خبرگزاری شبستان: دعای افتتاح دعایی است که محمد بن عثمان عمری از نایبان خاص امام زمان(ع) آن را نقل کرده است. شیعیان این دعا را در شبهای ماه رمضان میخوانند. مشتمل بر مضامین عالی خداشناسی است و عدهای از علما بر این دعا شرح نوشتهاند. فراز آخر این دعا به چند امر اشاره دارد: اظهار علاقه به دولت اسلامی در پرتو ظهور امام مهدی(عج)، بیان هدف حکومت اسلامی و وظیفه ما در قبال آن.
دعای افتتاح با حمد و ستایش الهی آغاز میشود و سپس به؛ انتخاب راه صحیح و تأیید الهی، رحمت و غضب حکیمانه الهی، لزوم خوف و رجاء، توفیق عبادت منتّی الهی بر بنده، گناه بنده و دوام فیض الهی، یادآوری نعمتهای خدا، بقای نعمتها به دست خدا و لزوم تفکر در نعمتهای خدا میپردازد. فقرات پایانی دعای افتتاح که بر آن بسیار تأکید شده، درباره اظهار علاقه نسبت به دولت اسلامی است که در پرتو ظهور حضرت ولی عصر(عج) برقرار می شود.
شرحی از فرازهای سی گانه دعای شریف افتتاح را از کتاب "شرح دعای شریف افتتاح" نوشته حجت الاسلام محسن قرائتی برای آگاهی از فیوضات این ماه مرور می کنیم.
فراز پانزدهم
الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي يُؤْمِنُ الْخَائِفِينَ وَ يُنَجِّي [يُنْجِي] الصَّالِحِينَ [الصَّادِقِينَ] وَ يَرْفَعُ الْمُسْتَضْعَفِينَ وَ يَضَعُ الْمُسْتَكْبِرِينَ وَ يُهْلِكُ مُلُوكا وَ يَسْتَخْلِفُ آخَرِينَ
سپاس خداى را كه هراسندگان را ايمنى بخشد،و شايستگان را نجات دهد،و ناتوان شمردگان را به رفعت رساند،و متكبّران را به خاك اندازد و پادشاهانى را نابود نمايد، و ديگران را جانشين آنان سازد.
نکته ها
بررسی آیات و روایات نشانگر این موضوع است که خوف یکی از پر تاکید ترین آموزه های دینی است. اما پرسش اینجاست که اهل ایمان باید از چه چیز بترسند؟ آیا خدا ترس دارد؟
باید توجه داشت خوفی که در آموزه های دینی مورد تاکید قرار گرفته به معنای ترسی نیست که سبب دوری از ذات مقدس خدای متعال بشود چرا که خداوند رحمان و رحیم است. بلکه مقصود از خوف آن است که انسان ها به سبب عدالت خداوند و ترس از گرفتار شدن به عذاب او خود را به گناهان آلوده نکنند.
البته در برخی از آیات قران کریم نیز با صراحت بیان شده ک از چه چیز باید ترس داشت. به عنوان نمونه در آیه 46 سوره الرحمن چنین آمده است: و برای کسی که از مقام پرودگارش بترسد دو باغ بهشتی است.
در اینکه منظور از مقام رب چیست تفسیرهای متعددی بیان شده است که برخی از آنها از این قرارند: منظور مواقف قیامت است که انسان در این مقامات در پیشگاه خداوند برای حساب متوقف می شود. منظور علم خداوند و نظارت او نسبت به همه احوال انسان هاست.
رسیدن به امنیت یکی از پاداش های اهل خوف است مرور آیات و روایات به ما نشان می دهد که چنین افرادی به پاداش های دیگری نیز دست می یابند که یکی از آنها تسلط نهایی بر کره زمین است. قرآن کریم در این رابطه می فرماید: کافران به پیامبران خود گفتند: ما قطعا شما را از سرزمین خود بیرون خواهیم کرد مگر اینکه به آیین ما بازگردید، در این حال پروردگارشان به آنها وحی فرستاد که ما ظالمان را هلاک می کنیم و شما را بعد از آنان در زمین سکوت خواهیم داد.این موفقیت برای کسی است که از مقام من بترسد و از عذاب من بیمناک باشد.
خداوند صالحان را نجات می دهد: انسان های صالح چه ویژگی هایی دارند؟ در قران کریم در مورد ویژگی های صالحان آمده که از اهل کتاب جمعیتی هستند که قیام می کنند و پیوسته در اوقات شب آیات خدا را می خوانند در حالی که سجده می کنند. به خدا و روز دیگر ایمان می آورند امر به معروف و نهی از منکر می کنند و در انجام کارهای نیک پیشی می گیرند و آنها از صالحانند.
مستضعفین جمع اسم فاعل واژه ضعف است و چون به باب استفعال برده شده به معنای کسی است که علی رغم داشتن توانایی او را به ضعف کشانده اند و ضعیف دانسته اند.
یستخلف از کلمه خلف گرفته شده و به معنی جانشین شدن است در کنار آیات قران کریم از مرور تاریخ نیز روشن می شود که در دوره های گوناگون هر امتی جانشین امت دیگری شده و این طور نبوده است که امتی برای همیشه بر روی زمین حاکم شود.
از تمامی این آیات روشن می شود که پیوسته گروهی جانشین امت دیگری می شدند و به جای آنها روی زمین حکمرانی می کردند ولی آنچه مهم است این است که بر اساس آیه 55 سوره نور امتی که جانشین همه آنها می شود امتی است که ویژگی ایمان و عمل صالح را کنار هم دارند و بر پایه روایات ایشان امت حضرت مهدی (ع) هستند.
پیام ها
1- خداوند کسانی را که نسبت به ذات مقدس او یا نسبت به وعده هایش خوف داشته باشند در نهایت به آرامش می رساند. پس گناه نکنیم تا ثابت کرده باشیم که در پی امنیت حقیقی هستیم. (یومن الخائفین)
2- نجات از هلاکت با سخن و حرف به دست نمی آید بلکه باید در زمره شایستگان قرار بگیریم تا به نجابت برسیم. (و ینجی الصالحین)
3- برای رسیدن به نجات انجام یک یا چند کار شایسته کافی نیست؛ بلکه شایستگی و صلاحیت باید در وجود انسان نهادینه شود. (...الصالحین)
4- در همیشه بر یک پاشنه نمی چرخد! ممکن است ستمگران چند صباحی با اعمال قدرت انسان های شایسته را به ضعف بکشانند ولی اراده الهی بر آن تعلق گرفته که مستضعفان را بالا ببرد و مستکبران را پایین بیاورد.
پایان پیام/
نظر شما