به گزارش خبرگزاری شبستان، روزنامه حریت ترکیه در گزارشی نوشت: توافق هسته ای که بین شش قدرت جهان و ایران در اوایل این ماه به امضا رسید، می تواند مخمصه ای برای آنکارا باشد. از یک طرف، جمهوری اسلامی کشور همسایه ای است که فرصت های گسترده اقتصادی و انرژی را ارئه می دهد. از سوی دیگر، می تواند منافع منطقه ای ترکیه را تهدید کند. تحریم های ضد ایرانی به ترکیه اجازه داده بود تا آزادانه در منطقه جولان دهد همزمان، ترکیه با داشتن رقیای کمتری آزادانه با ایران تجارت می کرد.
«مولود چاوش اوغلو» وزیر خارجه ترکیه در نخستین اظهار نظر خود پس از توافق هسته ای ایران، آن را دارای «تاثیر مستقیم مثبت» برای این کشور دانست. با توجه به هجوم شرکت های اروپایی به بازار ایران، انتظار می رود دسترسی شرکت های ترک به منابع سرمایه گذاری ایران آسانتر باشد. «علی رضا بیگدلی» سفیر ایران در ترکیه، اعلام کرده است که این کشور آماده است تا فرصت های منحصر به فرد و بهتری را به ترکیه در مقایسه با غرب ارائه دهد. ترکیه در حال حاضر امیدوار است تجارت دوجانبه با ایران را از 14 میلیارد کنونی به 50 میلیارد دلار برساند. این رقم در سال گذشته 20 میلیارد دلار بود. ترکیه همچنین قصد دارد واردات نفت خود را از ایران افزایش دهد.
با این حال، ایران پر جنب و جوش از لحاظ اقتصادی، ممکن است روابط تجاری خود را به دیگر کشورها توسعه دهد و اولویت خود را برای سرمایه گذاران ترک نگاه ندارد. اقتصاد ترکیه در حال حاضر با توجه به کاهش بی ثباتی سیاسی و جنگ در کشور همسایه سوریه، به شدت وابسته به سرمایه گذاری خارجی است. تیتر یکی از روزنامه های ترکیه پس از توافق هسته ای این بود: «درب فرصت ها باز می شود اما غول های رقیب هم از راه می رسند»
علاوه بر این، یک ایران قوی از لحاظ سیاسی و نظامی، می تواند در منطقه بیش از پیش نفوذ داشته باشد و منافع منطقه ای ترکیه را به خطر اندازد. تنها چهار ماه پیش بود که «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه ایران را متهم به «تسلط» بر منطقه کرد. این در حالیست که ترکیه برخلاف ایران، مخالف ادامه حکومت بشار اسد در سوریه است.
«حسن روحانی» رئیس جمهور ایران هفته گذشته در تماس تلفنی خود با اردوغان تاکید کرد که آنکارا و تهران هم اکنون می تواند برای رسیدن به «یک راه حل برد-برد» در خاورمیانه با یکدیگر همکاری داشته باشند.
انتظار نمی رود ترکیه رویای گسترش نفوذ منطقه ای خود را کنار بگذارد و یا موضع خود را در قبال سوریه تغییر دهد.
ترکیه در یمن نیز اوضاع مناسبی ندارد و بر خلاف تهران، از اقدامات عربستان در این کشور حمایت کرده است.
در یمن، ترکیه اکنون بین دو قدرت منطقه ای (ایران و عربستان سعودی) گرفتار شده است.
با نزدیک شدن به زمان لغو تحریم های ایران پس از آغاز اجرای توافق هسته ای ، ترکیه زمان زیادی برای تصمیم گیری در اختیار ندارد. آنکارا اکنون چالش های بسیاری پیش رو دارد که اگر بخواهد سرمایه گذاری در بازار ایران را از دست ندهد، باید از سد این چالش ها عبور کند در غیر اینصورت رقبای بسیار زیادی از این کشور پیشی خواهند گرفت.
نظر شما