به گزارش خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، درست سی سال قبل بود که به همت پاسداران کمیته انقلاب و کمک های مردمی محله تهرانسر صاحب مسجدی بزرگ شد که همواره مملو از جمعیت مردم مومن از گوشه و کنار این شهر بزرگ بود، مسجدالنبی(ص) محله تهرانسر که این روزها یعنی در طول ماه مبارک رمضان میزبان جمعیتی بالغ بر سه هزار نفر است و حتی به گفته حجت الاسلام «نظم ده» امام جماعت این مسجد در طول لیالی قدر پارک مجاور مسجد نیز از جمعیتی پر می شود که می خواهند مراسم احیا و قرآن به سر گرفتن را در جوار این مسجد بگذارنند و جمعیت به اندازه ای است که در واقع چاره ای جز این نمی ماند.
حجت الاسلام نظم ده در مورد فضا و مساحت مسجدالنبی(ص) محله تهرانسر می گوید: مسجد ما به لحاظ وسعت فضای مناسبی دارد، هم ظرفیت شبستان بالاست و هم فضای حیاط مسجد وسیع است که با توجه به این امکان فعالیت های فراوانی نیز پیش بینی شده است مانند کتابخانه و دارالقرآن که فضای جداگانه ای برای انجام این فعالیت ها داریم.
مسجد در شب های ماه مبارک رمضان تقریبا تمام وقت باز است
امام جماعت «مسجدالنبی(ص)» در ادامه می گوید: مسجد در طول ماه مبارک رمضان تقریبا تمام مدت شبانه روز باز است، بعد از اقامه نماز جماعت مغرب و عشا مسجد برنامه دارد، یک ساعتی در این میان درب مسجد را می بندیم و مجددا تا نزدیک ساعت 3 نیمه شب دعای ابوحمزه ثمالی قرائت می شود. در این بین نیز یک ساعتی مسجد تعطیل است تا مردم برای صرف سحری به منازل بروند و دوباره از نماز صبح درب مسجد تا طلوع آفتاب باز است.
حجت الاسلام نظم ده در مورد شرایط شبانه روزی شدن مساجد می گوید: از نظر من این اقدام خوبی است اما نیاز به شرایط ویژه ای دارد. هم توان مالی می خواهد و هم اینکه باید افرادی باشند تا برنامه ها و فعالیت های مسجد را اداره کنند؛ اما به نفسه اقدام پسندیده ای است، در نظر داشته باشیم که انسان ها در شرایط مختلف حالات روحی متفاوتی را دارند، گاهی اقبال به دین دارند، گاهی شرایط به گونه ای است که فرد دلش می خواد برود دعا بخواند، قرآن بخواند، طبیعتا مأمن و مکانی بهتر از مسجد برای این مساله نیست به ویژه در ماه مبارک رمضان.
امام جماعت مسجدالنبی(ص) تهرانسر در ادامه در مورد برنامه های شب های قدر در این مسجد گفت: در طول لیالی قدر بعد از اقامه نماز جماعت مغرب و عشا منبر و سخنرانی داریم، سپس برنامه قرائت یک جزء قرآن، قرائت دعای جوشن کبیر، مجددا مختصر برنامه سخنرانی و منبر، نوحه سرایی و در نهایت مراسم قرآن به سر گرفتن را خواهیم داشت.
پارک مجاور مسجد
او می گوید: مراسم لیالی قدر در مسجد ما با استقبال فراوانی مواجه می شود، با توجه به فضای مناسبی که در مسجد وجود دارد مردم از نقاط دور و نزدیک به مسجد می آیند و فضای داخلی مسجد پر می شود که با توجه به این مساله در پارک مجاور مسجد که مزار شهدای گمنام نیز در آنجا قرار دارد ویدئوپرژکتور قرار می دهیم و جمعیت فراوانی هم در پارک مستقر می شوند.
مسجدی موفق است که متناسب با کارکرد و هدف اصیل مسجد فعالیت کند
در ادامه اما نظر حجت الاسلام نظم ده را در مورد مسجد موفق و مسجد طراز اسلامی جویا شدیم. به اعتقاد این امام جماعت مسجدی مصداق بارز «طراز اسلامی» است که بتواند به وظایفی که برایش مقرر شده است عمل کند. او می گوید: مسجد محل بندگی خداست اما اسلام می خواهد مسلمین عالم باشند، بنابراین در مسجد باید علم به ویژه علم دینی ترویج پیدا کند.
وی با اشاره به آیه 18 سوره «توبه» (إِنَّمَا يَعْمُرُ مَسَاجِدَ اللّهِ مَنْ آمَنَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ وَأَقَامَ الصَّلاَةَ وَآتَى الزَّكَاةَ وَلَمْ يَخْشَ إِلاَّ اللّهَ فَعَسَى أُوْلَئِكَ أَن يَكُونُواْ مِنَ الْمُهْتَدِينَ ) می افزاید: این آیه مصداقی از ویژگی های مسجدی ها و مسجد است، ضمن اینکه توجه داشته باشیم که مسجد محل بندگی خداست، اسلام می خواهد که مسلمین عالم باشند، در مسجد باید علم به ویژه علم دینی ترویج شود .
