نقشی که مسجد در حفظ آرامش  و نشاط معنوی خانواده ها ایفا می کند

خبرگزاری شبستان: از مهم­ترین ویژگی مساجد وجود آرامش و نشاط معنوی در آنهاست و خانواده­ ها با رفت آمد به این خانه­ های مقدس از آرامش معنوی آن بهره گرفته و آن را به کانون زندگی خود منتقل می­ سازند و در این زمان است که حاکمیت فضای صمیمیت و عشق را می توان در میان اعضا مشاهده کرد.

 

خبرگزاری شبستان: توجه به کارکردهای فرهنگی و اجتماعی مسجد چند سالی است که در کنار تطهیر و غبارروبی از کالبد و ظاهر خانه خدا، مورد نظر متولیان مسجد قرار گرفته است و عنوان دهه تکریم و غبارروبی مساجد به جای دهه غبارروبی برگزیده شده است. بیست و پنجم خرداد ماه(۲۷ شعبان) با عنوان مسجد، کانون حیات طیبه نامگذاری شده است. در همین راستا یادداشت ذیل مرتبط با عنوان روز هشتم دهه تکریم و غبار روبی مساجد تهیه شده است که از نظرتان می گذرد.

 

با تامل در آموز های قرآن کریم می­ توان گفت مهم­ترین انگیزه انسان مومن در انجام دادن اعمال صالح، رسیدن به حیات طیبه در دنیا و جزای احسن در آخرت است « مَنْ عَمِلَ صالِحاً مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثى‏ وَ هُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْيِيَنَّهُ حَياةً طَيِّبَةً وَ لَنَجْزِيَنَّهُمْ أَجْرَهُمْ بِأَحْسَنِ ما كانُوا يَعْمَلُون‏»مفسرین حیات طیبه را مربوط به دنیا می دانند زمانی که جامعه ای قرین با آرامش و دوستی و به دور از نابسامانی ها و رنج ها برای بشر محقق شود.

 

خانواده اولین کانونی است که افراد بشر به آن قدم می­ گذارند و رشد می یابند لذا برنامه­ های تربیتی خانواده و ساختار آن می تواند افراد را به سمت حیات طیبه سوق دهد یا از آن دور کند.

 

در این زمینه نهادهای مذهبی از جمله مساجد تاثیر بسزایی در افزایش کارآمدی خانواده دارند حضور افراد در مساجد به صورت خانوادگی باعث تقویت کارکردهای خانواده می شود که در ذیل به شماری از آنها به صورت مستقل می­ پردازیم:

 

از مهم­ترین ویژگی مساجد وجود آرامش و نشاط معنوی در آنهاست و خانواده­ ها با رفت آمد به این خانه­ های مقدس از آرامش معنوی آن بهره گرفته و آنرا به کانئن زندگی خود منتقل می­ سازند و در این زمان است که حاکمیت فضای صمیمیت و عشق را می توان در میان اعضا مشاهد کرد. مودت و صمیمت از نتایج آشکار وجود آرامش در خانه است.

 

از طرف دیگر رفتن خانواده ­ها به مساجد به صورت دسته جمعی حاکی از وجود روح تفاهم بین افراد است که به عنوان یک فعالیت مشترک روحیه همدلی را بین آنها افزایش می­ دهد.

 

همچنین از آنجا که در مساجد احکام و موعظه­ های اخلاقی بیان می ­شوند اعضای خانواده با حقوق دیگر اعضا آشنا شده و در کنار رعایت تقوا سعی در احیای حقوق دیگر افراد خانواده دارند. به این ترتیب به جای خانواده فقهی و حق­محور خانواده­ هایی اخلاقی و تکلیف مدار خواهیم داشت که در عین رسیدن افراد به حقوقشان روح تعاون، اخلاق و انسانیت بر روابط سایه افکنده است.

 

تربیت دینی غیر مستقیم از کارکردهای تاثیر گذار مساجد است که نظام ارزشی افراد خانواده را بر محور اسلام صحیح می ­سازد. افراد خانواده آداب عبادی ، اجتماعی، سیاسی را در مساجد فرا می­ گیرند مانند تمرین اطاعت پذیری در پیروی از امام جماعت، احترام به حقوق دیگران،پوشش مناسب، تعاون و همکاری و...

 

کنترل اجتماعی یکی از کارکردهای مهم نهاد خانواده است که با نظارت مستقیم و غیر مستقیم بر افکار و رفتار اعضای خود، آنها را از ناهمسویی با منکرات باز می­دارد مسجد هم به عنوان یک نهاد کنترل غیر رسمی می­ تواند به تقویت این کارکرد خانواده کمک کند. علاقه به داشتن پایگاه اجتماعی در میان هم مسجدی­ها خصوصا در مقابل امامت جماعت به عنوان یک عامل کنترل غیر مستقیم از انگیزه­های قوی در اصلاح رفتارهای افراد است و موجب کم شدن میل به کجروی و انحراف در افراد خانواده می­ شود.

نویسنده: مهدی مویدی، پژوهشگر حوزه مسجد

 

پایان پیام/

کد خبر 465342

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha