کدام واژه قرآنی ناظر به جنگ نرم است؟/وابستگی به قدرت سخت از ویژگی های قدرت نرم است

خبرگزاری شبستان: قدرت نرم مفهوم جدیدی است که در دهه اخیر به وجود آمده است در این نوع قدرت مخاطب نه از روی اکراه بلکه با رضایتمندی به خواسته قدرتمند تن می دهد؛ در قدرت نرم بر ذهن ها سرمایه گذاری می شود و با تغییر در ذهنیت ها نوعی عینیت مجازی تولید می شود.

خبرگزاری شبستان-کرمان

 

واژه "جنگ" عموماً تداعی گر خشونت است؛ اما اگر این جنگ جنبه تدافعی و دفاع از خاک و سرزمین یک ملت و یا حفظ و صیانت از ارزش ها و باورهای آن و مسائلی از این دست را به خود بگیرد آن وقت نوعی قداست به آن بخشیده می شود و همان است که ما در جنگ تحمیلی هشت ساله عراق علیه ایران از آن به "دفاع مقدس" یاد می کنیم.

 

برتری مجاهدین نسبت به قاعدین در قرآن

 

خداوند در آیه 95 سوره مبارکه نساء به صراحت از برتری مجاهدین بر قاعدین(کسانی که با داشتن ايمان به اصول اسلام ، بر اثر نداشتن همت كافى در جهاد شركت نكرده اند، )سخن گفته است؛ به تعبیر مفسران این جهاد تنها جهاد مسلحانه نیست بلکه هر نوع تلاش و كوششى را كه براى پيشبرد اهداف مقدس ‍ الهى انجام گيرد، شامل مى شود، و به اين ترتيب علاوه بر نبردهاى دفاعى و گاهى تهاجمى، مبارزات علمى، منطقى، اقتصادى، فرهنگى و سياسى را نيز در بر مى گيرد.

 

دوران هشت ساله دفاع مقدس با همه تلخی ها و ضررهای جبران ناپذیر به ویژه در از دست دادن رادمردان و فرزندان برومند این ملت اما کارنامه درخشانی از استقامت و شجاعت و بزرگی ایران اسلامی به دنیا نشان داد.

 

پس از آن نبرد و یأس دشمن از جنگ نظامی، دشمن شیوه خود را تغییر داد و جنگ نرم علیه ملت ایران شکل گرفت که رهبری می فرمایند" در تهاجم معنوی، تهاجم فرهنگی، تهاجم نرم، شما دشمن را در مقابل چشمتان نمی بینید، هوشیاری لازم است" و البته بارها و بارها در رابطه با آن تذکر و هشدار داده و به تبیین آن پرداختند؛ ایشان در در ديدار با جمعي از شعرا، فرهيختگان و اهالي فرهنگ در "4 آذر" سال 88 می فرمایند:

 

چه بکنم اگر کسی نمی بیند(جنگ نرم را)

 

"...هميني كه حالا معمول شده كه در بيان‌ها و در تلويزيون و توي تبليغات و توي دادگاه و توي زبان همه مي‌گويند جنگ نرم، راست است. اين يك واقعيت است يعني الان جنگ است البته اين حرف را من امروز نمي‌زنم من از بعد از جنگ از سال 67 هميشه اين را گفته آم بارها و بارها علت اين است كه من صحنه را مي‌بينم چه بكنم اگر كسي نمي‌بيند.

 

اين تمام نشده چون تمام نشده همه وظيفه داريم وظيفه مجموعه فرهنگي و ادبي و هنري هم وظيفه مشخصي است بلاغ- تبيين- بگوييد، خوب بگوييد. من هميشه تكيه بر اين مي‌كنم بايستي قالب را خوب انتخاب كنيد و هنر را بايستي تمام عيار توي ميدان بياوريد. نبايد كم گذاشت. تا اثر خودش را بكند.."

 

 

 

امروز اولویت اصلی کشور، مقابله با جنگ نرم دشمن است

 

معظم له بارها و بارها بر مسئله تهاجم فرهنگی دشمن تأکید داشتند. ایشان در جاهای دیگر می فرمایند: "امروز اولویت اصلی کشور، مقابله با جنگ نرم دشمن است؛ جنگ نرم، صحنه رویارویی دروغ های بزرگ باواقعیت های تردیدناپذیراست.

 

جنگ نرم یعنى ایجاد تردید در دلها و ذهنهاى مردم؛ یکى از ابزارها در جنگ نرم این است که مردم را در یک جامعه نسبت به یکدیگر بدبین کنند؛ در جنگ روانى و آنچه که امروز به او جنگ نرم گفته می شود در دنیا، دشمن به سراغ سنگرهاى معنوى مى‌‌آید که آنها را منهدم کند."

 

ایشان در خصوص اهمیت کار فرهنگی می فرمایند"کار فرهنگی در ایران اسلامی مسأله ای است که نمی توان لحظه ای از آن غفلت کرد" و از سخنان ایاشن است که" دشمنان جمهوری اسلامی ایران باورهای سیاسی و دینی و نیز عادات حسنه ملت ما را با تکیه بر ابزارهای فرهنگی هدف گیری کرده اند".

 

 

همچنین می فرمایند اکنون فرهنگ اسلام ناب که انقلاب اسلامی براساس آن بنیان نهاده شده است، دقیقاً هدف تهاجم دشمنان اسلام قراردارد؛ برای مقابله اصولی و برنامه ریزی شده با این تهاجم دشمن، لازم است مدیریت متمرکز و هدایت کننده ای در امور فرهنگی به وجود آید.

 

شیعه باید مدرن ترین شیوه های تبلیغ را برای رساندن پیام حق خود به دیگران مورد استفاده قرار دهد

 

رهبر معظم انقلاب اسلامی در خصوص شیوه های تبلیغ هم می فرمایند: شیعه باید مدرن ترین شیوه های تبلیغ را برای رساندن پیام حق خود به دیگران مورد استفاده قرار دهد.

 

معظم له در "4 شهریور" سال 88 در دیدار با دانشجویان می فرمایند: ايني كه چه كار بايد بكنيد چه جوري بايد عمل كنيد چه جوري بايد تبيين كنيد اينها چيزهايي نيست كه من بيايم فهرست كنم. بگويم آقا اين عمل را انجام بدهيد اين عمل را انجام ندهيد اينها كارهايي است كه خود شماها بايد در مجامع اصلي‌تان فكري‌تان در اتاق‌هاي فكري‌تان بنشينيد، راهكارها را پيدا كنيد ليكن هدف مشخص است. هدف دفاع از نظام اسلامي و جمهوري اسلامي است در مقابله‌ با يك حركت همه جانبه متكي به زور و تزوير و پول و امكانات عظيم پيشرفته علمي رسانه‌اي بايد با اين جريان شيطاني خطرناك مقابله شود... "

 

بررسی جنگ نرم در آیات قرآن

 

مناسب است در اینجا به عقبه قرآنی این مفهوم یعنی "جنگ نرم" بپردازیم؛ صمد عبداللهی عابد و فاطمه وجدی، مقاله ای با عنوان "بررسی جنگ نرم در آیات قرآن" نگاشته اند که این مقاله در شماره 15 فصلنامه علمی-پژوهشی مطالعات تفسیری به چاپ رسیده و در اینجا گزیده ای از آن تقدیم خوانندگان می شود.

 

جنگ نرم از جمله مباحثي است كه قـرآن كـريم در آيـات مختلـف بـدان پرداختـه اسـت. چنـانكـه بخشـي از آيـات قـرآن بيـانگر آن اسـت كـه دستگاههاي ظالم و به ظاهر قدرتمندي چون نمرود و فرعون از اين شـيوه براي مقابله بـا پيـامبران الهـي حضـرت ابـراهيم و موسـي اسـتفاده مي كردند.

 

طراحان جنگ نرم با سرمايه گذاري بر افكار و انديشه ها، آسان تر و با شتاب بيشتر به اهداف و نتايج دست مي يابند. ضمن اينكه ايـن روش، هزينه هاي جنگ سخت را ندارد و چهره خشن متجاوزان، در قالب دوسـتي و خيرخواهي، در پس پرده حجاب قرار مي گيرد. قرآن كريم جلوه هاي گوناگون جنگ نرم را از طريق داستانهاي انبيا و رخـدادهاي عصـر پيـامبر اكـرم بيان نموده است.

 

کدام واژه قرآنی ناظر به جنگ نرم است؟

قرآن کریم به دلیل اهمیت فراوان این موضوع در آیات بسیاری بدان پرداخته است. البته در آیات قرآن وازه خاصی که به معنای دقیق جنگ نرم باشد وجود ندارد؛ اما کلمه "فتنه" ناظر به این نوع مبارزه است که اهمیت آن از جنگ نظامی بیشتر است؛ چنانکه قرآن کریم می فرماید" والفتنة اشد من القتل"

 

 

تقابل فتنه و قتل در آیه شریفه بیانگر خطرناک بودن تهاجم فرهنگی و جنگ نرم نسبت به جنگ های سخت است به ویژه در فتنه های اعتقادی و دینی که باورهای مردم با ترفندهای گوناگون شیطانی تضعیف می شود.

