ابعاد سیاسی انقلاب كار می‌كردند، اصلاً باورشان نمی‌شد كه چنین تحولی با آن حجم صورت گیرد. بعدها خود امام خمینی(ره) درباره این اتفاق یك توضیح كلیدی ارائه كرد، اینكه این انقلاب «انفجار نور» بود. یعنی انقلاب صاحبی دارد و هدایت می‌شود و باید به صاحبش هم برگردد.

انقلابی با مشخصه های آسمانی نه شعاری و ماتریالیستی

وی ادامه داد: بنابراین شما یك انقلابی دارید با مشخصه‌های آسمانی، نه با مشخصه‌ها و شعارهای ماتریالیستی مانند نان و كار و مسكن و... . تیتر این انقلاب، یك تیتر آسمانی است یعنی یك «انفجار نور» است. وقتی چنین اتفاقی افتاد، طبیعتاً تمام اجزاء این انقلاب برای اینكه بتوانند سهم‌شان را به این نور و نورافشانی الهی ادا كنند، می‌خواستند كاری انجام دهند و باری را به دوش بكشند. یكی از این گروه‌ها بچه‌های هنرمندی بودند كه دستی به قلم داشتند، یا مثلاً در شعر و موسیقی و دیگر رشته‌ها تخصص داشتند و بواسطه آن نورافشانی كه خداوند كرده بود و فضای جدیدی كه در جامعه ایجاد شده بود به كار مشغول شدند.

قدیریان افزود: نكته اساسی این است كه در آن زمان اتمسفر جامعه، اتمسفر خاصی شد. نه به این معنی كه علومی به علم‌ها اضافه شد یا محفوظات مردم زیاد شد، نه! هیچ كدام از این‌ها نبود بلكه فقط می‌توان گفت فضای آن دوران فضایی نورانی شد، فضایی شد كه همه اشتیاق رسیدن به مقصدی بزرگ را داشتند. به نظر من آنچه باعث حركت و خلق و آفرینش توسط هنرمندان شد همین فضای نورانی بود كه متاسفانه امروز كمرنگ شده است.

وی با تاكید بر اینكه شور و هیجانی نورانی با انقلاب بوجود آمد، گفت: این فضا نه به وسیله امام(ره) یا مردم، بلكه به وسیله خود خدا و امام زمان(عج) ایجاد شد. اتفاقی در آن زمان افتاد كه هنوزم كه هنوز است همه مبهوت‌اند و به همین خاطر است كه انقلاب ما این همه مدعی داشت و دارد. مثلاً از ماركسیست‌ها در آن اوایل بگیرید تا بعدها مجاهدین خلق تا برسیم به قشر خاصی از روحانیون و دیگران، همه ادعا كردند كه ما انقلاب كردیم. آنقدر این اتفاق با سرعت و شگفتی و به دور از قواعد تئوریك رخ داد كه خود مردم هم باور نمی‌كردند و كسی نمی‌توانست تحلیل كاملی از آن اتفاق ارائه بدهد. 

امام (ره) در انقلاب اسلامی یك وسیله بود

به گفته قدیریان بهترین تفسیر را خود امام(ره) داشتند كه فرمودند این انقلاب توسط امام زمان(عج) و خداوند اتفاق افتاد. بدین ترتیب حتی خود امام(ره) هم در این انقلاب یك وسیله بود؛ وسیله‌ای در دست خداوند كه این خود مقام بسیار بزرگی است.

وی اظهار كرد: بنابراین با انقلاب یك اتمسفر فرهنگی جدید در كشور ما سایه انداخت و در چنین اتمسفری بچه 13 ساله می‌رود و حسین فهمیده می‌شود. در آن اتمسفر ابراهیم همت‌ یك جوان سپاهی می‌شود و آن رشادت‌ها را رقم می‌زند. شهید همت جوانی مانند دیگر جوانان این كشور است كه البته آدم خوبی هم هست و نمازش را خوب می‌خواند و یك مقدار هم درس‌اش خوب است! اما مگر ما الان كم آدم خوب و نمازخوان و درس‌خوان داریم؟ نه كم نیستند اما بحث این‌ها نیست، موضوع یك اتمسفر است كه در دوران انقلاب و جنگ ایجاد شد و مردم ما به یك پالایش روحی رسیدند.

مدیر دفتر مطالعات كاربردی هنر حوزه هنری در پایان افزود: مردم ما در این پالایش روحی تجربیات باارزشی به دست آوردند و خداوند آیات‌اش را به آن‌ها نشان داد؛ این موضوع به نظر من خیلی مهم است كه كمتر به آن توجه كردیم. به نظر من رمز رشد فرهنگی و هنری ما در جمهوری اسلامی بازگشت به آن فضا و اتمسفر است و این كاری است كه دیگر خود هنرمندان نمی‌توانند آن را رقم بزنند و باید در سطح بالاتری اتفاق بیفتد.

 

پایان پیام/

کد خبر 465285

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha