خبرگزاری شبستان: دعای افتتاح دعایی است که محمد بن عثمان عمری از نایبان خاص امام زمان(ع) آن را نقل کرده است. شیعیان این دعا را در شبهای ماه رمضان میخوانند. مشتمل بر مضامین عالی خداشناسی است و عدهای از علما بر این دعا شرح نوشتهاند. فراز آخر این دعا به چند امر اشاره دارد: اظهار علاقه به دولت اسلامی در پرتو ظهور امام مهدی(عج)، بیان هدف حکومت اسلامی و وظیفه ما در قبال آن.
دعای افتتاح با حمد و ستایش الهی آغاز میشود و سپس به؛ انتخاب راه صحیح و تأیید الهی، رحمت و غضب حکیمانه الهی، لزوم خوف و رجاء، توفیق عبادت منتّی الهی بر بنده، گناه بنده و دوام فیض الهی، یادآوری نعمتهای خدا، بقای نعمتها به دست خدا و لزوم تفکر در نعمتهای خدا میپردازد. فقرات پایانی دعای افتتاح که بر آن بسیار تأکید شده، درباره اظهار علاقه نسبت به دولت اسلامی است که در پرتو ظهور حضرت ولی عصر(عج) برقرار می شود.
شرحی از فرازهای سی گانه دعای شریف افتتاح را از کتاب "شرح دعای شریف افتتاح" نوشته حجت الاسلام محسن قرائتی برای آگاهی از فیوضات این ماه مرور می کنیم.
فراز چهاردهم
الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي لا يُهْتَكُ حِجَابُهُ وَ لا يُغْلَقُ بَابُهُ وَ لا يُرَدُّ سَائِلُهُ وَ لا يُخَيَّبُ [يَخِيبُ] آمِلُهُ
سپاس خداى را كه پردهاش دريده نگردد،و در رحمتش بسته نشود، و پرسندهاش ردّ نگردد،و آرزومندش نوميد نشود.
نکته ها
واژه شناسان هتک را به معنی دریدن پوششی که مانع از ظاهر شدن عیب هاست معنی کرده اند. وقتی گفته می شود حجاب الهی مورد هتک قرار نمی گیرد به این معنی است که خداوند عیب و نقصی ندارد که با دریده شدن حجاب و پوشش آشکار شده و بر ملا گردد. در اصطلاح علم منطق این جمله "سالبه به انتفا موضوع" است. (الحمد لله الذی لا یهتک حجابه)
باب به معنای در است و در اینجا کنایه از راه ارتباطی است. در واقع این عبارت از دعای شریف افتتاح در پی بیان این نکته است که راه ارتباطی با خدا هیچ گاه بسته نیست و انسان هر گاه اراده کند می تواند با خدای چاره ساز ارتباط برقرار نماید. (و لا یغلق بابه)
یخیب مضارع باب تفعیل از فعل خاب، یخیب و به معنی محروم شدن از آن چه مورد امید بوده، است. خداوند آن که را با امید به درگاهش رو آورده باشد ناامید نمی کند. (و لا یخیب امله)
پیام ها
1- گمان نکنیم که اگر ما دستورات خدای حکیم را انجام ندهیم و او را نافرمانی کنیم، نسبت به او هتک حرمت کرده ایم. پرده حرمت الهی، هتک شدنی نیست. (لا یهتک حجابه)
2- هر چند بر اساس دستور و توصیه های قران کریم و اولیای الهی بعضی از زمان ها از اهمیت خاصی برای دعا و ارتباط با خدای متعال برخوردارند، اما یادمان باشد که راه ارتباط با خدا هیچگاه بسته نیست. پش چه بهتر که گاه و بیگاه سری به سجده بگذاریم و دست نیازی به درگاه الهی بلند کنیم. (و لا یغلق بابه)
3- خدای مهربان در قران کریم دستور داده که انسان ها از فضل الهی درخواست کنند و کریمی که خود، دیگران را به درخواست فراخوانده، دست رد به سینه کسی نمی زند. ( و لا یرد سائله)
4- واژه آمل اسم فاعل از کلمه امل است و بیشتر در مورد آرزوهایی به کار می رود که دست یافتن به آن ها بعید به نظر آید. در پیشگاه الهی همه چیز را باید طلب کرد حتی اگر رسیدن به آن بعید به نظر برسد. (و لا یخیب امله)
پایان پیام/
نظر شما