به گزارش خبرگزاری شبستان از ارومیه، مردم آذربایجان غربی با داشتن رسمی با عنوان «قاباخلاما» سه روزی قبل از آغاز ماه مبارک رمضان به پیشواز این ماه الهی می روندو بنابر رسم های دیرینه در روزهای پایانی ماه شعبان برای روئیت ماه پشت بام منازل می روند و در صورت مشاهده هلال ماه با ذکر صلوات به شادمانی می پردازند. بعد از مشاهده هلال ماه به چهره کودک معصوم یا فرد مومن می نگریستند و معتقد هستند که نگاه کردن به چهره فردی که به واجبات دین عمل نمی کند خوشیمن نیست هر چند این رسم با ایجاد گروه های رصد هلال ماه کم رنگ تر شده است ولی در برخی از مناطق روستایی همچنان رواج دارد.
در محله های قدیمی که رسم و آیینها هنوز بر جای خود باقی است یک ساعت مانده به اذان صبح در خانه همسایهها را می زنند و آن ها را برای سحرییا به زبان ترکی«اوباش دان» بیدار می کنند.
در برخی از روستاها نیز فرد مومنی با صدای گیرایی بر پشت بام خانه اهالی را برای سحری بیدار می کند.
پهن کردن سفره های افطار در بین نیازمندان و فقرا از دیگر رسم های مردم این خطه می باشد و در برخی از خانواده ها نیزحداقل یک بار به فامیل افطاری می دهند و زنان نیز با درست کردن غذا و افطاری از میهمانان پذیرایی می کردند در حالیکه امروزه اکثر میهمانی ها در غذا خوری و رستوران برگزار می شود و صفا و صمیمیت در بین خانواده ها کم رنگ تر شده به طوریکه ریش سفیدان این مرزو بوم با حسرت از افطاری های سالیان گذشته سخن می گویند.
نان روغنی، سوپ، آش رشته، آش دوغ، حلیم ،خرماهای تزیین شده با گردو و گل محمدی، پنیر، سبزی، ماست و شیر از مهم ترین غذاهای مردم آذربایجان غربی بر سر سفره های ماه رمضان می باشد.
با فرارسیدن شب ها ی قدر مردم مومن و دیندار آذربایجان غربی با حضور در مساجد و حسینه ها به عزاداری و شب زنداه داری می پردازند و با دادن نان، پنیر، گردو و غذاهای خانگی از شب زنده داران پذیرایی می کنند.
کیسه دوزی در شب قصاص ابن ملجم از دیگر رسم هایی مردم این خطه می باشد که بنابر رسم های قدیمی دختران و زنان در شب (27 رمضان)با دوختن کیسه ای به نام«لن ابن ملجم» با هر سوزنی که به کیسه می زنند یک بار به ابن ملجم لعنت می فرستادند.
و آخرین روز ماه مبارک رمضان که در بین مردم این دیار به نام« عرفه» مشهور است به زیارت اهل قبور می روند و در این روز مردم میزان فطریه خود را که شامل آرد، گندم یا برنج می باشد محاسبه می کنند و آن را در جایی نگهداری می کنند تا در اولین فرصت در اختیار نیازمندی قرار دهند و برخی از مردم بر این باورند که فطریه باید در همان روز اول به فقرا داده شود.
با حلول ماه شوال مردم این دیار با شادمانی و به شکرانه یک ماه روزه داری به اقامه نماز عید فطر می پردازند و با پختن شله زرد و خیران آن این روز را جشن می گیرند.
حجت الاسلام محمد رضا بابازاده، معاون فرهنگی دانشگاه های آزاد شمال غرب در گفتگو با خبرنگار شبستان، گفت: ماه مبارک رمضان بهترین فرصت برای طلب بخشش و مغفرت از پروردگار است به طوریکه پیامبر بزرگوار اسلام فرمودند بدبخت ترین افراد کسی است که در این ماه گناهانش بخشیده نشود.
وی، با بیان اینکه روزه داری به روح و روان انسان آرامش می بخشد، افزود: روزه داری باعث تندرستی و سلامتی جسم می شود و فرد روزه دار در آن زمان فقرا و نیازمندان را یاد می کند و به کمک آنان می شتابد.
حجت الاسلام بابازاده خاطر نشان کرد: تلاوت قرآن در این ماه موجب کسب ثواب الهی می شود زیرا قرآن کریم در این ماه الهی نازل شده است به طوریکه امام باقر(علیه السلام) می فرمایند هرچیزی بهاری دارد و بهار قرآن ماه مبارک رمضان است.
این مسئول، با بیان اینکه ماه رمضان فرصتی برای خودسازی و تهذیب نفس می باشد، اضافه کرد: باید در این ماه الهی با پرهیز از انجام گناهان خود را بیش از پیش به پروردگار نزدیک تر کنیم تا بتوانیم به سعادت ابدی دست یابیم.
وی تصریح کرد: فعالیت های قرآنی نباید فقط به ماه رمضان اختصاص داده شود بلکه باید در تمام ایام سال تداوم داشته باشد تا مردم ضمن آشنایی با مفاهیم قرآن دستورات الهی را در زندگی خود رعایت کنند.
حجت الاسلام بابازاده ادامه داد: با دعوت از جوانان به روزه داری می توانیم در تحکیم اراده آنان گام برداریم زیرا وقتی جوانی تا افطار خلاف نفس خود عمل می کند مطمئنا اداره قوی خواهد داشت چرا که داشتن اراده محکم و قوی یکی از رمزهای موفقیت هر انسانی می باشد.
پایان پیام/
نظر شما