این امام جماعت با بیان اینکه مسجدی آباد است که حضور مومنان در آن بیشتر باشد، تصریح می کند: تعمیر و آبادانی مسجد به حضور مردم در مسجد بر می گردد، اگر این اتفاق بیفتد برنامه ها و فعالیت های متعددی در مسجد برگزار می شود و با جمعیت است که کارها پیش می رود. گاهی می بینیم که مسجدی فضای مناسب دارد اما از جمعیت خوبی برخوردار نیست.
نمایی از مراسم جماعت مسجدالنبی(ص) تهرانسر
حجت الاسلام نظم ده در ادامه به حضور طیف های مختلف مسجد اعم از نوجوانان، جوانان، افراد مسن در مسجدالنبی (ص) تهرانسر اشاره کرد و گفت: ما در مسجد مان میزبان طیف های مختلفی از مردم هستیم و متناسب با این حضور برنامه ریزی داریم.
او معتقد است برای نیل به این هدف یعنی فعالیت های مسجدی باید کادر مسجد اعم از امام جماعت به عنوان مدیر مسجد، هیات امنا، خادم مسجد ، همه و همه باید دست به دست دهند تا بتوانند فضای مسجد را برای حضور نمازگزاران آماده کنند. تاکید حجت الاسلام نظم ده بر اخلاق امام جماعت است که باید اخلاق خوبی داشته باشد تا بتواند به ویژه جوانان را به مسجد جذب کند.
امام جماعت مسجدالنبی(ص) با اشاره به حدیثی از امام حسن مجتبی(علیه السلام) در مورد مسجد گفت: حضرت در حدیثی فرموده اند: هر كه پیوسته به مسجد رود به یكى از این هشت فایده مى رسد:
1-نشانه اى استوار (فهم آیات الهى)
2ـ دوستى قابل استفاده
3- دانشى تازه
4ـ رحمتى مورد انتظار
5ـ سخنى كه به راه راستش كشد
6ـ یا سخنى كه او را از پستى برهاند
7ـ ترك گناهان به خاطر شرم از خدا
8ـ ترك گناهان به خاطر خوف از خدا
به اعتقاد حجت الاسلام نظم ده امام جماعت و هیات امنا باید به گونه ای برنامه ریزی داشته باشند که این هشت ویژگی برای نمازگزاران در مسجد فراهم شود.
نمایی از محفل قرآنی در مسجد النبی (ص) تهرانسر
مشکلات مالی در مساجد سد راهی برای پیشبرد فعالیت های مسجدی
امام جماعت مسجدالنبی(ص) تهرانسر در پاسخ به سوالی در مورد مشکلات و چالش های کنونی مساجد کشور می گوید: یکی از اصلی ترین مشکلات مساجد مسئله مالی است. اگر مسجدی توان مادی اش کم باشد امام جماعت در ارتقای برنامه های مسجد کمتر به موفقیت می رسد چراکه کارهای فرهنگی هزینه بر است و اگر دست امام جماعت خالی باشد نمی تواند این مسجد را گونه که می خواهد به اهداف متعالی برساند. بنابراین انتظار می رود که دولت نسبت به مسئله مسجد و مشکلات پیش رو توجه مضاعفی داشته باشد. البته کمک های مردمی را نمی توان نادیده گرفت اما صرفا هم نمی توان به این کمک ها اکتفا کرد.
حجت الاسلام نظم ده می افزاید: مسئله دیگر حضور مرتب و منظم امام جماعت در مسجد است. امام جماعت باید چند ویژگی داشته باشد تا بتواند موفق باشد. اولا باید به لحاظ علمی به روز باشد یعنی امام جماعت باید هم مسایل دینی را خوب بداند و هم شناخت لازم را از وضعیت علمی روز داشته باشد تا بتواند با مردم به ویژه جوانان ارتباط لازم را برقرار کند. این مسئله اهمیت بالایی دارد که امام جماعت بتواند در مسجد وقت بگذارد. متاسفانه ائمه جماعات گرفتاری هایی دارند که کمتر می توانند خارج از ساعات اقامه نماز به مسجد بیایند در حالی که امام جماعتی موفق است که وقت بیشتری را قبل و بعد از نماز برای مأمومین بگذارد. اگر امام جماعت به لحاظ مادی تامین باشد آن وقت می تواند کارها را خوب پیش ببرد.
وی در این راستا ادامه می دهد: البته ویژگی هایی دیگری نیز در شاکله شخصیتی امام جماعت باید وجود داشته باشد. از جمله اینکه به ظاهرش رسیدگی کند و مرتب باشد، گشاده رو بوده و سعه صدر داشته باشد و از سوی دیگر وابستگی حزبی نداشته باشد که صرفا نسبت به حضور یک قشر خاص در مسجد اقبال نشان دهد. رفتار امام جماعت باید پدرانه باشد. مردم شامل همه مدل آدم و سلیقه می شوند، امام جماعت نباید وابسته به گروه خاصی باشد بلکه باید بتواند با همه ارتباط برقرار کند.
گفتنی است «مسجد النبی»(ص) واقع در تهران سر، شهرک پاسداران، خیابان شهید طالبی، نبش 27 است.
پایان پیام/
نظر شما