خبرگزاری شبستان-گیلان: مسجد بالا و پائین شهر نمیشناسد مسلمانان از هر قشری تحصیل کرده، بیسواد، روشنفکر در هر جایی که سکونت داشته باشند باید مسجدی باشد تا در آن به عبادت بپردازند، در مسجد دلها به هم نزدیک میشود و انس و اخوت با مسجد است که پایههای حکومت اسلامی را تقویت میکند.
در شمال غرب شهر رشت منطقهایی واقع شده که قدیم الایام شالیزار بوده اما امروزه به گلسارشهرت دارد. گلسار منطقهایی مرفه نشین و به اصطلاح بالاشهر رشت است که دارای محبوبیت خاصی برای زندگی بین شهروندان رشتی به ویژه جوانان است علاوه بر جوانان،تمایل قشر مرفه نشین به زندگی در این منطقه سبب شده تا انبوه سازان نیز توجه خاصی به این منطقه داشته باشند ودر حال ساخت آپارتمانهایی لوکس با قیمتهای گزاف در این منطقه هستند که موجب گسترش جغرافیایی این منطقه و افزایش جمعیت آن شده است ولی متاسفانه باید گفت سرعت فعالیت انبوه سازان در منطقه گلسار رشت بسیار سریعتر از عملکرد نهادهای فرهنگی و مذهبی متولی احداث مسجد بوده است.
شهرک گلسار رشت شامل خیابان اصلی گلسار، بلوار سمیه، بلوار توحید، بلوار گیلان، بلوار نماز و بلوار دیلمان و خیابان معین است. این منطقه دارای 80 هزار نفر جمعیت است که در آپارتمانهای لوکس سکونت دارند و به موازات این گسترش باید احداث اماکن مذهبی به ویژه مساجد نیز گسترش یابد زیرا تجمع این تعداد جمعیت در یک منطقه مرفه نیازمند برنامههای خاص، به ویژه، برنامههای مذهبی است در حالیکه این منطقه به جز مسجد عمار یاسر که در بلوار دیلمان در حال ساخت است تنها یک مسجد دارد. مسجد امام رضا(علیه السلام) گلسار که در بلوار دیلمان غربی واقع است. این مسجد مرکز فعالیتهای مذهبی و فرهنگی گلسار است.
باید به این نکته توجه داشت که نباید نگاهمان را در اجرای برنامههای مذهبی فقط به مناطق حاشیه نشین و کم برخوردار معطوف کنیم زیرا مناطق مرفه نیز به نوبه در معرض انواع مختلف تهاجمات فرهنگی هستند و شدت برخی هجمهها در این مناطق بیشتر از سایر مناطق است و اجرای برنامه های مذهبی در آن ضرورت بیشتری دارد و باید بدان اهتمام ورزید. و این درحالی است که این منطقه با کمبود مسجد مواجه است و در محدوده آن بیش از سه مسجد وجود ندارد، مسجدی در روستای پستک گلسار، مسجد امام رضا(علیه السلام) و مسجد عمار یاسر در بلوار دیلمان شهرک بهشتی که با وجود نیمه کاره بودن اما نمازهای یومیه در آن به جماعت اقامه می شود و این نشانه علاقه مردم به سمت این اماکن مقدس است و بلوار گیلان که متاسفانه مسجدی در آن بنا نشده است.
با توجه به جمعیت 80 هزار نفری گلسار وجود این مساجد جوابگوی مردم منطقه نیست و صدای اذان به گوش مردم نمیرسد و مردم از این نعمت الهی بیبهره اند. شاید به اشتباه در برخی اذهان این تصور نقش بسته باشد که اقشار مرفه انس چندانی با مسجد نداشته و علاقهای به حضور در مسجد و انجام مراسم عبادی ندارد اما نگاهی به حضور جوانان این منطقه در مراسم عزاداری امام حسین(علیه السلام) در تکایا و حسینیههای خودجوش و خودساخته بیانگر شور و علاقه مردم گلسار رشت به داشتن مامن و مکانی برای انجام فعالیتهای مذهبی و عبادی است. حضور جوانان و سکنه گلسار رشت در مراسم ماه محرم حسینیه شاهد و ایثار گلسار چنان برجسته است که مانند آن در هیچ جای شهر رشت یافت نمیشود. این حسینیه از ابتدای ماه محرم تا پایان ماه صفر به مدت 60 روز مراسم عزاداری دارد و جالب اینکه در تمام این مدت، مراسم عزاداری با استقبال مردم مواجه میشود.
شاید نگاهی اجمالی به وضعیت اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی منطقه گلسار این اندیشه را به ذهن متبادر کند که علاقه چندانی به فعالیت های مذهبی و فرهنگی در این منطقه وجود ندارد اما نباید از نظر دور داشت که علت بسیاری از ناهنجاریهای اجتماعی که در مناطقی مشابه گلسار رشت مشاهده می شود کم کاری متولیان فرهنگ و مذهب در ساخت مسجد و عدم جدی گرفتن امر تبلیغ دینی بوده است.
بنا به گفته حجت الاسلام تقی قرائتی، مدیر موسسه مسجد باید به ازای هر 250 نفر یک مسجد در کشور احداث شود که در حال حاضر به ازای هر سه هزار نفر در کشور مسجد احداث می شود حال این رقم را با منطقه گلسار با 80 هزار نفر جمعیت در نظر بگیرید که باید حداقل 20 مسجد در آن احداث شود و این را مقایسه کنید با یک مسجد؟؟
خیرین مسجدساز را به محلات فاقد مسجد پیوند دهیم
محمدعلی ثابت قدم، شهردار رشت در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت، با اشاره به جانمایی مساجد شهر رشت اظهارکرد: در برخی از محلات بیش از یک مسجد وجود دارد و در برخی محلات علاوه بر نبود مسجد حتی یک حسینیه هم وجود ندارد.
وی با اشاره به توسعه فیزیکی و کاربری مساجد در مناطق فاقد مسجد اظهار کرد:در گام نخست باید مکانهایی را به ویژه در مراکز محلات با کاربری مشخص با کمک خیران مسجد ساز به شهرداری متصل کنیم.
ثابت قدم تاکید کرد: باید خیرین مسجدساز را به محلات فاقد مسجد پیوند دهیم تا با احداث مسجد در محلات، فعالیتها، مسجد محور برگزار شوند.
وی با بیان اینکه میانگین جمعیت محلات بین 10 تا 13 هزار نفر است اذعان کرد: نباید مسجد را صرفا مکانی برای انجام اعمال عبادی بدانیم بلکه باید این بستر را فراهم کنیم که مساجد پایگاههای فرهنگی محله باشند.
شهردار رشت اتصال مذهب و دین با زندگی روزمره مردم را یک ضرورت دانست و گفت: باید یک حرکت نرم افزاری را با نگاه جلوگیری از تهاجم فرهنگی از بعد آموزشی در سنین مختلف ترویج دهیم.
وی اظهارکرد: باید توزیع مساجد به نسبت جمعیت و پیشنیازهای فرهنگی و شعاع دسترسی به گونهایی شود که تقریبا تمام شهر را پوشش دهد.
ثابت قدم با بیان اینکه در منطقه گلسار با هشتاد هزار نفر جمعیت کمبود مسجد داریم اذعان کرد: گستره این منطقه وسیع است و باید مساجد در این محل احداث شود تا صدای اذان به گوش همگان برسد.
وی به مکان یابی مساجد شهر رشت اشاره کرد و افزود: کارهای کارشناسانه این طرح انجام شده است و بعد از شناسایی زمین مورد نظر، با کمک خیرین مسجد ساز شروع به احداث مسجد میکنیم.
فضای موجود جامعه باید از فضای مسجد پر باشد
موسوی روزان عضو شورای شهر رشت نیز با بیان اینکه باید نقش مساجد را در جامعه پررنگ کنیم افزود: باید همه محلات شهر رشت به مسجد مجهز شوند تا جوانان به سمت این اماکن مقدس هدایت شوند.
وی با بیان اینکه در اجرای برنامههای فرهنگی و مذهبی نباید تمرکزمان فقط به مناطق محروم و آسیب دیده باشد اذعان کرد: مناطق برخوردار به اصطلاح بالای شهر نیز نیازمند برنامههای مذهبی هستند زیرا تهاجم فرهنگی به گونهایی دیگر در این مناطق رخ می نمایاند.
این عضو شورا با بیان اینکه جمعیت بسیاری در منطقه گلسار رشت ساکن هستند افزود: این منطقه به لحاظ فرهنگی و تحصیلات از سطح بالایی برخوردار است و این قشر به عنوان فرد مسلمان و شهروند جامعه نیازمند برنامههای مذهبی و فعالیتهای مسجد محور است.
وی با بیان اینکه در مرکز گلسار رشت فقط یک مسجد به نام امام رضا(علیه السلام) وجود دارد افزود: در بلوار گیلان این منطقه مسجدی وجود ندارد و همین بلوار گیلان نیازمند حداقل 2 مسجد است.
موسوی روزان با تاکید بر اینکه فضای موجود جامعه باید از فضای مسجد پر باشد اذعان کرد: شهرداری تهران 400 مسجد در دست اقدام دارد و ما نیز باید در محلات مساجد را در فاصله کم از هم بسازیم.
وی با انتقاد از عدم احداث مساجد در منطقه گلسار خواستار احداث مسجد در این مکان شد و افزود: مسلمان با هر سطح تحصیلاتی باید به مساجد رفت و آمد کرده و آموزههای دینی را فراگیرد تا به جامعه تراز اسلامی دست یابیم.
بنای اسلام با احداث مساجد شکل گرفت و این مساجد بودند که در صدر اسلام پایگاههای فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، مذهبی و اقتصادی محسوب میشدندو تمام فعالیتها با محور مساجد شکل میگرفت. امروزه این اماکن مقدس به مراتب تاثیرگذاری بیشتری دارد و دشمنان اسلام نیز به اهمیت مساجد پی بردهاند و این اماکن مقدس را هدف گرفتهاند.
امروزه ما موظفیم با احداث مساجد مردم را سمت این اماکن مقدس سوق دهیم و کارکردهای آن را احیا کنیم. باید توجه داشته باشیم که مصون ماندن مردم به ویژه جوانان از گزند توطئههای دشمن نیازمند ورود آنان به مساجد است تا در برابر انواع هجمهها واکسینه شوند.
پایان پیام/
نظر شما