دلایل و اهداف شکل گیری بوکوحرام

خبرگزاری شبستان: افراطی گرایی اسلامی عمدتاً باورهای مسلمانان را شامل می‌‏شود که خود را به تفسیرهای تحت‏‌اللفظی از قرآن و حدیث محدود می‏‌کنند که در واقع ریشه در افکار ابن تیمیه دارد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، نشست تخصصی «افراط‏‌‌ گريی دینی در غرب آفريقا» با سخنرانی اميربهرام عرب احمدی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار شد.

 

بر اساس این گزارش، عرب احمدی با اشاره به تعریف افراط‏گرایی در اسلام گفت: اصولاً تعریفی که از افراط‏ گرایی اسلامی شده است، استفاده از ابزارهای خشن با هدف دستیابی به اهداف دینی یا سیاسی مورد نظر است. افراطی گرایی اسلامی عمدتاً باورهای مسلمانان را شامل می‌‏شود که خود را به تفسیرهای تحت‏‌اللفظی از قرآن و حدیث محدود می‏‌کنند که در واقع ریشه در افکار ابن تیمیه دارد.

 

وی افزود: می ‏توان گفت قاره آفریقا به مدت چندین دهه منطقه ‏ای آرام بود اما در اوایل دهه ۱۹۹۰ به تدریج اندیشه‏ های القاعده وارد این منطقه شد و ما شاهد شکل‏گیری فعالیت‏ های القاعده در غرب آفریقا و نیجریه هستیم و امروزه خبر می ‏رسد که در جنوب آفریقا هم شاهد فعالیت آنها هستیم.

 

عرب احمدی تصریح کرد: در سال ۲۰۰۲ شاهد شکل‏‌ گیری شاخه‏‌ ای از این گروه‏ ها در نیجریه بودیم که بعدها به الشباب تغییر نام داد. بوکوحرام با نام رسمی «جماعه اهل السنه الدعوه و الجهاد» گروه شبه ‌‏نظامی تندرو در کشور نیجریه بود که خواستار تعطیلی مدارس نوین و تحمیل قانون شریعت بر تمام ۳۶ ایالت نیجریه است و بوکوحرام ساخته وهابیون است که به دهه 1970 بر می‏‌گردد که در تلاش بودند قانون شریعت را در نیجریه به اجرا درآورند.

 

وی در ادامه با اشاره به تاریخچه ‏‌ای از رهبران بوکوحرام عنوان کرد: محمد یوسف، اولين رهبر بوكوحرام، رویه‌‏ای مسالمت‏‌آمیز و ارتباط خوبی با چند تن از استانداران نیجریه داشت. بعد از محمد یوسف، بوکوحرام به چند شاخه تقسیم شد و ابوبکر شیکاو، رهبری شاخه اصلی بوکوحرام را به عهده گرفت و از آن زمان بوکوحرام افراطی‏ گری شدیدی را در دستور کار خود قرار داد.

 

عرب احمدی در ادامه اینکه چرا اسم این سازمان بوکوحرام است، بیان کرد: در این زبان، بوکوحرام به معنی کتاب حرام است. آنها معتقدند که هر گونه آموزش به شکل جدید، حرام است. محدوده عملیات فعلی بوکوحرام عمدتاً شمال نیجریه یعنی ایالت‏‌های یوبه، کانو، باوچی، بونو و کادونو هستند و به کشورهای همسایه مانند نیجر، کامرون و چاد هم گسترده شده است.

 

وی در ادامه با اشاره به دلایلی که موجب شکل ‏‌گیری این گروه شد، بیان کرد: دلایل زیادی برای شکل ‏‌گیری این گروه وجود دارد. در ابتدا باید به این نکته توجه کرد که نیجریه کشوری متمول و در عین حال فقیر است. همچنین فساد در بین حاکمان آن بسیار زیاد است. آمار نشان می‏ دهد که ۶۰ درصد از مردم این کشور زیر خط فقر زندگی می‏‌کنند. همچنین، فساد گسترده اداری حاکم بر بدنه و رأس حاکمیت این کشور موجب شده است که ما شاهد یک دوگانگی بین مسلمانان و مسیحیان در این کشور باشیم.

 

عرب احمدی در ادامه اهداف راهبردی بوکوحرام را برشمرد و گفت: تأسیس دولت اسلامی در شمال نیجریه و در نهایت در کل نیجریه، حکمفرما ساختن قانون شریعت اسلامی در نیجریه و محو کلیه مظاهر غربی در جامعه نیجریه.

 

بنا به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، عضو هيات علمي دانشگاه تهران در اشاره به اعتقادات بنیادی بوکوحرام خاطر نشان کرد: اعتقادات این گروه شامل اجرای شریعت اسلامی، حرام بودن تمام آموزش ‏های غیراسلامی، حرام بودن نظام بانکداری غیراسلامی مبتنی بر بهره یا ربا، حرام بودن اختلاط جنسیتی، لزوم رعایت کامل ظاهر اسلامی و عدم بهره‌‏گیری از هر گونه مظاهر غربی است.

 

وی در پایان سخنانش با اشاره به منابع درآمدی و اعضای بوکوحرام یادآور شد: منابع آنها اغلب از راه قاچاق دارو، تسلیحات و انسان است. بوکوحرام خودشان را متأثر از طالبان و القاعده می‏‌دانند و اعضای آن اغلب جوانان مسلمان ناراضی از حکومت و همچنین فارغ‏‌التحصیلان بیکار دانشگاهی هستند.

پایان پیام/

کد خبر 466172

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha