حجت الاسلام قاسم ابراهیمی پور، کارشناس اندیشه معاصر مسلمین در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان با اشاره به مشکلات ناشی از ازدواج با اتکاء بر مبانی علوم انسانی رایج غربی اظهار کرد: علوم انسانی رایج که تحت عنوان علم مدرن و گاهی نیز پُست مدرن از آن یاد می شود، تحت تاثیر مبانی معرفتی و غیرمعرفتی ویژه ای قرار دارد.
وی با بیان این که مبانی معرفتی حاکی از نگاه دانشمند و نظریه پرداز به مباحث هستی شناسی، انسان شناسی و معرفت شناسی است و دانشمندی که در حوزه علوم انسانی نظریه پردازی می کند، متاثر از سه مقوله یاد شده است، ادامه داد: نگاه دانشمندانی غربی که بنیانگذاران علوم انسانی کنونی هستند، به هستی، مادی گرایانه بوده و برای هستی مبدا و معاد و آفریننده ای قائل نیستند.
حجت الاسلام ابراهیمی پور تصریح کرد: در حقیقت نگاه آنها به بحث معرفت، تجربه گرایانه است و برای عرصه های عقلی، نقلی، شهودی و وحیانی ارزش معرفتی قائل نیستند و نگاه آنها به انسان اومانیستی یا اصالت وجود است به این معنا که برای انسان غایت و هدف و تکلیفی قائل نبوده و معمولا دینداری را مربوط به عرصه کودکی بشر و دوران ابتدای تاریخ تصور می کنند. با این نگاه، علمی که در غرب شکل می گیرد، برای ارزش های دین و غایات اخروی، ارزشی قائل نیست و آنها را در پدیده ای اجتماعی از جمله ازدواج دخالت نمی دهند.
مولف کتاب "رابطه نظریه و مشاهده در علوم اجتماعی" با تاکید بر اینکه بنابراین انسان را کاملا رها، یله و آزاد تصور می کنند و از نگاه آنها انسان به سان سگ ولگرد یا بوف کوری است که رها و پرتاب شده است و کاملا آزاد بوده و می تواند سرنوشت خود را خودش شکل دهد، اضافه کرد: رُمان های غربی همچون رُمان تهوع نوشته ژان پل سارتر، یکی از آثاری است که چنین مفاهیمی را به خواننده القا می کند.
به گفته وی فلسفه های مادی گرایانه غربی این مفاهیم را به مخاطب القا می کند و خانواده و ازدواج و زندگی را بر اساس اصل لذت تعریف می کند و وقتی این اتفاق افتاد، دیگر مفاهیمی همچون گذشت، مدارا، عفو، ایثار و ارزش های دینی کمرنگ و حتی بی معنا می شود.
حجت الاسلام ابراهیمی پور بیان کرد: بنابراین، علوم انسانی که تحت تاثیر این مبانی شکل می گیرد، خانواده را یک پدیده اجتماعی تلقی می کند که تحت تاثیر بسترهای اجتماعی می تواند دچار تغییر و تحول و اضمحلال شود و این مساله اهمیتی ندارد.
مولف کتاب "روش شناسی علوم اجتماعی" اذعان کرد: در علوم غربی همه انواع زندگی مشترک موجود در جامعه، مانند هم خانگی و هم جنس بازی یا هر نوع اشتراک در زندگی، تحت تعریف خانواده قرار دارد و خانواده یک مفهوم از پیش تعریف شده نیست بلکه توسعه تعریف دارد و تمامی این انواع زندگی، تحت تعریف خانواده قرار می گیرد در صورتی که از نظر دینی هم خانگی و ... تعریف خانواده نیست بلک مسائلی آسیب زاست.
این استاد دانشگاه مبانی غیرمعرفتی تاثیرگذار بر علوم انسانی را نیز مهم ارزیابی کرد و گفت: یعنی شخصیت نظریه پرداز و بستر اجتماعی که نظریه پرداز در آن زندگی کرده، بسترهای سیاسی و اقتصادی و .... بر شکل گیری مبانی علوم انسانی مدرن موثر است. یعنی وضعیت خانواده، روابط عاطفی، اقتصادی و جنسی افراد غربی یک تاثیر دیالکتیک بر علوم انسانی مدرن داشته است و این موارد موجب می شود آن چیزی ارزش تلقی شود که اجتماع آن را ارزش می پندارد و ازدواج و خانواده و ساختار خانواده، همه تحت تاثیر بسترهای اجتماعی شکل گرفته و نگاه دینی در این عرصه، طرد و منزوی می شود.
کارشناس اندیشه معاصر مسلمین خاطرنشان کرد: بنابراین علوم انسانی غربی تحت تاثیر مبانی معرفتی و غیر معرفتی ویژه ای که داشته، تبیین و تفسیر خاصی از ازدواج و خانواده ارائه می دهد و این تفسیر به طور پنهان در قالب علوم انسانی غربی به فرهنگ های مختلف از جمله فرهنگ جامعه ما منتقل می شود و اساتید و دانشجویان ما تحت تاثیر مکاتب تبیینی، تفسیری، انتقادی و غربی قرار می گیرند و این مساله تاثیر خود را بر مبانی ازدواج و تشکیل خانواده ما نیز بر جای می گذارد.
نظر شما