 

جنگ نرم در برابر جنگ سخت شامل هرگونه اقدام روانی و تبلیغات رسانه ای می شود که جامعه یا گروه هدف را نشانه یم گیرد و بون درگیری نظامی و گشوده شدن آتش رقیب را به انفعال یا شکست وا می دارد.

 

با تغییر در ذهنیت ها نوعی عینیت مجازی تولید می شود

قدرت نرم مفهوم جدیدی است که در دهه اخیر به وجود آمده است در این نوع قدرت مخاطب نه از روی اکراه بلکه با رضایتمندی به خواسته قدرتمند تن می دهد؛ در قدرت نرم بر ذهن ها سرمایه گذاری می شود و با تغییر در ذهنیت ها نوعی عینیت مجازی تولید می شود نوعی اثر یا تبلیغات متنوع رسانه ای که موجب حصول رعب ذهنی از امکانات دشمن یا ساختن تصویر اغراق آمیز از او می شود.

 

آتش افروزان جنگ نرم از نظر قرآن "شیطان، کافران، یهود و مشرکان و منافقان" هستند و شیوه ها و ابزارهای جنگ نرم هم طبق آیات "تمسخر و استهزاء" "تضعیف رهبری با تهمت زدن به رهبر، تلاش در تحقیر کردن رهبر و تلاش برای گمره کردن رهبر" "شایعه پراکنی" "تفرقه افکنی" "تهدید و ارعاب با تهدید به تبعید و آوارگی، تهدید به قتل و مثله شدن و تهدید به زندان" "بکارگیری مکر و نیرنگ با فریب با نفرین و فریب با تحریف کلمات" "شبهه افکنی و ایجاد تردید با ایجاد تردید در نبوت و ایجاد تردید در وحیانی بودن قرآن"  "مذهب علیه مذهب" و "تضعیف روحیه" است.

 

 

تمسخر و استهزاء از مهمترین عملیات روانی دشمن است که از ابتدای مبارزه حق و باطل بوده است.تمسخر موجب تضعیف روحیه شخص یا گروه می شود و چنانچه افراد ضعیف باشند آنان را از ادامه راه منحرف می کند. (توجه به آیه 140 سوره نساء و 65 توبه)

 

دشمنان همواره رهبری جامعه اسلامی را مورد حمله قرار داده اند

 

با توجه به نقش رهبری در جامعه، دشمنان همواره رهبری جامعه اسلامی را مورد حمله قرار داده اند.نمونه رهبری حق انبیاء و بعد از ختم نبوت، ائمه و در حال حاضر ولایت فقیه  است. افزودن بر کشتن پیامبران (آل عمران 21)همواره نبرد نرم با انبیاء و جانشینان آنان در طول تاریخ بوده است.

 

اهمیت رهبری تا آنجاست که قرآن وقتی مردم را در مورد ترک نمازجمعه سرزنش می کند خطاب به آنان می فرماید "و ترکوک قائما" یعنی زشتی کار آنان در این است که رهبری جامعه را ترک کرده و به دنبال مسائل دیگر می روند، نمی گوید نمازجمعه را ترک می کنند و ثواب آن را از دست می دهند.

 

 

راهكارهاي قرآني مقابله با نبرد رواني دشمن

توجه به تعالیم دین و رهبران آسمانی، بصیرت(یوسف ۱۰۸)، توجه به کارکرد خانواده(تحریم آیه ۶)، تقویت روحیه و افزایش نشاط(انفال ۶۵ و آل عمران ۱۳۹)، صبر و تقوی(۱۸۶آل عمران)، تقویت دانش دشمن شناسی(طه ۱۱۷)، احیای امر به معروف  نهی از منکر(۱۱۰ آل عمران)، توجه به عوامل وحدت بخش (پرهیز از تکفیر صاحبان فرقه های اسلامی(۹۴نساء)، توجه به حقوق اجتماعی دیگران و اطاعت از رهبری(۵۹نساء) امید به آینده(۳۳توبه)، تقویت بعد نظامی راهكارهاي قرآني مقابله با نبرد رواني دشمن است.

 

از ویژگی های قدرت نرم وابستگی آن به قدرت سخت است اگر نسبت به ارتقاء سطح قدرت سخت بی توجهی شود حفظ هویت دشوار خواهد بود( در آیه 61 سوره انفال به این موضوع اشاره شده است)

 

گردآورنده: طاهره بادامچی

 

پایان پیام/

کد خبر 467544

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha