به گزارش خبرگزاری شبستان از همدان، وضعیت مدارس در مناطق محروم کشور بسیار نامناسب است و هنوز دانش آموزان در روستاهای کشور و استان همدان در گرما و سرما در کانتینرها درس می خوانند و کسی به این موضوعات توجه نمی کند.
چرا امروز باید آموزش و پرورش به گزارش عملکردی بپردازد که وضعیت تحصیلی خوبی در مناطق محروم و در روستاهای استان همدان وجود دارد؟
بسیاری از دانش آموزان روستاهای دور افتاده استان در مقاطع تحصیلی مختلف مدرسه ندارند و باید دانش آموزان با پای پیاده راهی را طی کنند تا دانش و سواد خود را افزایش دهند.
امروزه واقعیتی که نگران کننده است تفاوت بین دانش آموزان بالای شهر و پایین شهر است داشتن معلمان مجرب و مدارس شیک و مدارس هوشمند همه و همه از آن دانش آموزان بالای شهر است حال مسئولان آموزش و پروش به فکر آن نکرده اند که بسیاری از دانش آموزان برتر و مسئولان آینده کشور از همین مناطق محروم و پایین شهر برمی خیزند و باید در راستای داشتن یک مدرسه مطلوب برای این قشر از جامعه تدارک ببینند؟!.
اگر چه آموزش و پرورش برای برقراری عدالت آموزشی تلاش می کند و در این راستا گام برمی دارد و مسئولان این دستگاه معتقدند عدالت آموزشی یعنی ایجاد فرصت های برابر آموزشی برای تمام دانش آموزان اما برخی از اقدامات صورت گرفته موجب شده است که والدین و دانش آموزان اعتقاد داشته باشند فرصت تحصیل مطلوب و مورد انتظار برای عده ای خاص از دانش آموزان فراهم شده است.
موردی که مورد انتقاد برخی از والدین و دانش آموزان قرار گرفته است، توجه بیشتر به برخی مدارس دولتی و نوع نگاه به فعالیت مدارس خاص است که منجر به آن شده است که چگونگی تحصیل در مدارس تحت الشعاع قرار بگیرد.
مدارس دولتی معروف نسبت به مدارس دولتی دیگر دارای امکانات، تجهیزات و معلمان با سابقه است و به هیچ وجه نمی توان آن ها را با هم مقایسه کرد و دانش آموزانی که به دلیل دور بودن یا نداشتن آشنا قادر به ثبت نام در این مدارس نیستند از بسیاری از فرصت ها محروم می مانند.
باید کیفیت خدمات آموزشی در مدارس دولتی به خصوص مدارس روستایی و حاشیه شهر افزایش یابد تا دانش آموزان آن بتوانند از امکانات بهتری برای تحصیل خود استفاده کنند.
نامناسب بودن امکانات آموزشی در مدارس دولتی موجب تبعیض در آموزش همگانی می شود و آن را می توان یک بام و دو هوا دانست.
به همین منظور خبرنگار شبستان به سطح شهر رفته و از مردم درباره عدالت آموزشی سخن به میان آورده است که نظر خوانندگان را به این مهم جلب می کنیم.
نامناسب بودن فضای آموزشی در مدارس دولتی پایین شهر*
خانم غلامی یکی از مادران دانش آموز گفت: کوچک بودن فضای آموزشی، عدم توجه عمیق به دانش آموزان، نپرداختن به سطوح مختلف اجتماعی و اقتصادی دانش آموزان از معایب مدارس دولتی پایین شهر است.
وی اظهار داشت: مدارس پایین شهر از کمبود امکانات، عدم مکان مناسب و عدم توانمند بودن معلمان رنج می برد در حالی که معلمان خبره و مجرب و کارآمد در مدارس بالای شهر می باشند.
خانم مرادی یکی از والدین همدانی ضمن اینکه امروزه آموزش و پرورش به مدارس پایین شهر توجه خاصی کرده است، گفت: مدارس پایین شهر در مقایسه با مدارس بالای شهر از امکانات و تجهیزات مطلوبی برخورداند.
وی افزود: دانش آموزان مدارس مناطق پایین شهر هم می توانند از این نوع امکانات استفاده کرده و شاهد عدالت آموزشی در اینگونه مدارس باشیم.
مدارس خاص در مناطق بالای شهر واقع شده است
آقای نجفی پدر امیر حسین دانش آموز دوره ابتدایی می گوید: مدارس خاص در مناطق بالای شهر واقع شده و همچنین بهترین معلمان در اینگونه مدارس هستند و این در حالیست که افراد دارای تمکن مالی در این مدارس ثبت نام می کنند.
وی افزود: امکانات آموزشی اعم از هوشمند شدن تجهیزات و امکانات مطلوب در مدارس علامه حلی و فرزانگان واقع شده است که یانگونه مدارس هم در مناطق بالای شهر قرار دارند
استان همدان دارای دو هزار و 400 مدرسه است
مصطفی خزائی، معاون آموزش متوسطه آموزش و پرورش استان همدان به خبرنگار شبستان گفت: در حال حاضر استان همدان دارای دو هزار و 400 آموزشگاه و 26 هزار نفر دانش آموز می باشد که 90 درصد از دانش آموزان در مدارس دولتی و مابقی در مدارس غیردولتی به تحصیل می پردازند.
وی با بیان اینکه اکثر معلمان حاشیه شهر نیز مجرب و توانمند هستند، افزود: سازماندهی معلمان از طریق فرم مخصوص آنان که دارای ساز و کار قانونی است انجام می گیرد و تفکیکی بین کادر آموزشی در مدارس پایین و بالای شهر وجود ندارد.
وی با بیان اینکه سازماندهی نیروی انسانی براساس دستورالعمل خاص می باشد، بیان کرد: معلمان براساس امتیاز کسب شده سازماندهی شدند و دبیران مجرب که در مناطق محروم و روستاها مشغول به فعالیت می باشند در صورت عدم درخواست انتقالی در همان مکان سازماندهی می شوند.
وی در خصوص کادر مجرب آموزش و پرورش در مدارس حاشیه شهر و بالای شهر، تصریح کرد: این در حالیست که برخی از معدود مدارسیدارای حق انتخاب معلم می باشند و به این ترتیب هر دبیری براساس امتیاز خود می تواند واحد سازمانی مورد نظر را انتخاب کند.
تفاوتی مابین مدارس مختلف در راستای هوشمندسازی امکانات وجود ندارد*
خزائی در خصوص عدالت و امکانات آموزشی در مدارس بالای شهر، خاطرنشان کرد: واقع شدن مدارس خاص در مناطق مختلف شهر از اهمیت خاصی برخوردار نمی باشد زیرا با توجه به شرایط هر آموزشگاه دانش آموزان می توانند به این مدارس مراجعه کنند و برخی از دانش آموزان می توانند در مدارس نمونه دولتی، تیزهوشان و شاهد به تحصیل بپردازند و این درحالیست که دانش آمزوان روستائی و حاشیه شهر دارای سهمیه در مدارس نمونه دولتی و شبانه روزی می باشند.
معاون آموزش متوسطه آموزش و پرورش استان همدان با بیان اینکه تفاوتی مابین مدارس مختلف در راستای هوشمندسازی امکانات وجود ندارد، گفت: این در حالیست که هر آموزشگاه می تواند با مشارکت اولیاء و مربیان به مدارس هوشمند تبدیل شوند.
وی در خصوص نامناسب بودن فضای آموزشی مدارس دولتی پایین شهر، اظهار داشت: فضاهای آموزشی توسط اداره کل نوسازی صورت می گیرد و این اداره سرانه آموزشی خود را بیشتر به مناطق محروم اختصاص می دهد و به مدارس خاص به منظور مشارکت های مردمی سرانه تخصیص نمی یابد.
اداره کل آموزش و پرورش استان بیشترین اعتبار خود را به مناطق حاشیه شهر اختصاص می دهد*
معاون آموزش متوسطه آموزش و پرورش استان همدان در خصوص اختصاص اعتبار به مدارس حاشیه شهر، اظهار داشت: براساس عدالت آموزشی اداره کل آموزش و پرورش استان بیشترین اعتبار خود را به مناطق حاشیه شهر اختصاص می دهد و هزینه های جاری مدارس خاص از طریق مشارکت والدین تأمین می شود.
وی با اشاره به اینکه کم تجربگی و سابقه ای کم دلیل به عدم توان مندی نمی باشد، افزود: با توجه به اینکه مناطق کمتر توسعه یافته از مزایایی بیشتری برخوردارند، معلمان بیشتر علاقه مند به خدمت در مناطق محروم هستند.
خزائی بیان کرد: همچنی براساس تحقق عدالت آموزشی دبیران موظفند بخشی از ساعات خود را در مناطق محروم تدریس کنند
نظر شما