به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان از جمله مذاکره کنندگان هسته ای جمهوری اسلامی ایران پس از به نتیجه رسیدن برجام همواره بر این نکته تاکید داشته که برنامه هسته ای ایران با اجرای برجام وارد مرحله تجاری سازی می شود. اما داستان این تجاری سازی چگونه خواهد بود؟
بنابراین گزارش، علی اکبر صالحی و معاون وی یعنی اصغر زارعان در این خصوص توضیحاتی ارایه داده اند.
علی اکبر صالحی با بیان این که در بعد فنی اطمینان می دهم که نگران فعالیت صلح آمیز هسته ای ما نباشید، گفت: البته دولت باید در بعد سرمایه گذاری کمک کند و برای این بخش اولویت قائل شود.
وی با اشاره به انعقاد قرارداد ساخت نیروگاه با روسیه و همچنین مذاکرات با چینی ها برای ساخت دو نیروگاه دیگر اظهار داشت: دولت باید در تامین مالی این پروژه ها قدم بردارد.
صالحی با اشاره به برخی دستاوردهای صنعت هسته ای، از برنامه سازمان انرژی اتمی برای راه اندازی بیمارستان بزرگ تخصصی هسته ای خبر داد و با اشاره به موافقت رییس جمهوری در این زمینه اظهار داشت: زمین احداث این بیمارستان هم تقریبا تامین شده و به زودی اقدامات اجرایی آن شروع می شود.
رییس سازمان انرژی اتمی با اشاره به استفاده بیش از یک میلیون نفر از بیماران کشور از رادیوداروهای تولید ایران، اظهار داشت: این در حالی است که در منطقه خاورمیانه کشور دیگری نمی تواند این کار را انجام دهد ولی ما صادر کننده رادیو دارو شدیم.
صالحی با اشاره به پروژه GNP گفت: بر اساس این برنامه تولید رادیوداروها در کشور استانداردسازی می شود، هر چند رادیوداروهای ایران هم اکنون نیز دارای استاندارد است اما با اجرای این برنامه این استانداردها مورد پذیرش بین المللی خواهد بود و عرضه کننده عمده رادیو دارو می شویم.
به گفته رییس سازمان انرژی اتمی، با به کار افتادن راکتور اراک، رادیوداروهای متنوعی تولید می شود و ایزوتوپ های مورد نیاز صنعت هم تولید خواهد شد.
صالحی افزود: طی هشت سال آینده وضعیت صنعتی ما رشد یافته و توجیه پذیر و در شرایطی خواهد بود که نسبت هزینه و فایده آن برقرار باشد.
وی درباره سانتریفیوژ های IR8 گفت: تست های مکانیکی این ماشین ها از سال 92 شروع شده و ما هنوز هم بر روی تست های مکانیکی کار می کنیم.
صالحی اظهار امیدواری کرد: ظرف یکسال آینده بتوانیم به این ماشین ها گاز اورانیوم تزریق کرده و آرام آرام زنجیره های میانی را دایر کنیم.
همچنین اصغر زارعان معاون سازمان انرژی اتمی با اشاره به موضوع تجاری سازی در صنعت هسته ای و دستور کار سازمان انرژی اتمی در این حوزه گفت: در نظر داریم از طریق فعالیت های صنعتی در حوزه های مختلف از جمله سلامت اثر بخش باشیم.
معاون سازمان انرژی اتمی گفت: در دهه فجر سال گذشته اولین نسل از سانتریفیوژ توبولار تحویل انستیتو پاستور داده شد و در سال 94 نیز نسل های دوم و سوم این ماشین به نام زونال و اولترا سانتریفیوژ را طراحی و به مرحله صنعتی رسانده ایم و تحویل وزارت بهداشت می دهیم.
زارعان با اشاره به تولیدات این صنعت در حوزه های تحقیق و توسعه ( R and D ) اظهارداشت: طراحی صنعتی ماشین های اولترا انجام شده و نیمه دوم سال 94 تحویل انستیتو پاستور می دهیم.
به گفته زارعان سفارش عملیات بومی سازی این دستگاه ها با دورهای مختلف را گرفته ایم که تبدیل به قرارداد شده است.
سانتریفیوژ توبولار از جمله تجهیزاتی است که جهت جداسازی فاز مایع (محلول) از فاز جامد همراه آن استفاده می شود.
این نوع سانتریفیوژ موارد مصرفی گسترده ای در صنایع دارویی و غذایی دارد و برای تولید صنعتی محصولات بیوتکنولوژی شامل داروهای نوترکیب و انواع واکسن به کار می رود.
این سانتریفیوژ در مراحل خالص سازی اولیه پروتئین های نوترکیب با خاصیت دارویی به عنوان مثال - در هاروست بایومس تخمیر داروهایی چون استرپتوکیناز و اینترفرون و در مرحله ترسیب اسیدی در تولید واکسین هپاتیت ب - کاربرد ویژه دارد.
برخی از انواع سانتریفیوژ جهت جداسازی ترکیبات خونی و برخی از آنها نیز در فاز گاز جهت جداسازی ایزوتوپ ها به کار می روند.
معاون سازمان انرژی اتمی در بخش دیگری از سخنانش با بیان این که نباید فراموش کرد در دوره های تحریم چگونه نیازهای خود را تامین کردیم، گفت: در حال حاضر ظرفیتی در سازمان ایجاد شده مبنی بر این که هر نیازی را داشته باشیم می توانیم تامین کنیم و ظرفیت ها همچنان باقی است.
وی با اشاره به توصیه رهبر معظم انقلاب مبنی بر اقتصاد مقاومتی و استفاده از ظرفیت های داخلی اظهار داشت: ما روز به روز ظرفیت هایمان را تقویت می کنیم تا بدون این که نیازی به خارج باشد نیازهای خود را در داخل کنیم.
معاون حفاظت و امنیت سازمان انرژی اتمی درباره تمهیدات ایران برای ورود به عرصه صادرات مواد هسته ای گفت: در حال حاضر 5 شرکت دانش بنیان در کشور ثبت کرده ایم که در حوزه داخلی و بین المللی مانند فروش مازاد آب سنگین فعالیت خواهند کرد. ما در عرصه بین المللی گام های بلندی برخواهیم داشت و با کشورهایی که خواستار تولیدات ما باشند وارد تعامل می شویم.
زارعان گفت: هم اکنون بحث بحث فروش مازاد آب سنگین مطرح است که در حال فراهم کردن زمینه های آن هستیم. همچنین برای آب دوتره مشتری پیدا شده است. به دلایل اقتصادی و سیاسی اگر بتوانیم صادرات خود را عملی کنیم حضورمان را در باشگاه دارندگان این مواد استراتژیک ثبت می کنیم. ما هم چنین در زمینه فروش مواد هسته ای 3.5 تا 5 درصد می توانیم فعالیت کنیم.
نظر شما