تربیت افراد آینده‌پژوه تنها راه برون‌رفت از مشکلات جامعه

خبرگزاری شبستان: محمودزاده با بیان این که تنها راه برون‌رفت از مشکلات جامعه، تربیت افراد آینده‌پژوه است، گفت: ما در حوزه علمیه به دو فرآیند نیاز داریم، از جمله ما باید در حوزه علمیه، رصدخانه آینده‌پژوهی را فعال کنیم، همچنین ما باید در حوزه علمیه سند آینده‌پژوهی بنویسیم.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، امیر محمودزاده رئيس پژوهشگاه مهندسی بحران‌های طبيعی شاخص‌پژوه امروز (25 خرداد) در نشست علمی «اهمیت و کاربرد آینده‌پژوهی در حوزه علمیه» که از سوی اداره همکاری‌های علمی پژوهشی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم با همکاری پژوهشکده مهدویت و آینده‌پژوهی در سالن جلسات دفتر تبلیغات اسلامی قم برگزار شد، عنوان کرد: ما در آینده‌پژوهی انتظاراتی داریم از جمله نهادینه سازی باورهای اسلامی-شیعی در بین کودکان با شیوه‌های نوین، نهادینه سازی اخلاق نوآوری  و خلاقیت در جامعه دینی و همچنین نهادینه سازی اخلاق فناورانه در جامعه دینی از جمله انتظاراتی است که ما از آینده‌پژوهی داریم.

 

در حوزه علمیه باید سند آینده‌پژوهی در 1444 وجود داشته باشد

 

رئيس پژوهشگاه مهندسی بحران‌های طبيعی شاخص پژوه تصریح کرد: در حوزه علمیه باید یک سند آینده‌پژوهی در 1444 وجود داشته باشد و همچنین از ابزارهای جدید مانند هنر و رسانه در جهت اهداف خود استفاده کند.

 

محمودزاده با بیان این که آینده‌پژوهی سه ویژگی خلاق، فکر و واگرا دارد، گفت: مقام معظم رهبری (مدظله) واژه تراز را برای آینده‌پژوهی معرفی می‌کند و می‌فرماید ما باید در هر مسأله ای باید تراز را مشخص کنیم و در پی تحقق آن باشیم.

 

وی بیان داشت: ضرورت آینده‌پژوهی این است که دچار غافلگیری راهبردی نشویم، اگر ما مشکلات 40 سال آینده را بدانیم می‌توانیم مشکلات امروز را حل کنیم.

 

رئيس پژوهشگاه مهندسی بحران‌های طبيعی شاخص پژوه افزود: امروز گوی سیاهی به نام داعش در جهان اسلام به وجود آمده است که روزی 3 میلیون بشکه نفت صادر می‌کند و کودکان 8 تا 15 سال را تربیت می‌کند، در حالی که ما سیگنال‌های داعش را می‌توانستیم سال‌ها قبل حس کنیم.

 

محمودزاده تأکید کرد: متأسفانه نگاه حوزه علمیه به آینده، نگاه فاصله است، امروز میان حوزه و دانشگاه، حوزه و صنعت، حوزه و آینده و همچنین حوزه و اقتصاد فاصله وجود دارد، در حوزه علمیه باید سند راهبردی و آینده‌پژوهی در افق 1404 و 1444 وجود داشته باشد.

 

وی اظهار داشت: اعتماد یک فرآیند آینده پژوهانه است و ما باید روی نخبگان جامعه سرمایه گذاری کنیم و فاصله‌های ایجاد شده میان حوزه علمیه و موضوعات جامعه را از بین ببریم و اعتمادی که امروز از مردم سلب شده است، را برگردانیم.

 

حوزه علمیه باید به تربیت آینده‌پژوه و انسان‌های خلاق بپردازد

 

رئيس پژوهشگاه مهندسی بحران‌های طبيعی شاخص پژوه تصریح کرد: حوزه علمیه باید به دنبال آینده‌پژوه و انسان‌های خلاق باشد که بتواند با طیف 15 تا 35 سال جامعه ارتباط برقرار کند و پاسخگوی سوالات و مشکلات آنان باشد.

 

محمودزاده عنوان کرد: مبلغان باید با فناوری و علم روز و کارآفرینی با جوانان جامعه صحبت کنند و به مسائل روز مسلط بوده و برای پاسخ به سوالات مردم، آگاهی جهانی داشته باشند، حوزه علمیه باید ادبیات خود را با ادبیات زمان حال تطبیق دهد.

 

چالش‌های جامعه ما علوم انسانی است

 

وی با بیان این که ما باید شکافی که بین حوزه علمیه و جامعه ایجاد شده است را پر کنیم، گفت: تمام پیشرفت‌های ما فنی مهندسی است، در حالی که چالش‌های جامعه ما علوم انسانی است، غرب در علوم انسانی پیشرفت چشمگیری داشته است، اما ما در این عرصه فعالیت نداشتیم.

 

رئيس پژوهشگاه مهندسی بحران‌های طبيعی شاخص پژوه افزود: مقام معظم رهبری (مد ظله) می‌فرماید که علم باید سه مشخصه اقتدارآفرینی، ثروت آفرینی و نافع داشته باشد، بنابراین سخن مبلغ نیز باید اثر مادی و یا معنوی بر مخاطب داشته باشد.

 

آینده پژوهی سطح مطالبه گری مردم را بالا می‌برد

 

محمودزاده با اظهار داشت: اگر جامعه تراز دچار بحران شود و باعث شود که سطح خدمات در جامعه کاهش یابد، ما باید جامعه را به حالت استاندارد خود برگردانیم و در آینده‌پژوهی نیز ما به دنبال این موضوع هستیم که حساسیت جامعه را در برابر بحران‌ها پایین بیاوریم.

 

وی ادامه داد: ما در شرایط بحران باید مدیریت ریسک داشته باشیم که مربوط به شرایط عادی است و نباید دچار غافلگیری استراتژیک شویم.

 

رئيس پژوهشگاه مهندسی بحران‌های طبيعی شاخص پژوه تصریح کرد: ما درگیر زمان حال هستیم، در حالی که ما باید به دنبال مشکلات 50 سال آینده باشیم، در آینده‌پژوهی به دنبال این هستیم که مطالبه افراد جامعه از دولت زیاد شود و سطح مطالبه گری مردم را بالا ببریم.

 

آینده پژوهی، ملاقات با آینده در زمان حال است

 

محمودزاده بیان کرد: آینده پژوهی، ملاقات با آینده در زمان حال است، آینده‌پژوهی مانند نفس کشیدن است و ما به دنبال این هستیم که آینده‌پژوهی را در تمام محورها از جمله دانشگاه، رفاه، سیاست، اجتماع، بحران، ثروت و انرژی پیاده کنیم.

 

وی با بیان این که دانشگاه باید در خدمت جامعه باشد، اضافه کرد: امروز دانشگاه‌ها دچار مشکل هستند، زیرا پیوست اقتصادی ندارند، دانشگاه‌ها مقاله تولید می‌کنند، اما متأسفانه علم تولید نمی کنند، اگر علم تولید می‌کردند، در توسعه اقتصادی کشور تأثیر به سزایی داشتند.

باید در حوزه علمیه، رصدخانه آینده‌پژوهی را فعال کنیم

 

 

رئيس پژوهشگاه مهندسی بحران‌های طبيعی شاخص پژوه تأکید کرد: ما باید آینده‌پژوهی را در طیف عمومی جامعه ببریم، ما باید در جامعه آسیب پذیری را کم کنیم و یا قابلیت مواجهه را زیاد کنیم.

 

محمودزاده عنوان کرد: ما در حوزه علمیه به دو فرآیند نیاز داریم از جمله ما باید در حوزه علمیه، رصدخانه آینده‌پژوهی را فعال کنیم ، همچنین رصدخانه علم و فناوری را فعال کنیم و علوم انسانی باید جنبه تجاری سازی پیدا کند.  

 

وی با بیان این که تفکر در آینده‌پژوهی باید خلاق و واگرا باشد، افزود: ما باید در حوزه علمیه سند آینده‌پژوهی بنویسیم و یک ترازی در آن تعریف کنیم که در سال 1444 در آن تراز قرار بگیریم، ما برای مردم نیازآفرینی می‌کنیم و با این نگاه، ساختار تعریف می‌کنیم.  

 

رئيس پژوهشگاه مهندسی بحران‌های طبيعی شاخص پژوه اظهار داشت: ما مجبوریم حوزه را به سمت فناوری، خلاقیت، نوآوری و سنین 3 تا 10 سال پیش ببریم، امروز می‌توان ظرف 7 سال سرمایه گذاری در جامعه، آینده جامعه را مشخص کنیم.

 

محمودزاده گفت: ما به دنبال این هستیم که حرف‌هایی که با مردم می‌زنیم به صورت نمودار و گراف باشد و اینفوگرام ایجاد کنیم و اجزای تشکیل دهنده سند آینده‌پژوهی را مشخص کنیم که مهم ترین رکن آن، مشارکت عمومی مردم است، به طوری که باید نقش مردم در خواسته‌های مردم مشخص شود.  

 

وی افزود: مهم ترین مسئولیت حوزه علمیه در حوزه اجتماعی، ایجاد آرامش و اعتماد به آینده است، بنابراین حوزه علمیه در ایجاد اشتغال، مسکن و تورم در جامعه نقش دارد و می‌تواند آینده‌پژوهی داشته باشد.

 

رئيس پژوهشگاه مهندسی بحران‌های طبيعی شاخص پژوه تصریح کرد: ما نیاز داریم که برنامه ریزی را کنار بزنیم و به سمت آینده‌پژوهی پیش برویم، یعنی دنبال این باشیم که 40 سال آینده در قم چه اتفاقی بیفتد.

 

محمودزاده تأکید کرد: تنها راه برون رفت از مشکلات جامعه، تربیت افراد آینده پژوه است و امید است که آینده پژوهانی برای نظام جمهوری اسلامی ایران تربیت کنیم و پرچم ایران را در منطقه به اهتزاز درآوریم و به اقتدارآفرینی در منطقه دست پیدا کنیم.

 

پایان پیام/

 

 

 

کد خبر 465594

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha