به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، جمهوری اسلامی ایران از زمانی که بحران جنگی دامن سوریه را گرفت همواره بر طبل یافتن راه حل سیاسی کوبیده و روزهای اول را به تنهایی برای رسیدن به این راه حل تلاش کرد تا این که امروز تمام جهان از این ایده ایران حمایت می کنند.
بنابراین گزارش در تازه ترین اظهارنظرات در این خصوص، استفان دمیستورا نماینده بان کی مون در سوریه با اشاره به این که دیگر وقتی برای کنفرانس ها و گفتگوهای طولانی جهت حل بحران 5 سوریه باقی نمانده گفتگوی میان کشورهای ایران و عربستان سعودی را تنها شرط خاتمه سریع بحران 5 ساله سوریه دانست.
استفان دمیستورا که همچون همتای سابق خود اخصر براهیمی در ماه های گذشته بر از سرگیری گفتگوهای صلح سوریه در چهارچوب اعلامیه ژنو 2 اصرار می ورزید، مرگ یک کودک سه ساله سوری در سواحل ترکیه را حاوی این پیام دانست که دیگر زمانی برای برگزاری کنفرانس های طولانی در مذاکرات سیاسی باقی نمانده و حل بحران سوریه به گفتگوهای واقعی نیازمند است.
نماینده بان کی مون در سوریه که برای گفتگو با رهبران کشورهای اروپایی به بلژیک سفر کرده است روز سه شنبه خطاب به خبرنگاران در بروکسل گفت زمان آن رسیده است که در دل مردم سوریه امیدی ملموس به آینده ایجاد شود.
وی گفتگوی میان ایران و عربستان سعودی را شرط اصلی خاتمه سریع بحران 5 ساله سوریه ذکر کرد وگفت در صورتی که این دوکشور با گفتگو بر سر این بحران به توافقی شبیه به توافق دهه 1970 هلسینکی دست پیدا کنند این بحران کمتر از یک ماه خاتمه پیدا خواهدکرد.
این در حالی است که «ابراهیم رحیم پور» معاون آسیا و اقیانوسیه وزارت امور خارجه کشورمان با «ایگور مارگولوف» و «گریگوری کاراسین» معاونان وزیر امور خارجه روسیه دیدار و دو طرف در باره سوریه و مسایل بین المللی گفت و گو کردند.
ایران و روسیه در بسیاری از مسایل بین المللی به ویژه مساله سوریه مواضع مشترک دارند و بر حل این مسایل بدون مداخله خارجی و توسط نیروهای داخلی تاکید می کنند.
به همین منظور مقام های دو کشور به طور منظم در باره مسایل منطقه ای و بین المللی رایزنی می کنند.
آخرین گفت وگوهای دو کشور روز دوشنبه توسط «میخائیل بوگدانف» معاون وزیر امور خارجه روسیه و نماینده رئیس جمهوری این کشور در امور خاورمیانه و «حسین امیرعبداللهیان» معاون وزیر امور خارجه کشورمان صورت گرفت.
دو طرف در گفت و گویی تلفنی درباره آخرین تحولات منطقه از جمله سوریه و یمن تبادل نظر کردند.
در این تماس تلفنی ضمن تبادل نظر درباره آخرین تلاش ها و رایزنی های سیاسی برای کمک به حل بحران های سوریه و یمن، ضرورت تحقق راه حل های سیاسی در مورد بحران سوریه و یمن مطابق با حقوق بین الملل و مفاد منشور سازمان ملل مورد تاکید قرار گرفت.
معاونان وزیران امورخارجه ایران و روسیه بار دیگر یادآور شدند که بحران های منطقه خاورمیانه راهکار نظامی ندارد و کاربرد زور تنها بر نفرت و تقویت افراط گرایی می افزاید، در حالی که مقابله موثر با تروریسم و روند رو به رشد افراط گرایی در منطقه از طریق همکاری های واقعی منطقه ای و بین المللی امکانپذیر است.
تهران و مسکو معتقدند در هر راه حل سیاسی در مورد سوریه که نقش مردم، جایگاه نهادهای حکومتی، نقش رئیس جمهوری این کشور و مبارزه جدی با تروریسم نادیده گرفته شود، نتیجه بخش نخواهد بود.
بوگدانف و امیرعبداللهیان همچنین ضمن محکومیت تداوم توسل به زور در یمن تاکید کردند که پیروزی در یمن از طریق نظامی رقم نخواهد خورد و راه حل مشکل یمن صرفا سیاسی است.
دو طرف با حمایت از تلاش های سازمان ملل و ابراز نگرانی از رشد فزاینده تروریسم و بحران جدی انسانی در یمن خواستار تلاش های موثر سازمان ملل برای ارسال کمک های انسانی به مردم این کشور شدند.
علاوه براین، روز دوشنبه محمدجواد ظریف در نشست خبری مشترک با همتای اسپانیاییاش گفت: روش های صلح آمیزی که برای پایان دادن به بحران سوریه مطرح شد نزدیک به دیدگاه های ما هم هست.
وی افزود: معتقدیم که بحران سوریه باید از طریق سیاسی حل و فصل شود و این بحران راهکار نظامی ندارد.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: کسانی که در دو، سه سال گذشته برای رئیس جمهور سوریه شرط و شروط قائل شدند سبب ادامه جنگ در سوریه شدند و مسئول خونریزی ها در این کشورند زیرا تصمیمی را که مردم سوریه میبایست میگرفتند خودشان عهدهدار شدند و می خواستند این تصمیم را بر مردم این کشور تحمیل کنند.
ظریف تاکید کرد: به همین علت باید هرچه زودتر از این خودخواهی کنار بکشند و تصمیم را به مردم سوریه واگذار کنند تا از طریق نهادهای قانونی با استفاده از ابزارهای موجود، راه حل صلح و آشتی ایجاد حکومت وحدت ملی و مراجعه به آراء عمومی را پی بگیرند.
وی گفت: یقین دارم بحران سوریه از این طریق پایان می یابد به شرط آنکه دولت های خارجی که مانع از تحقق صلح در سوریه بودند اقداماتشان را متوقف کنند و منافع کوتاه مدت داخلی خود را به هزینه مردم سوریه دنبال نکنند.
ظریف افزود: این دولت ها باید اجازه دهند مردم سوریه به ثبات برگردند و بحران آوارگان متوقف شود.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان گفت: حتما با شعارهایی که متاسفانه این روزها از برخی همسایگان سوریه شنیده می شود، صلح به این کشور بازنمیگردد بلکه با توقف اجازه به داعش برای استفاده از سرزمینشان به منظور حرکت به سمت سوریه می توانند مشکل این کشور را برطرف کنند.
ظریف افزود: ما به همه اصرار داریم که از راه حل سیاسی استفاده و رؤیای پایان دادن به بحران سوریه از طریق نظامی را فراموش کنند.
نظر شما