کم توجهی به امتحانات شفاهی موجب ایجاد وضعیت نامطلوب علمی حوزه شده است

خبرگزاری شبستان: آیت الله حسینی گفت:اجازه اجتهاد باید به کسانی داده شود که اولا در امتحان شفاهی، مکاسب، کفایه و رسایل را به خوبی و با تسلط بخوانند و بتوانند برای طلاب تدریس کنند،

خبرگزاری شبستان: در ادامه روند بررسی وضعیت علمی حوزه های علمیه خاصه سطوح عالی و دروس خارج فقه و اصول در این مجال، گفتگویی با آیت الله سیدحبیب الله حسینی، استاد درس خارج فقه حوزه علمیه استان تهران داشتم. وی از محضر درس حجج اسلام والمسلمین، سیدابوالفضل موسوی تبریزی، باقر مرندی و جواد خطیبی و آیات، احمد  پایانی، محسن دزوزانی و یدالله دوزدوزانی و آیات عظام، سیدحسین بروجردی، امام خمینی (ره)، سیدمحمدرضا گلپایگانی و سیدشهاب الدین مرعشی نجفی استفاده کرده و نماینده بسیاری از مراجع تقلید شیعه در تهران است.

 

طلبه پایه دهی که نتوانست یک سطر، عربی بخواند

آیت الله سیدحبیب الله حسینی، استاد درس خارج فقه و نماینده آیات عظام در تهران در گفتگو با خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان با بیان اینکه سابقا وضعیت حوزه های علمیه و طلاب بسیار بهتر بود و امروزه بسیار نامطلوب است، اظهار داشت: اینکه یک طلبه پایه 10 که در امتحانات کتبی موفق شده و مدرک دانش آموختگی دریافت کرد اما نتوانست یک سطر از کتاب «خلاف» شیخ طوسی را به درستی بخواند، موید این واقعیت نگران کننده است.

 

وی اضافه کرد: یکی از آسیب هایی که موجب ایجاد وضعیت نامطلوب علمی حوزه های علمیه شده کم توجهی به امتحان شفاهی است. طلاب با دسترسی به کتب تستی و خلاصه های متون درسی خود را برای حضور در امتحانات کتبی حاضر می کنند و به این شکل، معلومات و علمشان، عمق نمی یابد.

 

آیت الله حسینی با تاکید بر برگزاری امتحانات شفاهی و اینکه منکر اهمیت برگزاری امتحانات کسی نیست، تصریح کرد: مطمئنا به دلیل گسترش تعداد طلاب لازم است امتحانات کتبی برگزار شود اما شرط اصلی و ضروری برای دانش آموختگی به طلاب، موفقیت در امتحانات شفاهی باشد.

 

کم توجهی به امتحان شفاهی، مصیبت بزرگی است

استاد درس خارج فقه با اشاره به اینکه کم توجهی به امتحانات شفاهی، مصیبت بزرگی برای حوزه های علمیه است، گفت: بنده چند سال پیش با وجود اینکه درس خارج می گفتم در امتحان شفاهی کفایه و مکاسب در محضر مرحوم آیت الله سیدابراهیم دروازه ای شرکت کرده و الحمدالله موفق بودم.

 

وی ادامه داد: در گذشته یکی از شرایط صدور اجازه اجتهاد، موفقیت طلبه در امتحان شفاهی بود در حالی که امروزه چنین شرطی وجود ندارد.

 

شرایطِ مدرسِ درس خارج

آیت الله حسینی با بیان اینکه اجازه اجتهاد باید به کسانی داده شود که اولا در امتحان شفاهی، مکاسب، کفایه و رسایل را به خوبی و با تسلط بخوانند و بتوانند به طلاب تدریس کنند، ثانیا درس خارج را در سطح اعلی تدریس نمایند و ثالثا روایات را از کتب اربعه (تهذیب و استبصار شیخ طوسی، من لا یحضر الفقیه شیخ صدوق و اصول، فروع و روضه شیخ کلینی) بیان کند.

نماینده آیات عظام در تهران در پایان خاطرنشان کرد: مهمترین شرط تدریس درس خارج ( و البته سطوح) تخلق به اخلاق و تأدب به آداب الهی است همچنان که امام حسن عسگری (ع) فقیه را شخصی معرفی می کند که اهل تقوا، مطیع امر مولا و تارک دنیا باشد: «فَأمّا مَن كانَ مِن الفُقَهاءِ صائنا لنفسِهِ حافِظا لِدينِهِ مُخالِفا على هَواهُ مُطِيعا لأمرِ مَولاهُ فلِلعَوامِّ أن يُقَلِّدُوهُ ، وذلكَ لا يكونُ إلّا بَعضَ فُقَهاءِ الشِّيعَةِ لا جَميعَهُم».

 

کد خبر 478503

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha