خبرگزاری شبستان: مسجد نهاد هویت ساز جامعه اسلامی که مظهر پیوند دنیا با دین و عبادت و سیاست و جلوگاه پیوند دنیا با دین و عبادت و سیاست و جلوگاه پیوند امام جامعه دینی و امت اسلامی است. درنگاه رهبر حکیم و عالیقدر انقلاب اسلامی، مسجد، خانه خدا و مردم ، خلوت انس با خدا و جلوت حشر با مردم، کانون ذکر و معراج معنوی و و عرصه علم و جهاد و تدبیر دنیوی است در سلسله گزارش هایی بناداریم جایگاه مسجد در قران کریم، نگاه معصومین(ع) به مسجد،مسجد سیره معصومین(ع)، مسجد در اندیشه امام خمینی(ره)، مسجد در کلام ولایت، علما، و در اندیشه و سیره شهدا را تقدیم حضورتان کنیم. گزارش اول بررسی جایگاه و اهمیت مسجد در قرآن کریم است.
اهمیت و جایگاه مساجد
"ولولا دفاع الله الناس بعضهم ببعض لهدمت صوامع وبيع وصلوات ومساجد يذكر فيها اسم الله كثيرا ولينصرن الله من ينصره إن الله لقوي عزيز"
"اگر خداوند بعضي از مردم را به وسيله بعضي ديگر دفع نميكرد ديرها و كليساها و معابد يهود و نصارا و مساجدي كه نام خدا در آن بسيار برده ميشود ويران ميگرديد. خداوند كساني را كه ياري او ميكنند (و از آيينش دفاع مينمايند) ياري ميكند، خداوند قوي و شكست ناپذير است."
نکات تفسیری:
-برای حفظ مراکز دینی، گاهی باید خون داد
- آنچه مهم است، دفاع از حریم مساجد است، خواه با جنگ باشد و خواه با قلم و بیان و با برنامه های دیگر
- مهم ترین برنامه دشمن، نابودی مراکز دینی بیدار کننده است
- نام عبادتگاه مهم نیست، کفار و متجاوزین با یاد خدا و راه او به هر شکل و در هرکجا که باشند مخالفند،
- یاد خدا هدف اصلی و روح اعمال در مراکز دینی است
- مساجدی در مورد ستایش قرآن است که در آنها از خداوند بسیار یاد شود و به حداقل اکتفا نشود.
چگونگی بر خورد با مسجد
یا بنی ادم خذوا زینتکم عندکل مسجد و کلوا و اشربوا و لا تسرفواانه لا یحب المسرفین:(ای فرزندان آدم زینت و آراستگی خود را در نزد هرمسجدی اتخاذ کنید، و بخورید
نکات تفسیری
- قران به مال و فرزند« زینت» گفته است بنابراین ممکن است آیه بیانگر این باشد که مال و فرزند خود را هنگام رفتن به مسجد به همراه داشته باشید تا با مال به حل مشکلات اقتصادی مسلمین بپردازند و یا حضور فرزند در مساجد و جماعات، مشکلات تربیتی نسل آینده را حل کنید.
- در روایات، امام جماعت عادل، آراستگی ظاهر، عطر زدن، و لباس زییا پوشیدن به هنگام نماز، بلند کردن دستان به هنگام رکوع و سجود در نماز، شرکت در نماز عید و نماز جمعه از جمله مصادیق زینت شمرده شده اند.
امام مجتبی(ع) به هنگام نماز و حضور در مسجد، بهترین لباس خود را می پوشید و می فرمود: خداوند زیباست و زیبایی را دوست دارد و من لباس زیبای خود را برای پروردگارم می پوشم و آنگاه این آیه را تلاوت می فرمودند:« ان الله جمیل یحب الجمال فاتجمل لربی».
-خداوند زیبایی و زینت را دوست دارد و گرنه به آن امر نمی فرمود. چنان که اسلام، آیین فطری است و انسان نیز فطرتا از زینت لذت می برد. با زینت به مسجد رفتن، احترامی است به بندگان خدا، به عبادت خدا و همچنین سبب ایجاد جاذبه و ترغیب عملی دیگران به آمدن در آنجاست.
ویژگی متولیان مسجد
«إِنَّمَا یَعْمُرُ مَسَاجِدَ اللّهِ مَنْ آمَنَ بِاللّهِ وَالْیَوْمِ الآخِرِ وَأَقَامَ الصَّلاَةَ وَآتَى الزَّكَاةَ وَلَمْ یَخْشَ إِلاَّ اللّهَ فَعَسَى أُوْلَـئِكَ أَن یَكُونُواْ مِنَ الْمُهْتَدِینَ» (التوبة - آیه 18 ) ؛ مساجد خدا را تنها کسانی آباد می کنند که به خدا و روز قیامت ایمان دارند و نماز برپا می کنند و زکات می دهند و جز از خدا نترسیده اند. امید است آنان از هدایت یافتگان باشند.
نکات تفسیری
1- تولیت و تعمیر مسجد دارای شرایط است:
الف- از جهت اعتقادی، ایمان به مبدا و معاد
ب- ازنظر عملی، برپاداشتن نماز و پرداخت زکات
ج- از جهت روحی، شجاعت و نفوذپذیری
2- وظیفه متولیان مساجد و تعمیر کنندگان آنها رسیدگی به محرومان است
3- ایمان از عمل جدا نیست و مسجد از انقلاب جدا نیست
4- با وجود ایمان، عمل صالح، نماز، زکات، شجاعت بازهم مغرور نشدیم، هنوز خطر انحراف وجود دارد.
برگرفته از کتاب شبستان، مرکز مطالعات و پژوهش های مرکز رسیدگی به امور مساجد
ادامه دارد..
نظر شما