اقتصاد روستایی نیازمند تنوع سازي/بازارهای محلی نماد بارز کشف تفاوت‌های فرهنگی

خبرگزاری شبستان: اقتصاد روستایی در دنیای کنونی که با ورود کالاهای چینی دچار رکود شده نیازمند متنوع سازي است که یکی از عوامل رونق این اقتصاد، بازارهای محلی است که مکانی برای رفع نیازهاي اقتصادي اقشار مختلف مردم به ویژه روستاییان است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از ماسال، بازارهای هفتگی گیلان، پا برجاترین نوع بازارهای دوره‌ای است که در ایران مشاهده می‌شود و گردشگران زیادی برای حضور در این بازارها به شهرها و روستاهای مختلف گیلان سفر می‌کنند.

 

بازارهای متنوع محلی استان گیلان یکی از جاذبه‌های گردشگری مهمی است که از مراکز پررونق استان محسوب می‌شود و در ایام تعطیلات از جنب و جوش زیادی برخوردار است. از موارد مورد توجه بازارهای هفتگی نقش زنان محلی است که محصولات دامی و غذایی را در این بازارها بفروش می‌رسانند.

 

بازارهای محلی از قدیم در مناطق مختلف گیلان رواج داشته و وجود آنها سبب ایجاد تحولاتی در زندگی اجتماعی و اقتصادی ساکنان مناطق مختلف به ویژه نواحی روستایی بوده است.

بازارهای هفتگی و محلی یکی از پدیده‌های اقتصادی است که کارکردهای گوناگونی دارد که مهمترین آن کارکرد اقتصادی است. بازارهای محلی، مکانی برای رفع نیازهاي اقتصادي اقشار مختلف مردم به ویژه روستاییان است اما همین اقتصاد روستایی نیازمند متنوع سازي است.

 

بازار دام ماسال یکی از بازارهای قدیمی این شهرستان است که دامداران و روستاییان هرهفته روزهای شنبه برای فروش دام خود به این بازار می‌آیند، بازار دام یکی از جذاب‌ترین بخش‌های بازار هفتگی و محلی ماسال به شمار می‌رود که به دلیل تنوع دام در این مکان برای گردشگران و مسافران از جذابیت خاصی برخوردار است.

 

بازارهای محلی از عمده‌ترین عوامل توانمندی و ارتقا وضعیت معیشتی و اقتصادی خانوارهای روستایی

محمود الخاص‌پور، رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ماسال در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در ماسال اظهار کرد: هدف عمده یک گردشگر از مسافرت و گردش در یک ناحیه یا منطقه جغرافیایی آشنایی با فرهنگ، آداب، رسوم، پوشش، تغذیه و همچنین احصاء و اندازه‌گیری تفاوت‌های یک منطقه یا ناحیه با سایر اماکن است.

 

وی با بیان اینکه بازارهای محلی شاید به جز کارکرد ذاتی خود یعنی داد و ستد عصاره و نماد بارز جست‌وجو و کشف تفاوت‌های فرهنگی باشد، افزود: نحوه زیستن، خوراک، پوشاک و گوناگونی فرهنگی از زبان گرفته تا غیره را می‌توان در بازارهای محلی مشاهده کرد یا سنجید.

 

رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ماسال گفت: بازارهای محلی به واسطه جذابیتی که در عرضه و فروش محصولات دارند از مهمترین اماکن جذب گردشگر محسوب می‌شوند.

 

الخاص‌پور تصریح کرد: کارکردهای بازارهای محلی به جز عرضه و فروش محصولات بومی آورد خانوارها و کمک به اقتصاد و معیشت خانواده‌ها، عرضه بلاواسطه محصولات کشاورزی، دامی، طیور اهلی، شکار، صنایع دستی و ... را در پی داشته و به خرید محصولات متنوع با قیمت متناسب همچنین ایجاد اشتغالی علی‌الخصوص به بانوان کمک شایانی می‌کند.

 

وی خاطرنشان کرد: در شهرستان ماسال علاوه بر بازار محصولات محلی روز شنبه که در شهر ماسال برگزار می‌شود در بخش شاندرمن و شهر شاندرمن روزهای پنج شنبه در کنار بازار هفتگی بازار عرضه محصولات محلی به صورت پررونق دایر می‌باشد.

 

رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ماسال با بیان اینکه عمده ترین فروشندگان محصولات در بازارهای محلی بانوان و زنان روستایی هستند، اظهار کرد: آنها حاصل دسترنج خود را برای عرضه و فروش به بازار منتقل می‌کنند.

 

قیمت محصولات بازارهای هفتگی برای خریداران مقرون به صرفه است

الخاص‌پور با بیان اینکه به دلیل تولید و عرضه محصولات به صورت مستقیم و حذف واسطه یا دلال در جریان مبادله کالا هم حاصل فروش محصول برای تولید کننده و هم قیمت محصول برای خریدار مقرون به صرفه است، افزود: بازارهای محلی یکی از عمده‌ترین عوامل توانمندی و ارتقا وضعیت معیشتی و اقتصادی خانوارهای روستایی است که در صورت تولید محصول باکیفیت و مناسب وضعیت اقتصادی خانوار خود را بهبود بخشند.

 

وی با اشاره به ورود محصولات چینی به بازار و نظارت بر آن، گفت: به صورت کلی اداره صنعت، معدن و تجارت و سازمان نظارت بر تعزیرات حکومتی با همکاری مجمع امور صنفی وظیفه نظارت بر امور بازار را عهده دار بوده و هیچ نهاد دیگری حق و مجوز مداخله مستقیم در امور بازار را دارا نیست.

 

رئیس میراث فرهنگی، گردشکری و صنایع دستی ماسال با بیان اینکه علت اصلی جایگزینی وسایل و مواد بومی و محلی با تولیدات محصولات خارجی علی الخصوص چینی در وهله اول به سیاست‌های اقتصادی یکی کشور، قدرت خرید مردم و نهایتا به قیمت تمام شده یک محصول مرتبط می‌شود، تصریح کرد: قدرت خرید پایین باعث تنزل خواسته و خرید کالای جانشین به جای کالای اصلی خواهد شد و قطعا قیمت بالای تمام شده یک محصول نه فروش آسان آن را در پی داشته و نه خریدار را متمایل به خرید می‌کند.

 

الخاص‌پور خاطرنشان کرد: در چندسال گذشته ارایه بسته‌های حمایتی دولت از جمله برگزاری کلاس‌های آموزش و ترویج صنایع دستی، پرداخت تسهیلات مشاغل خانگی به هنرمندان فعال، بیمه هنرمندان واقعی و شاغل صنایع دستی، صدور مجوزهای پشتیبان همه و همه در راستای حمایت از تولید محصولات بومی است که در صورت ممارست و تاکید بر این سیاست‌ها علاوه بر ایجاد اشتغال پایدار از مهاجرت روستاییان به شهرها، زاغه نشینی و مبارزه با بیکاری اقدامات مثبت و مناسبی انجام خواهدشد.

 

جمع آورری بازار محلی خرید و فروش دام به ضرر روستاییان

رحمان.م یکی از فروشندگان دام در شنبه بازار ماسال به خبرنگار شبستان گفت: طبق شنیده‌ها می‌خواهند بازار دام ماسال، شاندرمن، رضوانشهر، پونل و پره‌سر را به صورت تجمیع در شهر پونل برپا کنند.

وی با بیان اینکه در این صورت دامدار برای فروش دام خود باید از روستاهای ماسال دام را به پونل ببرد و هزینه پرداخت کند، افزود: این در صورتی است که معلوم نمی‌باشد آن دام در آنجا به فروش برسد یا خیر.

 

فروشنده دام شنبه بازار ماسال با بیان اینکه تولیدات دام به صورت بومی است و در راستای اقتصاد مقاومتی جای می‌گیرد، تصریح کرد: در صورت انتقال بازار دام به پونل قطعا به معیشت اقتصادی خانواده‌ها ضربه وارد می‌شود.

 

رحمان.م خاطرنشان کرد:برخی از مردم فقط چند گوسفند دارند و می‌خواهند به بازار بیاورند و قیمت بگیرند که اگر به صرفه بود بفروشند و معمولا به خاطر قیمت پایین برمی‌گردانند، حال اگر دام را به فروش نرسانند، ضرر هم خواهند کرد.

 

وی اظهار کرد: از مسئولان مربوطه درخواست دارم بازار دام ماسال و شاندرمن را به شهر دیگر انتقال ندهند زیرا قطعا به ضرر خانواده‌های روستایی تمام می‌شود.

 

تاثیر بازار دام  در افزایش معیشت اقتصادی خانوار روستایی

محمود قاسم‌نژاد، فرماندار ماسال در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان با بیان اینکه یک میدان عرضه دام در پونل توسط بخش خصوصی شکل گرفته است، افزود: تمام خریداران دام از استان و خارج از استان مانند گلستان، البرز و ... برای خرید دام به این منطقه می‌آیند.

 

وی با بیان اینکه یک دامدار در میدان دامی با چنین وسعتی و با ابعاد ملی که خریدار داشته باشد، بهتر و با قیمت بیشتر می‌تواند دام خود را به فروش برساند، افزود: برای دامداران روستایی که در کنار کشاورزی به پرورش دام مشغول هستند بازار دام می‌تواند در افزایش معیشت اقتصادی خانوار کمک کند.

فرماندار ماسال گفت: هدف ما از این طرح بیشتر مانور روی دام‌های بزرگ مانند اسب، گاو و گاومیش است.

 

قاسم‌نژاد با بیان اینکه ممنوعیت فروش گوسفند در بازار دام ماسال وجود ندارد، تصریح کرد: در این بین افرادی که به دنبال سود بیشتری هستند و به زبان محلی به آنها چوب‌دار می‌گویند، به دلیل اینکه بتوانند بر سر مال بزنند و دام را از کشاورز و دامدار ارزان‌تر بخرند چنین فضاسازی‌هایی می‌کنند که بازار عرضه دام به ضرر دامداران است.

 

وی خاطرنشان کرد: در محیط شهری که به طور سنتی به عنوان بازار عرضه دام است به دلیل آلودگی زیست محیطی، بیماری رایج بین دام و انسان و بوی نامطبوع باید به گونه‌ای رفتار شود که از عرضه دام در محیط شهری جلوگیری گردد.

 

فرماندار ماسال بوی نامطبوع، آلودگی زیست محیطی و بیماری بین دام و انسان را از عوامل عدم عرضه دام در شهر عنوان و اظهار کرد: محل عرضه دام واقع در پونل، محل نگهداری دام به صورت شبانه‌روزی است و با تجهیزات کامل در خدمت دامداران می‌باشد.

 

قاسم‌نژاد افزود: دامدار نباید فکر کند اگر دام خود را برای عرضه به آنجا برد و به فروش نرفت باید آن را برگرداند بلکه می‌تواند دام خود را در آنجا نگهداری کند و شبی یک هزار تومان به مسئول آنجا پرداخت کند.

 

 

 

 

کد خبر 478657

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha