لالایی های مادرانه و کارآواها ریشه در فرهنگ دینی دارند

خبرگزاری شبستان: گردآورنده و پژوهشگر مجموعه «آوازهای زنان قشقایی» گفت: این مجموعه فاخر به لالایی ها و کارآوا ها و مقام های موسیقیایی می پردازد که ریشه در باورهای دینی دارند و به هیچ وجه در قالب موسیقی غنایی نمی گنجند.

دامون  شش بلوکی، نوازنده و پژوهشگر موسیقی درباره گردآوری و ضبط «آوازهای زنان قشقایی» به خبرنگار فرهنگی شبستان گفت: مجموعه «آوازهای زنان قشقایی» پژوهش گردآوری و ضبط و متن موسیقی ها، آوازهای زنان قشقایی است، در واقع ر رابطه با موسیقی های زنان و مادران ایل قشقایی است.

 

این پژوهشگر موسیقی نواحی درباره نقش و جایگاه زنان در موسیقی جامعه ایلی و عشایری اظهار داشت: نقش زن در موسیقی جامعه ایلی و عشایری بسیار گسترده تر از دیگر جوامع خصوصا جوامع شهری است، این گستردگی را هم در بعد آفرینش و هم در بعد اجرایی در موقعیت ها و کاردان های موسیقیایی این جامعه می توان مشاهده کرد، در جامعه ایلی که غیرمصرفی ترین و نیز مولدترین جوامع است با کثرت و تنوع انواع کار در شبانه روز و نقش پررنگ زن در این کارها، بخش اعظم موسیقی کار مربوط به زنان است. ردپای بداهه در موسیقی زنانه این را از لالایی ها و نوازش های کودکان تا موسیقی مربوط به بسیاری از کارهای روزمره و مراسم سور و سوگ می توان مشاهده نمود در ایل قشقایی برای حضور زنان در موسیقی فضای عمومی معتدل تر و نگاه عمومی روشن تری نسبت به جوامع عشیره ای دیگر وجود دارد و حضور جدی و رسمی زنان در یکی از کاردان های اصلی موسیقی قشقایی (ساربانی یا دارقالار) جایگاه رسمی موسیقی زنان را پررنگ تر نموده است.

 

وی خاطر نشان کرد: در مجموعه «آوازهای زنان قشقایی» نمونه هایی از لالایی، مقام های مربوط به کاردان ساربانی، سوگ و آوازی را با برداشت از کاردان عاشقلر و دیگر مقام های آوازی عمومی رایج در ایل با اجرای تعدادی از خوانندگان مشهور سده معاصر دارقا ماه پرویز، آفتاب، زینت، حاوا و پروین بهمنی می شنوید.

 

دامون شش بلوکی یادآور شد: این آواها مربوط به اجراهای این بانوان ایل در دهه های گذشته است که از منابع صوتی، ریل های رادیویی آرشیوی و صفحه های قدیمی و ضبط های عمومی قدیمی برداشت شده و سپس با پالایش حرفه ای و دیجیتالی صوتی همراه کتابچه ای منشر شده است، در این کتابچه به طور دقیق به رپرتوارهای موسیقی مربوط به زنان و دیگر رپرتوارهایی که زنان از آنها استفاده می کنند پرداخته شده است.

 

این پژوهشگر موسیقی نواحی همچنین گفت: این مجموعه از آرشیوهای شخصی و منابع اصلی صوتی استخراج شده است.در این مجموعه از نمونه ها و مقام هایی استفاده شده است  که خواننده در آن مقام صاحب سبک بوده است مثل رپرتوار ساربانی که خیلی از زنان راوی ساربانی هستند.

 

این هنرمند درباره اهداف گردآوری  و پژوهش این مجموعه فاخر موسیقی نواحی کشور اظهار داشت: یکی از اهداف این پژوهش این است که غیر از ثبت و ضبط موسیقی فاخر مناطق ایلی به این موسیقی که ریشه در تاریخ کشور دارد و فراتر از موسیقی به عنوان نیایش کاربرد داشته است بپردازد، در لالایی های مادرانه که راز و نیاز مادر با خدای خود است، هیچ جنبه ای موسیقی غنایی وجود ندارد، لالایی را همه مادران می خوانند.

 

وی افزود: بخش اعظم آنچه که در روایت موسیقی زنان قشقایی به آن پرداخته شده است موسیقی کار یا کار آواست، موسیقی هایی که در زمان قالیبافی، شیردوشی  خوانده شده است، کار یکی از عبادات در اسلام است، آوا کار در جامعه ای که مولد است به نوعی عبادات است که کار را تسهیل می کند و به هیچ عنوان  موسیقی غنایی نیست، این موسیقی، موسیقی فاخر است و نمی تواند حالات منفی را در انسان ایجاد کند. در جامعه عشایری لالایی های مادرانه برای ترویج فرهنگ دینی است و مادر از خدا و ائمه  برای آینده نیک کودک مدد می خواهد و در واقع در این اشعار باور دینی کودک شکل می گیرد.

 

دامون شش بلوکی گفت: کارهای فنی مجموعه «آوازهای زنان قشقایی» در مرکز گسترش موسیقی ایرانی در کشور فرانسه انجام  شده است.در این مرکز تعدادی از کارشناسان موسیقی اقوام و اساتید موزیکولوژی فعالیت می کنند که با همکاری و همت آنها این مجموعه به مرحله انتشار رسیده است.

 

پایان پیام/

 

 

کد خبر 471942

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha